Pentru un iubitor al sportului la general și această a 4-a etapă a noului sezon al primei ligi, ca precedenta, s-a desfășurat tot în umbra Jocurilor Olimpice (și chiar a fost ceva mai multă umbră în ultima săptămână, după zile bune în care aproape că aerul ardea). Astfel, ba trăgeai un ochi spre jocul de campionat, ba te uitai la marea competiție din capitala Franței. În funcție de unde arătau mai interesant evenimentele aflate în desfășurare. Mi-aș fi dorit din suflet să mă rețină prestațiile sportivilor români de-acolo, însă acestea au fost destul de rare. Dar nu pot fi supărat pe niște oameni care au muncit asiduu ca să se pregătească pentru această sărbătoare a sportului, pentru a se prezenta cât mai bine. E drept am unele regrete față de unii de la care aveam mai mari așteptări, dar atât. Având în vedere că statul român prin toți reprezentanții lui pe care îi are de câteva decenii, n-a investit mai nimic în sport, asta în ceea ce înseamnă profunzimea lui, ce mari pretenții să ai. Medaliile obținute sunt ca niște flori frumoase crescute la marginea unui deal de nepăsare.
Oțelul – Hermannstadt 1-0 (Jurić 86)
Partida de la Galați a deschis etapa, iar la final, rezultatul obținut a adus un nou lider, în continuare meritoria Oțelul. De altfel, felul de a se pregăti și a aborda competiția pentru această grupare impuse de cel care o conduce, Dorinel Munteanu, poate că este cel mai apropiat de spiritul olimpic din toată Liga I. Apropo de umbra de care pomeneam mai înainte, aici la malul Dunării nu prea a existat așa ceva, climateric în jurul partidei fiind un pârjol în toată regula. Ba mai mult, a mai apărut și o ciupercă despre care se spune că a afectat gazonul gălățean. Poate și din această cauză, partida a fost una deloc spectaculoasă, cu destul momente de plictiseală pentru privitori. Oțelul a fost ceva mai activă și spre final, având și o bară în minutul 77 (prin CIsotti), pentru ca în cele din urmă să izbutească unicul gol al întâlnirii, când mai toată lumea credea că se va încheia cu un rezultat alb. A punctat noua achiziție Jurić, inspirat introdus după pauză de Dorinel. Faza respectivă a fost începută tot de un om introdus de antrenorul gălățenilor pe parcurs, Rz. Tănasă, care a șutat în mingea respinsă de portar, după care bosniacul a finalizat. O victorie care o aduce pe Oțelul pe prima poziție, iar pe Hermannstadt pe ultima (rămânând una dintre cele trei echipe fără victorie). Astfel, la Sibiu supărarea crește, augmentând starea nu tocmai cordială din ultima perioadă între antrenorul Măldărășanu și conducerea clubului.
Dinamo – FC Buzău 4-1 (Politic 10, 84, Opruț 27, Selmani 80 / Boateng 53aut)
Dinamo a avut o nouă prestație bună, trecând la pas de nou-promovata FC Buzău. Alb-roșii au cel mai bun atac, fiind singura echipă de până acum care are două cifre în dreptul golurilor marcate (11). Ofensiva lui Kopić s-a dus ca un tăvălug peste o echipă care nu s-a regăsit deloc în acest meci, având de doi bani speranțe doar după nefericitul autogol al lui Boateng (primul din acest sezon). Politic a izbutit o „dublă”, confirmând că se află într-o formă foarte bună. Dar sunt zile bune și pentru alți coechipieri de-ai lui. Totuși, schimbările făcute pe parcurs de Andrei Prepeliță, păreau să fi revitalizat echipa sa, care în prima parte a reprizei secunde se găsea mai bine pe teren, închegând mai bine acțiunile. Însă mai ales după golul lui Selmani a căzut complet. Ce gol rar a izbutit kosovarul, fiind căzut la sol! Chiar dacă nu a întâlnit până acum echipe cu cotă, cu excepția lui CFR Cluj, de unde era chiar să plece cu punct, nu trebuie minimalizată această prestație bună din startul sezonului. Aceasta deoarece nu trebuie uitat ce a însemnat Dinamo în sezonul trecut, prin ce zone joase ale clasamentului s-a aflat. FC Buzău încearcă să se adapteze din mers la cerințele noului eșalon, însă deocamdată este cam departe.
