Se știe că România nu este o țară cu suficiente baze sportive. A spus-o si David Popovici, după ce și-a încheiat evoluțiile la Jocurile Olimpice. Iar campionul olimpic a subliniat că la noi, în ultimii ani, s-au făcut stadioane noi, însă mai puține săli și bazine. Ceea ce este adevărat.
MARIAN BURLACU scrie despre inaugurarea Berceni Arena: Hocheiul și-a tras patinoar, rugbyul a pierdut „Arcul”
Problema este că stadioanele noi ridicate în ultimele două decenii nu au, cele mai multe dintre ele, și pistă de atletism. De asemenea, pe majoritatea acestor arene se pot disputa meciuri de fotbal, însă nu și de rugby (nu există spațiu pentru terenul de țintă). Dacă privim din celălalt unghi, constatăm că în România doar Cluj Arena este un stadion pe care se pot ține concursuri atletice internaționale de un nivel ridicat. Însă nici acolo nu se poate organiza un campionat mondial sau european de atletism (numărul de locuri din tribune este prea mic). Al doilea stadion nou de atletism din țară se află la Craiova, însă acela are tribune și mai mici. Pe când în București vechiul stadion Dinamo are pista deteriorată, iar cel care poartă numele Iolandei Balaș n-a fost terminat (tribuna nu are scaune, de pildă)…
Practic, în acest moment, fotbalul este sportul de echipă care beneficiază de cele mai multe arene noi. Pe locurile următoare în privința infrastructurii sunt baschetul, handbalul și voleiul. Și aceasta fiindcă în ultimii ani s-au construit săli noi la Cluj, Craiova, Oradea. Și sunt în construcție și alte arene (la Brașov, Suceava). Și în Capitală a apărut sala de la Dinamo, însă Noua Polivalentă rămâne un proiect frumos, însă doar pe hârtie.
Dintre sporturile de echipă de la noi, cele mai oropsite sunt hocheiul pe gheață, poloul și rugbyul. Iar acestea dispun de cele mai puține baze. Tocmai de aceea, inaugurarea Berceni Arena, patinoarul ridicat în sectorul 4, merită a fi salutată. E adevărat, acesta nu dispune de o capacitate foarte mare (are 800 de locuri în tribune), dar este cel mai mare din zona București – Ilfov, depășindu-l din acest punct de vedere pe cel din Otopeni. În plus, noul patinoar va permite organizarea și a unor meciuri în campionatul de hochei pe gheață al României, dar și a unor întreceri de patinaj artistic. În plus, din cele spuse de oficialitățile din sectorul 4, arena va putea fi folosită și pentru alte sporturi (baschet, handbal, volei, tenis șamd) – prin acoperirea cu un podium a suprafeței care îngheață. Berceni Arena va permite echipelor de hochei pe gheață din București să se antreneze acolo. Va fi, totodată, un loc de întâlnire a copiilor din Capitală.
Întâmplător, în aceeași zi în care am asistat la disputa dintre echipele de hochei pe gheață din Gheorghieni și Brașov, în Supercupa României (s-a impus prima, după prelungiri și „golul de aur”, cu 4-3), am urmărit și turneul de mini-rugby de la „Arcul de Triumf”, organizat foarte bine de Rugby Academy, un club privat, și Asociația Municipală de Rugby București. O competiție dotată și cu trofeul „Adrian Andronic”.
Copiii rugbyști au jucat pe un teren de pământ, fotbaliștii s-au plâns de gazonul de la „Arcul de Triumf”
Din nefericire, micuții rugbyști nu au putut pătrunde pe terenul central, fiind nevoiți să joace pe cel care poartă numele Marianei Lucescu, prima femeie antrenor de rugby din lume, și pe unul cu gazon artificial. Iar primul dintre ele este unul fără prea multă iarbă… Tocmai de aceea, în două zile cu temperaturi ridicate și după o lungă perioadă fără precipitații, copiii au jucat rugby în nori de praf…
Micuților sportivi nu li s-a permis să pătrundă pe terenul central de la „Arcul de Triumf” fiindcă gazonul de acolo a fost protejat pentru meciul de fotbal FCSB – UTA, programat duminică, 1 septembrie, seara… Protejat e un fel de a spune fiindcă, paradoxal, la finalul acelei partide de fotbal, și gazdele, și oaspeții s-au plâns de calitatea gazonului! Altfel spus, copiii rugbyști au jucat pe un teren de pământ și nu s-au plâns, în timp ce fotbaliștii seniori au avut acces pe cel mai bun gazon posibil și au făcut nazuri… Și aceasta în condițiile în care la rugby ajungi mai des la sol decât la fotbal.
În concluzie, hocheiul pe gheață din România dispune de câteva zile de un nou patinoar. În același timp, rugbyul nu primește vreun semn că ar putea recâștiga stadionul „Arcul de Triumf”, cel socotit „leagănul” acestui sport în țara noastră.
[url=https://sovagg.org]sova gg[/url] – бестчендж сова гг, sova gg официальный сайт