Această rundă a 3-a a oferit aproape numai rezultate surprinzătoare, însă a trecut în plan secundar, după ce în aceeași zi cu startul ei, adică vineri, 26 iulie 2024, a fost ceremonia de deschidere a noii ediții a Jocurilor Olimpice de Vară, a XXXIII-a, începând astfel această supercompetiție mondială a sportului. Ba mai mult, totul a pălit în fața superperformanței de luni a înotătorului nostru, David Popovici, aur la 200 m. Să tot avem asemenea situații!
Hermannstadt – Unirea Slobozia 1-1 (Murgia 6 / Pospielov 40)
A fost partida care a deschis etapa. La nici 24 de ore de la egalul alb al Corvinului cu Rijeka, în Liga Europa, arena din Sibiu a fost din nou gazda unui meci de prim-plan. S-a confirmat forma bună în care se află nou-promovata, debutanta chiar de pe prima scenă, Unirea Slobozia. Echipa lui Adrian Mihalcea nu a fost descurajată de faptul că a primit repede gol, ieșind curajos la atac, așa cum o făcuse și în etapa trecută, cu FCSB, izbutind astfel să obțină egalarea, cu cinci minute înaintea finalului primei reprize. Ba chiar au fost momente în care aveai impresia că Unirea este echipa gazdă, cei de la Hermannstadt neizbutind să treacă de centru. În partea a 2-a, sibienii au schimbat tactica, având mai mult posesia, însă acest lucru nu a mai schimbat nimic pe tabelă, așa încât, iată, meritoriu, echipa din Slobozia rămâne neînvinsă și după cea de-a 3-a etapă. Hermannstadt arată în scădere față de sezonul trecut, pare că nu se regăsește, neștiind încă ce este victoria.
FCSB – Oțelul 0-2 (Cisotti 44, Živulić 59)
Chiar dacă, așa cum afirmam la început, au fost multe rezultate neașteptate în această etapă, având în vedere că echipa campioană en titre a pierdut pe teren propriu, acest 0-2 a reprezentat cea mare surpriză. Cu atât mai mult, cu cât Oțelul a învins și în sezonul trecut echipa roș-albastră la București, cu același scor. După prestația ștearsă din etapa trecută, acasă, cu FCV Farul, când a scăpat ieftin cu 0-0, n-ai fi zis că Oțelul este în stare de așa ceva. FCSB a avut ocaziile sale, culminând cu bara lui Miculescu, din minutul 19. Însă, cu o echipă mixtă, unii dintre titulari fiind odihniți pentru returul cu Maccabi Tel-Aviv, aceasta și-a arătat din plin limitele. Mai ales cele defensive, cu Chiricheș deloc inspirat, atrăgând astfel mânia finanțatorului. Nici introducerea în partea a doua a trei dintre titularii obișnuiți, Al. Băluță, M. Ștefănescu și Daniel Popa, nu a schimbat nimic. Nu înțeleg de ce pe Popa este așa de supărat finanțatorul, când el a fost cel care a insistat pentru ca să vină la FCSB. Însă pare a fi un nou caz Buziuc, adică un nou pariu pierdut, din multe altele, al celui din jilț. Daniel Popa nu este un atacant rău pentru Liga I, dar nu este pentru FCSB, „U” Cluj era ca o mănușă pentru el, dar a căzut în mrejele ofertelor venite dinspre Pipera. Oțelul și-a păstrat calmul și a jucat exact ceea ce a impus de la centru Dorinel Munteanu, a;a că a mai punctat o dată printr-un jucător care și-a regăsit forma bună, Živulić, marcând din nou, după ce izbutise o „dublă” în etapa trecută. Dacă după acest rezultat, Oțelul a fost chiar lider, având doar două puncte pierdute până acum, FCSB este la prima înfrângere, venită înaintea returului cu Maccabi Tel-Aviv, urmând zile agitate și, cel mai probabil, o deplasare crispată, cu multe îngrijorări. Supărarea a fost arătată și de proprii fani, care printre altele au scandat: „Dacă fotbal nu jucați, de la Steaua să plecați!”
