Găștile Burleanu-Iorgulescu nu au lăsat nimic nealterat în fotbalul românesc. Au mutilat toate sistemele competiționale, care fuseseră bine stabilite în timp, având fiecare rostul lui. Însă pentru a arăta că de fapt fotbalul în România a început cu ei, peste tot au plantat niște caricaturi competiționale, sluțind toate competițiile pe care le organizează. Iar acestea au început acum să-și arate din plin neajunsurile. Astfel, startul celei de-a 107-a ediții a primului eșalon, a 87-a în sistem divizionar, a fost pus mai devreme ca niciodată, de când jucăm toamnă-primăvară (termenul toamnă chiar nu-și mai are rostul), în plină caniculă, când doctorii nu mai prididesc să-i sfătuiască pe oameni să evite ieșirile din casă spre a nu fi afectați de temperaturile toride. Am fost prima țară din Europa care am început noul sezon! Doar așa suntem și noi primii la ceva… Nici nu se încheiase turneul final al Euro 2024. Astfel, fotbaliștilor, nu numai că li s-au diminuat drastic perioadele de vacanță, dar au fost nevoiți să joace în niște condiiții cumplite. De ce? Pentru că la Liga I au adoptat acest sistem play-off/play-out care dincolo de inechități, asimetrii și alte rele aduse, a aglomerat enorm programul, prin cele 39-40 de etape pe care le are. Reamintesc, și când erau 18 echipe, cu sistemul clasic tur-retur, existau numai 34 de etape. Așa că din cauza acestui maraton artificial alcătuit, a trebuit să se înceapă atât de devreme. În fine, unii reprezentanți ai cluburilor care mai au un piculeț de coloană vertebrală au început să-l pună la îndoială. Însă, într-un fel, își merită toți soarta, căci le-au dat unanimitate celor doi evocați mai înainte și nu i-au deranjat vreodată cu discuții constructive, abia așteptând protocolul de după adunările generale. Dar cei care suferă nu sunt ei, ci fotbaliștii și iubitorii fotbalului. Având în vedere acest context, voi încerca să nu aduc nicio critică celor care s-au aflat în teren la această primă etapă.
Sezonul a demarat cu o mare surpriză, unde s-au întâlnit echipele din cele mai sud-estice localități din Liga I. Astfel, la malul mării, debutanta Unirea Urziceni a învins fosta campioană FCV Farul, la capătul unui joc modest, dar pe care nou-promovata l-a abordat cu mult curaj și determinare. Așa că victoria este meritată. Iar FCV Farul nu arată prea bine și se pune întrebarea dacă Hagi nu exagerează cu repatrierile de foști jucători, acum fiind mai mulți reveniți ca niciodată.
Cele mai interesante evenimente ale jocului de la Sibiu, unul dintre cele două fără goluri din etapa inaugurală, s-au petrecut dincolo de gazon. Mai întâi faptul că CSU Craiova a început partida fără omul ei numărul 1, Mitriță, încercând un fel de protest față de impunerea folosirii jucătorului U21. De altfel, cei din conducerea clubului oltean au adresat o cerere celor de la FRF pentru ca echipele angrenate în cupele europene să primească o derogare în acest sens (la fel și adversarele lor) pe perioada participării lor internaționale. Fără niciun rezultat. Iar al doilea eveniment l-a oferit antrenorul lui Hermannstadt, Marius Măldărășanu, altfel un om calm și cumpătat, care după meci a răbufnit la adresa propriilor conducători care nu l-au ajutat mai deloc în tot ce a cerut el pentru startul noului sezon. Pare începutul unei rupturi între cele două părți. Jocul în sine a fost unul de 0-0, e drept, cu ceva mai multe ocazii pentru CSU.
La Sfântu Gheorghe, greșeala noului portar al ieșenilor, Jesús Fernández, care a respins greșit o lovitură liberă după care C. Matei a marcat, a fost decisivă în stabilirea rezultatului final, o victorie la limită pentru Sepsi. Echipa ieșeană însă a avut și ea șansele ei de a marca, dar nematerializate.
