Se pare că s-a învățat ceva din inconstanța trecutului în primul nostru eșalon. Astfel, echipele revelații au izbutit să-și confirme forma lor bună de până acum și în această etapă, câștigându-și confruntările avute. Există patru exemple în acest sens: Oțelul, Hermannstadt, Unirea Slobozia și „U” Cluj.
Oțelul – Sepsi 2-0 (Al.M. Pop 27, 42)
Echipa gălățeană s-a impus mai ușor decât o arată scorul, profitând de forma sa bună din acest start de sezon și totodată de cea slabă a adversarei sale. Sepsi a ajuns la a 4-a înfrângere consecutivă și supărarea celor din jurul său crește. Este parcă un deja-vu, căci și anul trecut, cu Liviu Ciobotariu pe bancă, începuse foarte bine, pentru ca apoi să se lege mai multe rezultate rele care au dus la demiterea tehnicianului. Cam același lucru pățește și Bernd Storck acu, cu două mari diferențe, că acum nu au fost cupe europene și totodată există un conflict al său cu un grup de jucători. „Dubla” lui Al.M. Pop a decis scorul final, în timp ce Sepsi a arătat la fel de rău ca în ultimele sale partide jucate. Cel mai tare însă a mirat faptul că partida a început cu o mică întârziere, din cauza dimensiunii reduse a uneia dintre porți, observată din ochi de antrenorul celor de la Sepsi! Astfel, s-a trecut la săpat și priponit noua poartă, cu dimensiunea regulamentară de 2,41 metri înălțime, cu cinci centimetri mai mult decât cea inițială, manevrată. Imagini foarte rar întâlnite pe un teren de fotbal din lumea civilizată.
Hermannstadt – CSMP Iași 6-2 (Balaure 3, 58, Deaconu 9, Ianis Stoica 19, A. Chițu 42, Robert Popescu 78 / Gonçalo Teixeira 45+3, Ștefanovici 82)
Ce diferență între ultimele două dispute la Sibiu dintre cele două combatante! În sezonul trecut, CSMP Iași câștiga și se salva nu doar complet de la retrogradare, inclusiv de baraje. Multă lume a acuzat atunci echipa gazdă de lipsă de combativitate. De această dată, lucrurile au stat cu totul altfel, iar scorul „de tenis” ne scutește de prea multe comentarii. Dacă nu ar fi primit golul lui Ștefanovici din ultima decadă a partidei, Hermannstadt ar fi înregistrat cea mai mare diferență de scor obținută de ea pe prima scenă. Așa însă, doar și-a egalat performanța, izbutind însă pentru prima oară să înscrie 6 goluri. De remarcat forma tot mai bună a mijlocașului de bandă, Balaure, autor al unei duble. Iar Hermannstadt, care părea că sezonul de față nu-i va fi la fel de bun ca precedentele, iat-o din nou anunțându-și candidatura pentru play-off. Cel puțin după cum a arătat la acest meci. CSMP Iași este o echipă cu o mulțime de slăbiciuni, însă șansa ei este că mai are unele sclipiri (precum victoria cu FCSB) care n-o lasă să se afunde.
CSU Craiova – Rapid 1-1 (Al. Mitriță 33pen / Braun 18)
Una dintre atracțiile etapei, fiind două dintre cele mai populare grupări. Pentru Rapid este excelent acest egal, în condițiile în care a fost dominată copios în toată repriza secundă, arătându-și limitele în ceea ce înseamnă condiția fizică. A ajutat-o mult faptul că a deschis scorul. Culmea, după un corner al echipei adverse! S-a declanșat un contraatac, unde Braun a arătat ca un sprinter, izbutind să înscrie. Oltenii au egalat dintr-un penalty îndoielnic scos de Koljić. Același atacant bosniac care ar fi meritat un cartonaș roșu la o intrare criminală la portarul Siegrist (din nou foarte bun). Astfel s-a înregistrat încă un meci cu decizii favorabile ale lui István Kovács pentru CSU. Însă dincolo de acestea, echipa craioveană a controlat partida și poate că ar fi meritat mai mult.