FCV Farul – CSMP Iași 2-0 (Rivaldinho 34, G. Iancu 45+11)
În fine, prima victorie pentru FCV Farul, care nu a avut cel mai fericit start. Un succes obținut în fața unei adversare care își confirmă din plin statutul de candidată la retrogradare, CSMP Iași. Cu toate acestea, până la golul lui Rivaldinho (primul din acest sezon pentru fosta campioană), când s-a deschis scorul, FCV Farul n-a arătat deloc bine, făcându-i pe mulți să anticipeze un nou rezultat prost pentru fosta campioană. Ba chiar era să ia gol, Gheorghiță nereușind să profite de face to face-ul cu Buzbuchi. Iar golul din interminabilele prelungiri ale primei părți, a rezolvat partida. A fost prima reușită a lui G. Iancu, de la noua sa revenire pe Litoral. Amintitele prelungiri au fost cauzate de problemele de la instalația de nocturnă. Era cât pe-aci să se producă o… revanșă, la partida de acum câțiva ani (la 01.11.2020) de la Iași dintre cele două, când nocturna a cedat definitiv și astfel, echipa constănțeană a câștigat la „masa verde”. A mai fost și o ploaie transformată în furtună care la rându-i a dus la oprirea jocului. Pară era cineva care nu dorea să se termine acest meci… În urma cantității mari de apă căzută, terenul de joc a devenit greu practicabil. O asemenea baltă a oprit mingea trimisă spre propria poartă ieșeană, oferindu-i lui Radaslavescu un face to face cu portarul advers, dar, se poate spune, ca de obicei, respectivul a șutat pe lângă poartă. Acest meci a oferit și primul dialog contradictoriu dintre Gheorghe Hagi și suporterii constănțeni pe care și i-a dorit atât de mult lângă echipă. Probabil că a avut acum o umbră de regret față de perioada când Viitorul juca cu tribunele mai lejere și nu-i lua nimeni în tărbacă jucătorii. Are și Hagi dreptatea lui, căci e greu să ții singur o echipă de prim-eșalon. A și reexplicat acest lucru după meci, printre altele pronunțând și niște sume de bani.
CSU Craiova – Petrolul 0-0
Cât de mult a ajuns să afecteze participarea europeană echipele noastre. CSU Craiova a arătat obosită, sleită chiar, în acest joc cu Petrolul, după ce în urmă cu câteva zile în urmă întâlnise pe Maribor, unde a mai și avut un deznodământ nefericit. Și cu alte ocazii echipele românești au jucat concomitent în cupele europene și campionat, dar n-au arătat așa de obosite, mai ales la început de stagiune. De ce se întâmplă așa acum? Răspunsul este mai simplu decât s-ar crede. Deoarece fotbaliștii din Liga I au vacanțe, timpi de odihnă tot mai reduși, din cauza unui sistem competițional intern stufos, neadecvat. Scorul alb de-acum a reflectat pe deplin cele petrecute pe teren. Petrolul, energizată de victoria cu Rapid, a încercat să lovească pe contraatac, însă Maldonado, omul care a greșit cu Maribor, a fost cel care s-a opus acum salutar. Oltenii nu numai că au fost sterili în acest joc, dar au și pierdut jucători importanți, accidentați, precum A. Ivan sau Baiaram. Închei comentariul despre acest joc cu o notă bună pentru publicul craiovean prezent la meci, sau cea mai mare parte a lui, care în momentul în care Mateiu a intrat la noua sa echipă, Petrolul, a fost aplaudat, fanii neuitând mulții ani petrecut de brașovean în Bănie. De obicei, foștii jucători sunt primiți cu huiduieli și felurite vorbe grele.