Sâmbătă, la unicul meci programat, a apărut și primul scandal al arbitrajului din sezon. Mai erau puține clipe din joc. Scorul era 1-1, iar după o degajare trimisă la întâmplare, mingea avea să ajungă în careul oaspeților, iar Johana a înscris. La faza premergătoare însă Halaf, de la gazde, l-a faultat pe Blažek, noul fundaș central al giuleștenilor. Dacă ar arbitrajul ar fi intervenit atunci, n-ar fi fost nicio problemă. Numai că golul a fost validat de Sebastian Colțescu și s-a dat drumul la joc. La intervenția arbitrului de rezervă Horia Mladinovici, craioveanul a oprit jocul și s-a dus să revadă faza, hotărând anularea golului. Toată problema s-a ivit de la faptul că lui Colțescu nu i-a mai funcționat casca, neauzind cele transmise din cabina VAR. Vina însă îi aparține, pentru că atunci când a constatat acest lucru, ar fi trebuit să oprească partida și să remedieze acest neajuns. Din punct de vedere moral însă a fost bine că nu a fost validat un gol marcat în condiții neregulamentare. A fost prima eroare de acest fel, având în vedere condițiile climaterice grele, eu zic că ar merge doar un avertisment.
FCSB continuă să n-o poate bate pe Universitatea Cluj. Nici stadionul Steaua, pe care s-a jucat acum, nu a putut-o ajuta în acest sens. Este al 5-lea meci consecutiv în care „Șepcile roșii” nu pierd cu roș-albaștri. Frumosul gol izbutit de reîntorsul Musi părea că va ajuta la realizarea primei victorii pentru campioană. Dar n-a fost așa. O intervenție stângace a unui alt reîntors, Edjouma, a oferit oaspeților un penalty, pe care de această dată Nistor nu l-a mai ratat.
CFR Cluj a transpirat mult cu Dinamo, având o partidă neașteptat de grea. În minutul 34 era 0-2, și se părea că după multă vreme, Dinamo va pleca din Gruia cu punct sau chiar puncte. Însă oamenii lui Dan Petrescu a restabilit egalitatea, apărând și golul victoriei, în final de meci, când nimeni nu se mai aștepta, în urma unui șut bun al lui Tahtsidēs. Bîrligea a arătat că poate marca un gol dificil, dar și că poate rata un gol facil, dintr-o poziție cum se spune, imposibil de ratat.
Cei de la Botoșani îi așteptau pe cei de la Oțelul cu dorința de răzbunare, după ce în ultima etapă a sezonului trecut pierduseră la Galați și dacă n-ar fi fost jocul rezultatelor, ar fi retrogradat. Numai că, Oțelul s-a dovedit superioară în cea mai mare parte a jocului și chiar dacă la un moment dat a fost condusă, 1-2, în cele din urmă a izbutit două goluri la indigo, venite într-un interval de trei minute, la ambele Živulić marcând cu capul din careu, după cornere de pe dreapta executate de Cisotti. Tot la ambele, a avut un așa zis marcaj din partea fundașului Petro, mai mic cu un cap decât croatul. O eroare care poate fi pusă pe seama antrenorului Bogdan Andone. Simțind acest lucru, tehnicianul gazdelor a avut o criză de nervi în final, altfel nejustificată, făcându-l pe arbitrul Cristian Moldoveanu să debuteze pe prima scenă acordând un cartonaș roșu. Este prematur să facem considerații, dar cel puțin acum la start, echipa lui Dorinel Munteanu confirmă forma bună din sezonul precedent.