FC Botoșani – Petrolul 0-2 (M. Rădulescu 90+4, Grozav 90+6)
Cei de la Botoșani confirmă că nu problema antrenorului era cea care scârțâia. Echipa lor este la fel de modestă ca în startul sezonului trecut. Așa că pe nea Valer îl așteaptă un nou sezon cu senzații tari, dar deloc recomandabil pentru proprii nervi încercați deja. Ambele goluri ale oaspeților au venit în prelungirile partidei, când părea că se va lăsa cu un scor alb. Astfel, cei de la Petrolul încet-încet să își turează motoarele și privesc cu optimism spre viitor. Dacă s-ar rezolva și problemele financiare…
FCV Farul – CFR Cluj 0-3 (C. Deac 27, Léo Bolgado 55, Korenica 90+3)
Bine că s-au găsit cei de la CFR Cluj să facă pe vitejii cu FCV Farul… Mai bine o făceau în Cipru, cu Pafos FC, unde au fost o rușine, penibilii penibililor. De aceea nu-mi vine să-i laud deloc după această victorie la Ovidiu. De remarcat că Louis Munteanu i-a fost pentru prima oară adversar echipei care l-a lansat, iar de-acum înainte va rămâne titular incontestabil al postului de atacant, după ce Bîrligea a fost vândut la FCSB. Altfel, prea multe nu sunt de spus la o asemenea diferență de scor. Doar că FCV Farul din actualul sezon nu arată a echipă de play-off.
FCSB – UTA 2-0 (Ngezana 16, Al. Băluță 87)
Cei de la UTA au ratat o foarte bună oportunitate de a scoate punct în fața FCSB. Cu jucătorii obosiți după meciul cu LASK și fără cei mai buni oameni ai lor, D. Olaru și Șut. Numai că UTA a fost slăbită de tot acest carusel al jucătorilor veniți și plecați și n-a fost în stare să pună probleme unei echipe care a arătat multe slăbiciuni. Dacă UTA ar fi jucat bine, aș fi spus că victoria FCSB nu a fost meritată. Însă nu a fost cazul, echipa arădeană este departe de cea care izbutea la finalul sezonului trecut clasarea pe locul 7 și gluma începe să se îngroașe. Mai sunt multe etape, în care lucrurile se pot regla, dar mulțimea rezultatelor slabe pot cauza tensiuni de la care lucrurile să degenereze.
Unirea Slobozia – FC Buzău 2-1 (Pospielov 45+7pen, 90+3 / Al.Cr. Stan 65)
Meciul nou-promovatelor. Unirea pornea favorită și a deschis scorul în minutele de prelungire ale primei reprize. În partea a doua însă, a căzut aproape total fizic, părând că a dat totul în prima, iar acum abia mai respira. A fost egalată și după cum decurgeau ostilitățile, nu ar fi mirat pe nimeni dacă ar fi pierdut chiar. Numai că pe final de meci, nici cei de la Buzău nu au mai putut și atunci oamenii lui Mihalcea și-au revenit și au început contraatacuri tăioase. Dacă la unul dintre ele, VAR-ul le-a refuzat golul victoriei, din nou în prelungi, de această dată ale partidei, același Pospielov a izbutit lovitura decisivă (tot el transformase impecabil penalty-ul cu care s-a deschis scorul). Ucraineanul este încă o dovadă a politicii înțelepte de transferuri pe care o duce clubul din Bărăgan încă de când a promovat în eșalonul secund; jucători fără o mare cotă dar competitivi la cerințele Ligii în care se află gruparea.