CFR Cluj – „U”Cluj 2-3 (Păun-Alexandru 24, Michael 72 / Masoero 59, D. Nistor 69pen, Ov. Popescu 77)
Derby-ul clujean și-a meritat acest renume. A fost cea mai atractivă partidă a etapei. CFR a devenit o echipă care marchează dar și primește gol, așa cum recunoaște și antrenorul său, Dan Petrescu. Cea din urmă variantă era mai rar întâlnită cu ceva timp în urmă. Dar aduc și aici discuția de mai devreme de la CSU Craiova, cu participarea echipelor românești în cupele europene, care paradoxal devine un factor tot mai riscant. De ce? Pentru că acestea riscă să piardă pe ambele părți. Să fie ejectate și din competițiile inter-cluburi foarte repede și totodată să piardă și puncte importante în competiția internă care pot deveni decisive pentru final. Acum, pentru a avea jucători odihniți la proximul meci cu Maccabi Petah-Tikva, a folosit o echipă mai de rezerve. Cu toate acestea, a controlat prima parte, când a și reușit să deschidă scorul, printr-o bine plasată „foarfecă” a lui Păun-Alexandru, aflat la prima sa reușită de la revenirea în Gruia. „Șepcile roșii” însă n-au descurajat și au reușit încet-încet să întoarcă jocul și odată cu el și rezultatul. Însă premergător golului egalării, izbutit de Masoero, s-a întâmplat ceva la care nu m-aș fi așteptat. Ca cei din galeria lui CFR să facă gesturi reprobabile, lansând obiecte și chiar o pocnitoare din tribune, care i-au lovit pe D. Nistor, care se pregătea să execute un corner, precum și pe arbitrul asistent din apropierea sa. De obicei, cei de la „U” asigurau un asemenea… spectacol, sub privirile pasive ale rivalilor lor, aflați în inferioritate numerică. Aceste gesturi însă s-au întors împotriva echipei lor, care imediat au primit gol. Nistor s-a răzbunat și el, transformând mai apoi un penalty. CFR a revenit printr-un gol norocos, șutul noului intrat Michael deviind fericit pentru el dintr-un adversar, astfel că mingea s-a oprit fix în poarta alb-negrilor. Însă cinci minte mai târziu, o centrare perfectă a lui Bic l-a pus într-o poziție superfavorabilă pe un om mai puțin așteptat la finalizare și mai ales cu capul, așa cum a izbutit Ov. Popescu cum. El însă mai marcase CFR-ului, pe vremea când era la FCSB. Menționez că portarul Sava făcuse o mulțime de minuni până atunci, scoțând goluri ca și făcute. Dar totul are un sfârșit, ca și perioada aceasta de invincibilitate a CFR în fața lui „U”, care s-a întins la 9 ani. Victorie și pentru Ovidiu Sabău în fața fostului său coleg de generație de la echipa națională, Dan Petrescu. De menționat că partida, conform programului inițial ar fi trebuit să se dispute cu Universitatea gazdă. Dar cei de la CFR au fost înțelegători, deoarece Cluj Arena este ocupat cu Untold-ul, așa că decât să plece din Cluj, au inversat găzduirea, în retur ei urmând a fi oaspeți.
