Poate că era de așteptat ca una dintre marile favorite ale Ligii I să aibă șase puncte după primele două runde. Dintre ele CFR Cluj a fost foarte aproape, doar câteva minute despărțind-o de o asemenea ispravă. Sepsi avea să fie singura care a izbutit acest lucru și ea ajutată de VAR în acest sens, care a anulat un gol advers. Asta înseamnă că în continuare e multă inconstanță în primul nostru eșalon. Dar, acum la start, a rămas aceeași circumstanță atenuantă a căldurii excesive, chiar dacă în acest ultim weekend prin mai multe zone ale țării a și plouat. Cuptorul continuă însă să ardă. Din nefericire nu și pe cei care ar fi meritat din plin.
CSMP Iași – FC Botoșani 1-0 (Bordeianu 6)
Etapa a fost deschisă de un meci între echipele din localitățile situate cel mai sus din punct de vedere geografic din prima ligă, dar valoric situate printre cele mai jos, CSMP Iași și FC Botoșani. Iar confruntarea lor de-acum le-a confirmat acest statut, fiind una modestă. Având un start mai bun, echipa gazdă avea să profite de acest lucru și să marcheze unicul gol al partidei printr-un botoșănean, Bordeianu, care de fapt a și început fotbalul la FC Botoșani. A fost totodată primul gol al echipei ieșene din acest sezon. Cu antrenorul lor, Bogdan Andone, suspendat, aflat în tribune alături de finanțatorul Valeriu Iftime, FC Botoșani a jucat fără orizont, punând în puține rânduri în pericol poarta adversă. În minutul 67, reîntorsul Chică-Roșă a avut cea mai mare ocazie a oaspeților, un reflex de excepție al lui Jesús Fernández evitând golul. Ocaziile gazdelor au fost mai numeroase și mai clare, nou-veniții Tailson și Val. Gheorghe întrecându-se în ratări. Derby-ul moldovenesc era să degenereze în violențe spre finalul partidei, după o fază văzută mai rar. Ieșit din spațiul său, antrenorul Tony Da Silva a îndepărtat cu mâna mingea care a venit spre el, pentru a trage de timp. Venit să bată autul cât mai repede, Țigănașu s-a enervat și l-a bruscat pe antrenorul portughez care a căzut pe pistă. De-aici s-a produs o încăierare generală, care din fericire s-a potolit repede, chiar Tony ducându-se la Țigănașu să se împace. Victorie ieșeană meritată, însă am fost surprins să aflu, din niște speculații de presă „nu iese fum fără foc” că Valeriu Iftime ar intenționa să scape de Bogdan Andone, și că Liviu Ciobotariu s-ar afla în stand-by. Andone, cu păcatele lui, a salvat Botoșaniul sezonul trecut și totodată cu acest prilej se poate spune că i-a câștigat alegerile locale lui Iftime. Iar Iftime nu ar fi la prima nerecunoștință de acest fel, în urmă cu doi ani procedând la fel cu Flavius Stoican.
Unirea Slobozia – FCSB 2-2 (Fi. Ilie 36, A. Dorobanțu 89 / Lixandru 33, D. Olaru 55pen)
Surpriza etapei s-a produs la Clinceni, acolo unde campioana FCSB nu a fost capabilă să treacă de nou-promovata Unirea Slobozia, chiar dacă a avut și o importantă decizie de arbitraj favorabilă! Era de așteptat ca FCSB să domine, așa că nu miră pe nimeni că a avut posesia. Însă Unirea Slobozia s-a autodepășit, izbutind să egaleze în două rânduri, ceea ce înseamnă că jucătorii săi au caracter, mai ales că aceasta s-a întâmplat cu echipa campioană. Ambii marcatori ai Unirii, Filip Ilie și Dorobanțu, s-au aflat la primele lor goluri pe prima scenă, ambele frumoase, mai ales cel din urmă. Am amintit de decizia de arbitraj favorabilă roș-albaștrilor. În minutul 55, Antoche l-a faultat pe D. Olaru înaintea liniei careului, însă s-a acordat penalty. Nu-i găsesc vină lui Vlad Baban care nu a avut cum să vadă exact live, faza derulându-se foarte repede. Vinovat este Claudiu Marcu, cel care a demonstrat că nu e bun de arbitru VAR, nefiind în stare să judece corect o fază. Interesant că Mihai Stoica a considerat și el că infracțiunea s-a petrecut în afara careului spre deosebire de angajatorul său, Becali, care a spus despre cei care n-au văzut penalty că ar avea mintea întunecată… Dar până la urmă, acel penalty pare a fi fost de bun augur pentru cei de la Unirea, care s-au văzut conduși pe tabelă și astfel îndemnați să riște pentru a egala. Dacă ar fi rămas 1-1, probabil că s-ar fi baricadat în defensivă ca să-l apere și până la urmă tot ar fi primit gol, iar timpul rămas pentru a reveni ar fi fost mult mai mic.