CSMP Iași – FC Buzău 1-2 (Alin Roman 29 / Ricardo Matos 45+12, 52)
Meci cu dramatism la Iași, între două echipă considerate candidate la retrogradare. Într-o primă repriză săracă în fotbal, ieșenii au avut câteva ocazii și au reușit să materializeze una în urma unei lovituri libere executate de omul lor numărul 1, Alin Roman, la care nimeni nu a atins mingea, aceasta ducându-se nestingherită în poartă. Același Roman putea rezolva partida la finalul primei reprize, când în urma unui fault în careu a lui Ahmatov la Todoroski, a beneficiat de un penalty, pe care însă l-a ratat, Greab plonjând inspirat. Pierzându-se multe minute la VAR cu cele două faze, repriza a fost mult prelungită, iar în minutul 45+12, inerta până atunci echipă buzoiană a izbutit un gol spectaculos, din „foarfecă” din 8 m, prin recentul transferat Ricardo Matos. A fost momentul de cotitură care avea să ducă la cea dintâi victorie pe prima scenă a nou-promovatei FC Buzău. Același Ricardo Matos avea să izbutească golul decisiv, la scurt timp după debutul reprizei secunde. Așadar, echipa ieșeană a avut destul timp de a egala, dar nu a mai reușit nimic, arătându-și limitele.
Sepsi – Dinamo 1-1 (Fl. Ștefan 29 / P. Neagu 74)
La Sfântu Gheorghe a fost un meci și în tribune, cu scandări jignitoare de ambele părți. Imnul așa-zisului ținut secuiesc i-a deranjat pe fanii dinamoviști și de-aici a început nebunia verbală. Din fericire, meciul a fost dus la bun sfârșit de arbitru, nefiind nevoie de vreo întrerupere. Sepsi, care avea un ascendent moral în fața dinamoviștilor datorită ultimelor rezultate directe favorabile, a deschis scorul și la acel moment, era singura echipă din prima ligă cu punctaj maxim. Era vizibil însă că Dinamo nu-și spusese ultimul cuvânt. O mutare inspirată a Željko Kopić l-a introdus în teren pe est-moldoveanul P. Neagu, cel care avea să marcheze golul egalizator, primul pentru el în Liga I. Dinamo arată mai bine ca în sezonul trecut. Sepsi este o echipă care încă se caută.
FCV Farul – FC Botoșani 0-1 (Bodișteanu 47)
Neutrii așteptau de la acest acest meci finalul, pentru a se afla dacă Gheorghe Hagi a acceptat sau nu postul de selecționer propus de cei de la FRF. Altfel, FCV Farul nu a arătat deloc bine și a pierdut, logic, având în vedere o prestație submediocră. Liviu Ciobotariu a redebutat pe banca Botoșaniului, iată, cu o victorie, adusă, ironic, de un fost jucător la FCV Farul, Bodișteanu. A fost primul succes al Botoșaniului din acest sezon, iar Valeriu Iftime își râde în barbă, cu siguranță încântat de alegerea făcută în a-l îndepărta pe Bogdan Andone și a-l aduce pe Liviu Ciobotariu.
CFR Cluj – CSU Craiova 0-2 (Koljić 51, Al. Mitriță 90+5)
Conform valorii echipelor și aspirației la titlu, partida din Gruia a fot considerată derby-ul etapei. A fost un meci cu multe evenimente, cu două echipe implicate și în meciuri europene. Ostilitățile au semănat cu cele desfășurate și cu alte prilejuri între cele două, în Gruia. Cu gazdele începând cu o dominare categorică, oaspeții rezistând și totodată având mai mult noroc. Este clar, foarte rar CFR are noroc atunci când se confruntă cu CSU. O intrare necontrolată a rudimentarului Kamara i-a adus o eliminare justificată, la finele primei reprize. A fost momentul în care se poate spune că s-a rupt echilibrul derby-ului. Căci în partea a doua, oltenii au lovit repede printr-un naș al CFR-ului, atacantul Koljić, autor a numeroase goluri dureroase pentru poarta echipei clujene. Un gol însă la care întreaga defensivă a gazdelor a fost spectatoare, admirând parcă la unison înălțarea bosniacului în urma unui corner. Clar, apărarea rămâne slăbiciunea echipei din Gruia și în acest sezon. După ce Rz. Sava a scos două mingii de unu la unu cu atacanții adverși, nu a mai avut ce face, la final, când Mitriță a șutat imparabil. Dan Petrescu a fost foarte nervos în prima repriză, la final, camerele de luat vederi chiar l-au surprins înjurându-l pe arbitrul Bîrsan, nu se știe dacă acesta din urmă a auzit cele rostite de tehnicianul CFR-ului. La final însă, același Dan Petrescu s-a metamorfozat în omul calm, care încerca să-și potolească jucătorii, enervați de rezultat, reproșând arbitrilor, doi dintre ei primind astfel galben după meci. Cu această victorie, CSU a trecut pe primul loc și privește cu optimism returul cu Maribor, după ce în tur s-a făcut de râs.
