Astfel, sărbătorirea Zilei Naţionale a Înotului are în vedere recunoaşterea şi celebrarea în România a datei de 19 iulie, în armonie cu sărbătorirea la nivel mondial de către Federaţia Internaţională de Nataţie a World Aquatics Day.
În fiecare an, la data de 19 iulie este marcată Ziua naţională a înotului, care a fost instituită prin Legea nr. 279/2021.
Ce înseamnă data de 19 iulie pentru natație? Ziua naţională a înotului, celebrată din 2021 în România
Textul acestei legi specifică următoarele: „Ziua naţională a înotului va fi marcată de către Federaţia Română de Nataţie şi Pentatlon Modern, de cluburi sportive/asociaţii şi membri afiliaţi prin participarea la evenimente şi programe cu caracter sportiv sau social, cu scopul de a informa şi de a promova importanţa practicării înotului pentru sănătatea oamenilor. Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, societatea civilă, precum şi persoanele fizice sau juridice pot acorda sprijin material sau logistic în vederea organizării şi derulării în bune condiţii a manifestărilor consacrate acestei zile. Pentru a creşte gradul de conştientizare cu privire la importanţa practicării înotului pentru sănătatea şi viaţa oamenilor, Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune vor difuza emisiuni de promovare a programelor şi evenimentelor dedicate acestei zile”.
Propunerea legislativă privind instituirea zilei de 19 iulie ca Ziua naţională a înotului a fost iniţiată de 52 de deputaţi şi senatori, potrivit http://www.cdep.ro/.
Respinsă de Senat la 28 iunie 2021, propunerea a fost adoptată de Camera Deputaţilor, la 26 octombrie 2021, cu 219 voturi „pentru”, 29 „împotrivă” şi 53 de abţineri. Camera Deputaţilor a fost for decizional în cazul acestui proiect.
Klaus Iohannis a semnat la 26 noiembrie 2021 decretul
Potrivit site-ului https://www.frnpm.ro/, în expunerea de motive a actului normativ se menţionează: înotul este cel mai eficient şi complex sport datorită faptului că nu prezintă rezervele tipice majorităţii sporturilor. Fiind un sport fără vârstă, acesta poate fi practicat din prima zi de viaţă până în ultima, asigurând, prin eficienţa şi complexitatea sa, un climat favorabil menţinerii sănătăţii; printre beneficiile practicării înotului putem aminti buna dezvoltare a calităţilor motrice, tonifierea întregii musculaturi, sporirea capacităţii de coordonare şi eleganţa în mişcări şi postură.
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat la 26 noiembrie 2021 Decretul pentru promulgarea Legii privind instituirea zilei de 19 iulie – Ziua naţională a înotului, potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale din 26 noiembrie 2021. Legea 279/2021 a fost publicată la 2 decembrie 2021 în Monitorul Oficial.
De ce e importantă pentru noi această zi?
- înotul este sport fără vârstă, iar practicarea lui consolidează un climat favorabil menţinerii sănătăţii tuturor celor care îl practică;
- printre beneficiile practicării înotului amintim: dezvoltarea calităţilor motrice, tonifierea musculaturii,
- sporirea capacităţii de coordonare şi eleganţa în mişcări şi postură;
- dincolo de beneficiile incontestabile, înotul este un sport care formează CAMPIONI!
lcd видеостена москва [url=http://www.videosteny-pod-kljuch.ru]http://www.videosteny-pod-kljuch.ru[/url] .