CSU Craiova – UTA 4-2 (Zajkov 35, Paradela 58, Baiaram 73, Al. Mitriță 90+3 / Ezekiel 45, Al. Benga 90+2)
CSU Craiova s-a arătat a fi într-o formă bună cu UTA, care nu a jucat rău. Un corner a ajutat-o să deschidă scorul, servant Mitriță, marcator Zajkov. Însă oaspeții au reușit să egaleze chiar înainte de pauză. De obicei, asemenea goluri cântăresc greu pentru cei care le recepționează, deoarece tulbură pauza, care ar trebui să devină un sfetnic bun. Pe cei de la CSU însă i-a ambiționat, care n-au întârziat prea mult după reluare să preia din nou conducerea pe tabela de marcaj. Tânărul Bană, cel care anul trecut a frecat banca de rezerve, cu un nou meci bun, l-a servit pe primul cubanez din fotbalul românesc, Paradela, care a marcat. La două minute după ce a intrat în teren, Baiaram a marcat golul care părea a fi decisiv. Numai că, încet-încet inițiativa a trecut de partea oaspeților, care au început a domina, venindu-le lor rândul să marcheze după un corner, tot printr-un fundaș central, Benga. Erau deja prelungirile partidei și era greu de crezut că CSU mai poate fi egalată. Iar acest lucru nu s-a întâmplat, ba mai mult, tot echipa lui Gâlcă a mai marcat prin același inepuizabil Mitriță.
Rapid – CFR Cluj 2-2 (Rrahmani 53pen, Hasani 90+7 / Bîrligea 28, Michael 75)
Derby-ul etapei s-a disputat între cele două grupări cu sorginți feroviare, Rapid și CFR Cluj, două dintre echipele cotate cu șanse la titlu. Un meci frumos, alert, la care m-am uitat cu plăcere. Mai clară în acțiuni și mai bine legată, CFR Cluj a deschis scorul și a mai condus și cu 2-1, fiind foarte-foarte aproape de o victorie meritată. Ambele echipe au avut punctele lor slabe: Rapid, pe fundașul central Blažek, care a confirmat că meciul său slab de la Arad, din prima rundă, nu a fost o întâmplare; CFR Cluj, pe portarul Rz. Sava, cel care de obicei era printre remarcații echipei, de această dată tânărul portar n-a fost prea inspirat, oferind Rapidului un penalty cadou, după o intervenție complet gratuită la Petrila. Înger și demon a fost nigerianul Michael pentru CFR, care, la scurt timp după ce fost introdus în teren, a marcat un gol frumos cu capul, la capătul unei faze perfect lucrate, tot el a pierdut mingea care a stat la baza golului egalizator din final al echipei adverse, marcat de Hasani. CFR Cluj a arătat bine și cu niște fundași centrali mai atenți, putea obține victoria. Nu mai este acea echipă, cel puțin așa a arătat în primele etape, care stă cu capul la cutie și așteaptă eroarea adversarului. Un cuvânt și despre Bîrligea, care în pofida faptului că a crescut într-un fotbal dezvoltat, precum cel italian, nu s-au lipit prea multe de el în ceea ce înseamnă educația, apucându-se complet aiurea să se bucure provocator după prima sa reușită fiind pe cale să producă evenimente cu posibile urmări tragice în tribune. A trebuit să intervină și Dan Petrescu să-l pună la punct. Tocmai voiam să-l laud, căci este vizibilă o maturizare a jocului său, însă comportamentul său disciplinar neadecvat din teren a lăsat în umbră reușitele. Neil Lennon se arată până acum a fi un antrenor norocos, care ar fi putut avea zero puncte după primele două etape. Să vedem dacă la meciurile următoare dacă va mai opera niște modificări în defensivă care se impun.