UTA – „U” Cluj 0-0
Ultima zi a etapei a programat două meciuri între clasice ale primului nostru eșalon. La Arad, avea să fie singurul meci fără gol, din etapă. Aceasta chiar dacă se anticipa o partidă spectaculoasă, între doi antrenori care de obicei cultivă un fotbal ofensiv, generos pentru tribune. Cea mai mare ocazie a aparținut gazdelor, Iul. Cristea scoțând de pe linia porții șutul lui Cîmpanu. Până la urmă, rezultatul este mai avantajos pentru Universitatea Cluj, care rămâne neînvinsă. Totuși un meci de uitat, în care ambele echipe n-ar fi meritat nimic
Petrolul – Rapid 1-0 (A. Berisha 31)
Derby-ul de tradiție de la Ploiești și totodată o confruntare între două echipe care dezamăgiseră. Suporterii s-au încălzit înainte, urmărind cursa lui David Popovici oferită pe stadion, așa că meciul a început într-o atmosferă de bună dispoziție generală. Rapid a început mai tare, și părea hotărâtă să schimbe ceva, față de cele arătate în primele două etape. Însă au ratat. Iar apoi și-a tot arătat limitele. Așa că deși nu amenințase poarta adversă până în acel minut 31, Petrolul a reușit să marcheze. Hanca a centrat excelent la 8 metri, iar Berisha a „înțepat” perfect mingea. Un kosovoar pe care Rapid l-a scăpat din colecția sa! În partea a 2-a, Rapid a atacat, însă nu a dat niciodată senzația că poate egala, iar Petrolul nu a părut că nu face față presiunii. Ba mai mult, când e să se aleagă praful, giuleștenii au rămas în 10, după ce Gojković a fost eliminat, pentru lovirea cu cotul în plină față a bietului Jyry. Era să fie 2-0, Petrolul marcase, dar VAR-ul a anulat golul corect. Jocul lui Neil Lennon este deocamdată de neînțeles. Rapid pare că își prelungește perioada de criză avută la finalul ediției 2023/24, iar norii negrii rămân deasupra Giuleștiului și în plină vară.
Ciftele etapei
Jucători
Meciul 300 în Liga I: Chipciu („U” Cluj)
Meciul 200: Dr. Nedelcu (FCV Farul)
Meciul 150: Petrila (Rapid)
Debut: Pavlović (FC Botoșani), Sg. Pîrvulescu (FC Buzău), Simão Rocha (CFR Cluj), Jurić (Oțelul), Boțogan (Petrolul), Gab. Gheorghe (Rapid), Al.I. Dinu (Unirea Slobozia), Șfaiț („U” Cluj), Oshima (CSU Craiova), D. Iliev (UTA)
Golul 10: Cisotti (Oțelul), Fl. Ștefan (Sepsi)
Primul gol: Ricardo Matos (FC Buzău), P. Neagu (Dinamo), Pospielov (Unirea Slobozia)
Antrenori
Prima victorie în Liga I pentru Mehmet Topal (Petrolul)
Prima înfrângere pentru Neil Lennon (Rapid)
Arbitri
Meciul 350 în Liga I: István Kovács (Carei)
Echipe
Oțelul a urcat pe locul 16 în clasamentul all-time, depășind pe FC Național, iar Unirea Slobozia a urcat pe 109, depășind pe Mureșul Târgu Mureș
Pentru prima oară Sepsi și Dinamo au remizat cu prima în calitate de gazdă, într-a 8-a întâlnire acolo (4 victorii gazdele și 3 oaspeții, până acum)
Petrolul, golul 2.350 în Liga I (prin A. Berisha)
Prima victorie pentru FC Buzău pe prima scenă