Campania din Liga Națiunilor 2024 începe pe 6 septembrie și se încheie pe 18 noiembrie, „tricolorii” fiind repartizați într-o grupă cu Cipru, Kosovo și Lituania. Microbiștii vor putea miza competiție și la casa de pariuri care o sponsorizează pe Unirea Slobozia, echipă din SuperLiga României.
Mircea Lucescu a început antrenoratul în 1979, preluând naționala României pentru prima dată în perioada 1981-1986. A reușit să îi califice pe „tricolori” la Campionatul European din 1984, dintr-o grupă cu Italia, Suedia, Cehoslovacia și Cipru. Obiectivul principal pentru noul mandat este calificarea la turneul final al Cupei Mondiale din 2026, un triumf în Liga Națiunilor fiind ca un fel de bonus.
„Eu sunt un produs 100% al fotbalului românesc. Am mare încredere în această generație de jucători. Este un grup de jucători care pot crește foarte mult. Performanța pe care au făcut-o la Campionatul European din Germania le dă dreptul să creadă în potențialul lor, că pot să ajungă și la Campionatul Mondial. Un singur lucru m-a determinat să vin la echipa națională: dragostea pentru fotbal, obligația mea față de fotbalul românesc”, a spus „Il Luce”, atunci când a acceptat oferta FRF.
Debut în forță
România va debuta în Liga Națiunilor 2024 pe 6 septembrie (ora 21:45), cu partida din deplasare contra lui Kosovo, care teoretic este și cel mai dificil meci. Trei zile mai târziu, elevii lui Lucescu vor juca la București contra Lituaniei (ora 21:45).
Următoarea fereastră internațională dedicată competiției interțări va fi în octombrie, când România le va întâlni în deplasare pe Cipru (12 octombrie, 21:45) și pe Lituania (15 octombrie, ora 21:45).
Ultimele două jocuri vor fi pe 15 noiembrie (acasă cu Kosovo, de la ora 21:45) și pe 18 noiembrie (acasă cu Cipru, de la ora 21:4%).
Lotul preliminar al stranierilor pentru dubla cu Kosovo și Lituania
În mod normal, dacă va învinge în Kosovo, România va avea șanse mari să câștige această grupă și să ajungă în grupa valorică B. Mircea Lucescu a anunțat lista preliminară a stranierilor convocați pentru acel meci și pentru duelul cu Lituania, din septembrie:
- Portari: Horațiu MOLDOVAN (Atletico Madrid/ Spania);
- Fundași: Andrei RAȚIU (Rayo Vallecano/ Spania), Radu DRĂGUȘIN (Tottenham/ Anglia), Adrian RUS (Pisa/ Italia), Ionuț NEDELCEARU (Palermo/ Italia), Andrei BURCĂ (Baniyas/ Emiratele Arabe Unite), Virgil GHIȚĂ (Cracovia/ Polonia);
- Mijlocași: Deian SORESCU (Gaziantep/Turcia), Marius MARIN (Pisa/Italia), Alexandru CICÂLDĂU (Galatasaray/Turcia), Răzvan MARIN (Cagliari/Italia), Nicolae STANCIU (Damac/Arabia Saudită), Dennis MAN (Parma/Italia), Valentin MIHĂILĂ (Parma/Italia), Ianis HAGI (Rangers/Scoția), Florinel COMAN (Al Gharafa/Qatar);
- Atacanți: Denis DRĂGUȘ (Trabzonspor/Turcia), George PUȘCAȘ (Bodrumspor/ Turcia), Daniel PARASCHIV (Oviedo/Spania).
Cele mai bune patru câștigătoare de grupă în Liga Națiunilor, exceptând echipele care au încheiat pe primele două locuri în grupele din preliminarii, vor participa la meciurile de baraj pentru CM 2026 alături de toate cele douăsprezece echipe de pe locul secund din preliminariile clasice.
Astfel, vor rezulta patru play-off-uri, fiecare cu câte patru echipe, ce se vor disputa în sistem semifinale-finală, urmând a se stabili ultimele patru naționale europene participante la „Mondialul” din Statele Unite ale Americii, Mexic și Canada.
Reîntâlnire cu fanii după Euro 2024
Pe 11 septembrie, cu ocazia confruntării de acasă cu Lituania, „tricolorii” se vor reîntâlni cu fani pe care i-au scos în Piața Universității prin parcursul de la Campionatul European din Germania.
Naționala antrenată pe atunci de Edward Iordănescu s-a calificat în optimile de finală după ce a câștigat o grupă cu Belgia, Ucraina și Slovacia. România a învins-o pe Ucraina în primul joc (3-0), a pierdut apoi în fața Belgiei (0-2), iar în meciul decisiv a remizat cu Slovacia (1-1). În „optimi”, „tricolorii” au fost învinși de Țările de Jos (0-3).
Comments 1