„U” Cluj – Hermannstadt 3-1 (Blănuță 7, 37, D. Nistor 20pen / Bejan 41)
Pe Cluj Arena s-a confirmat complexul pe care Hermannstadt îl are pe prima scenă cu Universitatea Cluj. Alb-negrii au dominat și nu a mirat pe nimeni că în minutul 20 aveau deja 2-0 pe tabelă, iar în min. 37, 3-0. Oaspeții au marcat și ei golul de onoare și gata. În partea a doua, „Șepcile roșii” au jucat la menținerea avantajului, așa că partida a scăzut ca spectaculozitate. Blănuță se arată a fi un transfer reușit, el izbutind o „dublă”. După acest joc aș fi fost tentat să spun că Universitatea arată bine, motiv pentru care aș vedea-o intrând în primele șase. Însă asemenea meciuri bune a realizat și în stagiunea trecută pentru ca apoi, brusc, să… uite să joace, de te întrebai dacă echipa din etapa trecută era una și aceeași cu cea de-acum. Așa că mai aștept să văd dacă în noul sezon s-a schimbat ceva din acest punct de vedere. De această dată, după joc, antrenorul sibienilor, Marius Măldărășanu, chiar dacă a fost dezamăgit de înfrângere, s-a mai calmat în ceea ce înseamnă sentimentele față de proprii conducători. Ne amintim că după meciul din prima etapă, la interviu a mai avut puțin până să-și prezinte demisia, fiind foarte dezamăgit că i-au plecat jucători buni, fără a veni în loc ceva pe măsură. Acum însă, după A. Chițu, iată-l sosit și pe Marković. Așa că, acum, ca nume cel puțin, sună bine ofensiva sibiană.
Dinamo – Petrolul 4-1 (Hakim Abdallah 12, C. Cîrjan 41, Selmani 61, Politic 86pen / Țicu 82)
Dinamo – Petrolul este un meci aproape fără istoric, aflat la dispoziția gazdelor care au avut o evoluție convingătoare, după aceste prime două etape Dinamo arătând schimbată în bine. Au marcat repede și au dominat partida de la un capăt la altul, celor de la Petrolul rămânându-le doar platonica satisfacție de a fi izbutit să marcheze o dată, culmea, la o fază lucrată de Hanca și finalizată de Țicu, chiar cei doi care în urmă cu ceva zile au avut un conflict deschis în propriul vestiar. Acum, echipa ploieșteană a putut folosi și noile achiziții, scăpând de efectele sancțiunii din prima etapă, dar acest lucru nu a ajutat-o mai deloc. Nu arată deloc bine Petrolul, la această oră părând a fi cea mai modestă din ligă. Mai e mult până la final, dar startul e slab și dacă va pierde și meciul cu Rapid, din etapa viitoare, lucrurile se complică mult.
FC Buzău – Sepsi 1-2 (Tescan 86 / D. Ciobotariu 12, M. Coman 30)
Sepsi este singura echipă care după primele două runde are punctaj maxim, dar a tremurat serios pentru asta. După o primă repriză, în care și ca joc, și ca scor, a fost net peste adversara sa, părea că va obține o victorie lejeră. Așadar, un 0-2 perfect confrom cu cele desfășurate până atunci. Mai ales că FC Buzău arată rudimentar, văzându-se din plin faptul că provine din eșalonul secund, doar ambiția și entuziasmul propriilor fani fiind principalele sale arme. Însă cei de la Sepsi, relaxându-se prematur, gândind că datele partidei vor fi aceleași și în partea a doua, au fost cât pe-aci să fie egalați, chiar în ultimele minute. Stilul heirupist al buzoienilor a dat roade în minutul 86, după un corner care nu anunța nimic. Iar în minutul 90+4, plasa interioară a covăsnenilor s-a mișcat din nou, numai că, tocmai când bucuria jucătorilor lui Prepeliță și a propriilor fani era la apogeu, verdictul din camera VAR a picat ca un pumn, fiind ofsaid la pasatorul D. Benzar, de doar câțiva centimetri. Tot VAR-ul care le mai dăduse unul, la al doilea gol al oaspeților, când însă n-a fost ofsaid cum spera mai tot stadionul. Și așa s-a scris istoria cu cele șase puncte din șase pentru Sepsi. Au fost și niște momente mai rar întâlnite. Mai întâi, antrenorul gazdelor, Andrei Prepeliță, care în încercarea de a se feri de o minge, a alunecat și a căzut. Apoi, în minutul 79, Ricardo Matos a scăpat singur cu Niczuly, însă o baltă din careu l-a împiedicat să finalizeze, trezind nervii băncii tehnice a buzoienilor. La adresa cui? Ar fi trebuit la adresa celor care se ocupă de bunul mers al infrastructurii sportive buzoiene.