Ultimul meci al etapei a adus față în față două echipe din localități apropiate, Ploiești și Buzău. Este debutul pe prima scenă a lui FC Buzău care nu este continuatoarea vechii Gloria Buzău. Chiar conducătorii acestei grupări au afirmat-o, căci nu vor ca aceasta să fie asociată cu scandalurile de pariuri în care s-a aflat înainte de a sucomba vechea echipă. De partea cealaltă, Petrolul, aflată în pline scandaluri interne, nu a putut alinia noile achiziții, oprită de FIFA din cauza neplății unor datorii mai vechi (și aici poate fi invocat începtul ăsta de sezon în grabă). În cele din urmă, acestea au fost plătite, și din etapa viitoare, vor putea juca în galben și albastru noii veniți care acum au luat loc doar în tribune. Însă fără ei, Petrolul s-a descurcat destul de greu, nou antrenor, Mehmet Topal, fiind nevoit să improvizeze. Pe bancă a avut șase debutanți, toți sub 21 de ani. Dar și așa, Petrolul ar fi putut lua toate cele trei puncte, dacă noul căpitan Grozav ar fi transformat penalty-ul primit în minutul 58, dar la care a șutat pe lângă poartă! Și Buzău a avut ocaziile sale, nefructificate însă. Rezultatul de 0-0 însă este bun pentru nou-promovată, care și-a asigurat primul punct. A revenit și Budescu pe stadionul din Ploiești, însă ca adversar, motiv pentru care a fost altfel „răsfățat” de cei din tribune. Este de așteptat să vedem ce se întâmplă cu investitorii turci de la Petrolul, dacă nu vom avea un nou caz Cortacero. Un Cortaceroğlu.
Cifrele etapei
Jucători
Meciul 300 în Liga I: Val. Crețu (FCSB)
Meciul 150 în Liga I: Șut (FCSB)
Debutanți în Liga I (41 = 29 străini + 12 autohtoni): Pospielov, C-tin Toma, Afalna, Gele, Coadă (toți Unirea Slobozia); Tiago Gonçalves (Hermannstadt); Paradela, Greg Sierra, Mora (CSU Craiova); Breij, Nešković, Bardea, Hajdin (Sepsi); Tailson Gonçalves, Mišković, Filipe Teixeira (CSMP Iaşi); R. Cristea, Halaf (UTA); Blažek, Jambor (Rapid); Thaqi, Kamara, Nkololo, Korenica (CFR Cluj); Boateng, Caragea (Dinamo); D. Codrea, Tchassem („U” Cluj); Chică-Roșă, Romano (Botoşani); Stevanović, Ðurić, Chira (Oţelul); Tolea, David Ilie (Petrolul); Ferraresso, Sălceanu, T. Călin, Prejmerean, Ricardo Matos, C. Traoré (FC Buzău).
Golul 40 în Liga I: C. Matei (Sepsi)
Golul 1 în Liga I: C. Cîrjan (Dinamo), Friday (FC Botoșani), Živulić (Oțelul)
Antrenori
Meciul 50 în primul eșalon: Ēlias Haralampous (FCSB)
Debut: Neil Lennon (Rapid), Mehmet Topal (Petrolul)
Arbitri
Debut: Cristian Moldoveanu (Sfântu Gheorghe)
Echipe
Universitatea Cluj a trecut pe locul 6 în calsamentul all-time, depășind pe FC Argeș
A marcat golul 2150 pe prima scenă Universitatea Cluj (prin D. Nistor)
A marcat golul 500 FC Botoșani (prin Mailat)
Primele meciuri în Liga I pentru Unirea Slobozia și FC Buzău, precum și prima victorie, respectiv primul egal.
Botoșani, prima învrângere pe teren propriu cu Oțelul (într-a 4 întâlnire directă la Botoșani)
Sepsi rămâne neînvinsă de CSMP Iași pe teren propriu și după a 7-a întâlnire directă acolo
Primul egal la Sibiu între Hermannstadt și CSU Craiova, într-a 6-a întâlnire directă disputată acolo
Rapid a marcat golul 100 (prin Braun) în meciurile directe cu UTA pe prima scenă, la fel și „U” Cluj (prin Nistor) în meciurile directe cu FCSB
xvideos.gold, just hd videos, free premium xvideos red