Unirea Slobozia – UTA 0-1 (Val. Costache 73)
Meci modest la Clinceni, în care Unirea Slobozia nu a mai repetat prestațiile anterioare. Cred că a fost cel mai urât meci al etapei. Ici pe colo, ocazii răzlețe de ambele porți. Cei de la UTA au jucat la așteptarea greșelii, iar aceasta a apărut, când Fábry a prins pe picior greșit apărarea adversă, trecând prin ea lejer și servindu-l ideal pe Val. Costache, care n-a avut de făcut decât să împingă mingea în poartă. Costache nu mai marcase în prima ligă de la 16.12.2021, de când era la CFR Cluj (victorie cu FCV Farul, 2-0, la Ovidiu). Unirea n-a reușit să mai revină pe tabelă, așa cum se întâmplase cu FCSB și a înregistrat astfel primul său eșec în Liga I. Adrian Mihalcea pierde astfel în fața fostului său antrenor, Mircea Rednic. Pentru UTA însă a fost prima victorie stagională. Poate că un 0-0 ar fi fost mai conform cu cele din teren, dar…
Rapid – Sepsi 2-2 (Blažek 3, Petrila 42 / K. Varga 1, Debeljuh 68)
Actualul Rapid arată ca o pictură abstractă. Nu știi ce să spui privind-o. Îți este teamă să te pronunți negativ la adresa ei, ca nu cumva să zică „les connaisseurs” că nu te pricepi la artă și că nu ești în stare să captezi esențialul respectivei picturi. Mai ales dacă este creația vreunui artist care a expus prin mari muzee ale lumii. Așa că nu e de înțeles nici ceea ce joacă, nici tactica folosită, nici atribuțiile date unor jucători neobișnuiți cu ele, nici schimbările efectuate pe parcursul jocului etc. Dar dacă spui ceva rău despre ele acum, iar cândva toate acestea vor începe să dea roade, nu cazi de fraier, de pripit? Însă ceea ce se vede acum cu ochiul liber este că nu arată bine nici jocul, nici rezultatele, fiind una dintre puținele echipe rămase fără victorie după 4 etape. Față de cum începuse partida, cu handicap pentru Rapid, 0-1 după 42 de secunde, până la urmă rezultatul de 2-2 poate fi considerat bun. Atunci liderul greșelilor din startul campionatului pentru Rapid, Blažek, a trimis o pasă ideală pentru atacantul oaspeților K. Varga, pentru ca acesta să marcheze. În acel moment, viza de ședere în Giulești a fundașului slovac părea încheiată, dacă nu izbutea la scurt timp tot el să egaleze. Rapid chiar a condus la pauză și a reaprins speranțele primei victorii. Însă oaspeții au întețit atacurile spre poarta rapidistă, așa încât, Debeljuh, la prima sa apariție în actualul sezon, să restabilească egalitatea, care n-a mai fost modificată până la final. Ca un umor negru pentru giuleșteni, acest rezultat este un progres pentru ei, având în vedere că ultimele dăți a pierdut de la Sepsi. Bineînțeles că fanii giuleșteni n-au răbdarea să înțeleagă amintita operă abstractă și au început să scandeze obișnuitul „demisia! demisia!”. De asemenea, a fost din nou scandat numele lui Șumudică, de aveai impresia la un moment dat că este un miting electoral, mai ales că respectivul, aflat în tribune, a primit cu bucurie rafalele de simpatie. Lucrurile însă rămân în clocot în Giulești.
FC Botoșani – FCSB amânat
Meciul a fost reprogramat pentru 18 septembrie, pentru a da răgaz roș-albaștrilor să pregătească jocul cu Sparta Praga.
Cifrele etapei
Jucători
Meciul 200 în Liga I: Ion Gheorghe (FC Buzău)
Meciul 150 în Liga I: Cr. Costin (Dinamo), Mihai Popescu (FCV Farul)
Debut: Oum Gouet, Kamberi (ambele CSMP Iași), D. Maftei (Oțelul)
Golul 1: Jurić (Oțelul), Blažek (Rapid), Masoero („U” Cluj)
Echipe
Primul egal în Liga I dintre CSU Craiova și Petrolul (într-a 11-a partidă directă)
Prima înfrângere în Liga I pentru Unirea Slobozia
RxpUkGaJzSwEMDB