Oțelul – FCV Farul 0-0
Singurul joc al etapei fără gol a fost ultimul programat, Oțelul – FCV Farul. Un meci între internaționalii cu cele mai multe meciuri all-time la echipa națională, Dorinel Munteanu vs Gheorghe Hagi, 134 la 124. Meciul însă nu a fost unul spectaculos. Oaspeții au avut inițiativa și mai multe și chiar mari ocazii de a marca, mingea fiind trimisă inclusiv în bară de două ori, Grigorian și Sîrbu fiind autorii. Iar Radaslavescu s-a făcut de râs și la noua… vechea sa echipă, ratând dintr-o poziție ideală. Așa, FCV Farul a rămas singura echipă din ligă care nu a marcat. Pentru Oțelul nu este rău și nici neobișnuit acest egal, fiind în sezonul trecut liderul remizelor. De neînțeles de ce cei de la CCA au desemnat la acest meci doi arbitri care oficiaseră, cu două zile înainte, și la Rapid – CFR Cluj; Vasile Marinescu care fusese asistent VAR și George Neacșu care asistase la una dintre tușe! Chiar nu mai au personal? Listele alea interminabile de arbitri prezente pe site-uri arată cu totul altceva. De fapt este vorba de o indisciplină rezultată din nepăsare arătată și în sezoanele trecute. Și acolo, oamenii de azi au o calitate inferioară celor din trecut care nu ar fi permis să se întâmple asemenea anomalii. Nu am nimic a le reproșa celor doi menționați mai sus, dar nu este normal ca un arbitru să participe la două meciuri per etapă. Este inechitabil chiar pentru arbitri înșiși.
Cifrele etapei
Jucători
Meciul 150 în primul eșalon: Dobrosavlevici (FC Buzău)
Meciul 50: Musi (FCSB)
Debut (9 din care 3 autohtoni): Licsandru, Sivis (ambii Dinamo), Cláudio Silva, Atanaskoski (CSMP Iași), T. Keita (Petrolul), Gojković (Rapid), Sigér (Sepsi), A. Dorobanțu, Șt. Pacionel (Unirea Slobozia)
Golul 40: D. Olaru (FCSB)
Golul 10: Blănuță („U” Cluj)
Golul 1: Hasani (Rapid), M. Coman (Sepsi), Fi. Ilie, A. Dorobanțu (ambii Unirea Slobozia), Paradela, Zajkov (ambii CSU Craiova)
Antrenori
Prima înfrângere pentru Mehmet Topal (Petrolul)
Dan Petrescu a primit golul 250 (de la Hasani) ca antrenor de Liga I
Arbitri
Debut pentru asistenții Cristian Ilinca (Craiova) și Nicușor Marin (Suseni, Argeș)
Echipe
„U” Cluj rămâne neînvinsă cu Hermannstadt și după a 7-a confruntare directă pe prima scenă (5 victorii și 2 egaluri, iar pe teren propriu are 3 victorii din 3 meciuri)
UTA rămâne fără victorie la Craiova cu CSU (5 meciuri directe, doar 1 egal a izbutit)
Primul egal pentru Unirea Slobozia
Prima înfrângere pentru FC Buzău
Sepsi a marcat golul 350 pe prima scenă (prin M. Coman)