„U” Cluj – Dinamo 1-0 (Bic 62)
Un meci așteptat, în care liderul primea vizita unei alte echipe cu un start neașteptat de bun, Dinamo. Două echipe cu galerii prietene, dar care în timp și-au produs pagube mari uneia alteia. Dinamo i-a administrat grupării clujene cele mai severe înfrângeri all-time, în timp ce „U” a retrogradat-o pe Dinamo acum trei ani. Moment emoționat la startul partidei când lovitura de începere a dat-o simbolic fostul mare jucător al „Șepcilor roșii”, Septimiu Cîmpeanu sau Cîmpeanu II. Albit la păr, fostul atacant golgeter al campionatului a îmbătrânit frumos, păstrându-și multe dintre trăsăturile pe care le avea pe când era fotbalist. La un moment dat și el a fost trecut la index de regimul comunist, căci părăsise România socialistă… Referindu-mă la partidă, a fost una alertă, în care ambele echipe puteau da lovitura decisivă. Prima repriză i-a aparținut clar lui Dinamo, însă n-a știut sau nu a fost lăsată să profite de superioritatea sa. În partea a doua, gazdele au început să-și arate și ele colții și în cele din urmă au izbutit golul victoriei, norocos, șutul lui Bic luând o traiectorie cât să se ducă sub transversala lui Golubovič, cam cum s-a dus cu o săptămână în urmă șutul lui Gnahoré în poarta celor de la CSU Craiova. Dinamo au acuzat pe bună dreptate absențele a doi dintre cei mai buni jucători ai săi, Politic și Hakim Abdallah. Cei de la Universitatea au arătat încă o dată că au învățat să joace la rezultat și iat-o consolidându-și poziția de lider. Așa cum am afirmat și data trecută, sper să rămână cât mai mult acolo sus.
Cifrele etapei
Jucători
Meciul 450 în Liga I: D. Nistor („U” Cluj)
Meciul 250: Daniel Popa (FCSB)
Meciul 150: Cr. Ganea (FCV Farul)
Meciul 100: Baeten (FCSB)
Meciul 50: Bodișteanu (FC Botoșani)
Debut: Soro (Dinamo), Al. Luca (Hermannstadt), Oberlin (Sepsi)
Golul 20: Deaconu (Hermannstadt)
Golul 1: Léo Bolgado, Korenica (ambii CFR Cluj), Ngezana (FCSB)
Arbitri
Debut: asistentul Ionuț Neacșu (București)
Echipe
Meciul 350 și golul 350 în Liga I pentru CSMP Iași
A 150-a înfrângere pentru FCV Farul
Hermannstadt a urcat pe locul 48 în clasamentul all-time, depășind pe Unirea Tricolor, iar Unirea Slobozia a urcat două locuri, pe 106
CFR Cluj a marcat al 50-lea gol în întâlnirile directe cu FCV Farul
Prima victorie a lui Oțelul cu Sepsi (într-al 3-lea meci direct)
A 50-a întâlnire dintre U și Dinamo la Cluj
Hermannstadt egalează cea mai mare diferență de scor izbutită vreodată, dar marchează prima oară șase goluri. Celelalte victorii la patru goluri: Hermannstadt – FC Voluntari 4-0 (20.08.2018), Hermannstadt – FCV Farul 4-0 (10.12.2022), Hermannstadt – Dinamo 4-0 (21.10.2023)
Cele 450 de meciuri ale lui Dan Nistor
Saltul din ultima vreme a Universității Cluj i se datoreză și lui Dan Nistor. Venirea lui la alb-negrii a fost bnă atât pentru el, cât și pentru „U”. Cu o presiune mult mai mică, având parte de oameni care l-au înțeles, l-au încurajat și l-au respectat, a putut juca la adevărata sa valoare. Astfel, surprinzător pentru unii, spre apusul carierei, a înregistrat cele mai bune cifre din carieră. În această a 8-a etapă, a ajuns la 450 de partide pe prima scenă, număr pe care numai 8 jucători l-au mai reușit înaintea sa (Dănciulescu care a totalizat 515, Costică Ștefănescu 490, Florea Ispir 485, Ladislau Bölönu 484, Costel Cîmpeanu 470, Petre Marin 468, Paul Cazan 465 și Cornel Dinu 454). Ca să devină al doilea jucător cu peste 500, ar mai trebui să apară abundent pe teren în sezonul de față, precum și în următorul. Succes!
Cele 450 de partide le-a împărțit pe 5 echipe: 177 la Pandurii, 95 la Dinamo, 17 la CFR Cluj, 105 la CSU Craiova și 56 la „U” Cluj.