Și chiar dacă datele statistice arată că naționala noastră a fost una modestă, acestea nu diferă foarte mult de cele înregistrate de „Generația de aur” la Campionatul Mondial din 1994.
MARIAN BURLACU scrie despre evoluțiile României la Euro 2024: Pe aceeași linie statistică cu „Generația de aur”
În primul rând, trebuie să amintesc că echipele de fotbal ale României au izbutit araeori performanțe notabile. Tocmai de aceea după calificarea în sferturile de finală ale Mondialului de acum 30 de ani s-a vorbit despre „Generația de aur”. Așa se explică, pe undeva, și entuziasmul provocat de calificarea în optimile de finală la Euro 2024. Reușita aceasta se produce la 24 de ani de la pătrunderea în „sferturile” CE de fotbal. Adică după un sfert de secol în care fotbalul nostru n-a izbutit mari rezultate la nivelul seniorilor (echipa de tineret, în schimb, a jucat o semifinală continentală).
Naționala masculină de handbal, între cele patru titluri mondiale și calificările la CM
De altfel, și în alte sporturi în care România a regresat, după o perioadă glorioasă, s-a înregistrat un entuziasm exagerat atunci când s-a reușit o oarecare revenire. La handbal, de pildă, după cele patru titluri mondiale ale băieților, o clasare pe podium era privită ca un semi-eșec în anii 80. Apoi, din 1997 și până în 2007, reprezentativa masculină a țării noastre n-a mai reușit să se califice la turneul final. Motiv pentru care revenirea din 2009 a fost catalogată drept o mare performanță. Chiar dacă mai apoi, la turneul final, România s-a clasat pe un modest loc 15.
Bineînțeles că mulți vor socoti clasarea pe locul 1 în grupa preliminară, dar și în cea de la turneul final drept o performanță. Alții vor spune că România a nimerit în cea mai slabă serie la Euro 2024. Și vor argumenta prin faptul că niciuna dintre cele trei echipe care au acces în „optimi” n-a izbutit să se califice în sferturile de finală (din celelalte grupe s-a calificat măcar o formație). E adevărat, Slovacia a fost învinsă (1-2) de Anglia după prelungiri, iar Belgia s-a înclinat tot la limită (0-1) în fața Franței în urma unui autogol…
Victoria obținută cu cea mai mică posesie din întreaga istorie a CE de fotbal
Optimiști vor invoca faptul că România a bifat al doilea succes din istoria participărilor sale la turneele finale continentale (precedenta a fost înregistrată în 2000: 3-2 cu Anglia). În timp ce pesimiștii vor spune că tricolorii au avut norocul de a întâlni, la această ediție a CE (preliminarii și turneu final), trei echipe din țări implicate în conflicte armate, disputând meciurile din deplasare cu Belarus și Israel pe terenul neutre, în Ungaria, și surprinzând o formație a Ucrainei aflată într-o situație mai mult decât complicată.
Dincolo de toate, datele statistice înregistrate de România la Euro 2024 nu sunt diferite față de cele ale „Generației de aur”. S-a pomenit despre faptul că Stanciu și colegii săi au câștigat cu Ucraina deși au avut o posesie extrem de slabă: 29%. Adică sub meciurile Finlanda – Danemarca 1-0 (12 iunie 2021) – 30%, Islanda – Austria 2-1 (22 iunie 2016) – 30%. Un record pentru turneele finale ale Campionatului European de fotbal.
În meciul cu Argentina, de la CM 1994, România a avut doar 38% posesie
Trebuie amintit, însă, că la meciul câștigat (3-1) cu Argentina, la CM din 1994, România a avut o posesie de doar 38%. Atunci, Gică Hagi, Ilie Dumitrescu și Co. au pătruns în careul advers de numai 7 ori, în timp ce adversarii au ajuns în al nostru în 33 de rânduri. De asemenea, în ultimele 30 de minute ale acelei partide, raportul șuturilor la poartă a fost de 1-11 (și nu în favoarea oamenilor lui Anghel Iordănescu)…
Așadar, nici „Generația de aur” nu a impresionat la capitolul statistic. Iar echipa de atunci, comparativ cu cea de astăzi, stătea mai bine în privința cluburilor la care erau legitimați componenții săi. Altfel spus, o mare parte a jucătorilor de atunci aveau o experiență internațională superioară. În plus, acum trei decenii Gică Hagi a prins și un vârf de formă, fiind secundat cum nu se poate mai bine, în faza ofensivă, de Ilie Dumitrescu și Florin Răducioiu. În timp ce la Euro 2024, Ianis Hagi, Nicolae Stanciu și Denis Drăguș au izbutit arareori să arate o clasă la fel de înaltă ca aceea atinsă de predecesorii lor.