Din cele opt partide programate de etapa a 10-a, șase s-au terminat la egalitate. Doar partidele găzduite de Ovidiu și de Clinceni au făcut excepție, dar și asupra lor a planat posibilitatea de a se încheia tot remize.
FC Botoșani – FC Buzău 3-3 (Mouaddib 69, Aldair Ferreira 74, Ongenda 89 / Budescu 40, Matricardi 80aut, Ișfan 90+1)
Meciul dintre cele mai slabe echipe ale momentului din primul nostru eșalon a fost unul spectaculos, cu multe goluri și răsturnări de scor. Chiar cu suspans, căci s-au marcat goluri de ambele părți în ultimele minute, când nu se mai aștepta nimeni. Dar toate acestea s-au datorat mai mult apărărilor slabe ale celor două. De aceea, acest joc a ajutat doar ca cei care l-au vizionat, loco sau în fața micului ecran, să aibă un început de weekend mai cu divertisment. Căci altfel, ambele echipe au dovedit prin toate acestea că-și merită pe deplin pozițiile codașe pe care se află. Paradoxal, primele la catalog, ultimele în clasament. Au mai atras atenția faptul că Budescu mai duce încă 90 de minute, ba chiar a marcat și a fost declarat jucătorul meciului, iar Ișfan și-a adus aminte să ai dea și el gol (n-o mai făcuse de când era la Argeș), după multă-multă vreme, o reușită chiar frumoasă.
Oțelul – Dinamo 1-1 (Maciel 22 / Selmani 18pen)
Conform locurilor din clasament dinaintea etapei a fost considerat pe bună dreptate un meci important al acestei runde. Partida însă nu a fost prea atractivă. Dinamo în continuare fără mulți titulari a făcut față acestei deplasări, dar a și fost ajutată de fostul ei jucător, portarul Iustin Popescu. A contribuit și Selmani, cel mai în formă jucător dinamovist din această primă parte, prin insistența sa la o minge la care portarul n-avea ce să caute să se dribleze cu acesta, căci în cele din urmă l-a acroșat în careu și a oferit pe tavă oaspeților un penalty, din care aceștia au deschis scorul. Evident că pe Dorinel Munteanu l-au părăsit nervii, la o asemenea prostie. N-a trecut însă mult timp pentru ca gălățenii să egaleze, în urma unui aut, căpitanul Cisotti având o contribuție decisivă, chiar dacă reușita i-a aparținut lui Maciel. A urmat o dominare a gazdelor neconcretizată. Dinamo s-a apărat și a încercat să contraatace, iar pe final putea da lovitura, dar Iustin Popescu și-a mai spălat din păcate, după ce a blocat șutul lui Caragea. Pozitiv pentru Oțelul este că a rămas și după a 10-a rundă neînvinsă, fiind acolo sus. Pozitiv pentru Dinamo este că, în pofida multiplelor absențe, s-a întors cu punct dintr-o deplasare dificilă.
Hermannstadt – CFR Cluj 0-0
La Sibiu, prima repriză a aparținut clar oaspeților, care au avut inițiativa, dominând și ratând mult. Însă portarul Muțiu, de obicei rezerva șui Căbuz, a fost foarte inspirat, în timp ce Louis Munteanu a fost marele risipitor. Cifrele oferite pentru această parte sunt edificatoare: 39%-61% posesia, 1-9 la ocazii, 0-4 șuturi pe poartă. În repriza secundă, Măldărășanu a efectuat unele schimbări reușite (mai ales Deaconu cu Sg. Buș) care s-au văzut, astfel că echipa sa a mai echilibrat partida. Tot CFR a controlat jocul, însă Hermannstadt a avut contraatacuri mai tăioase, mai periculoase. În cele din urmă, ambele porți au rămas nepenetrate, încheindu-se cu o remiză „albă”. Poate că cei de la CFR ar fi meritat victoria, dar nu mai ajută cu nimic acum ca să se mai lase cu păreri de rău.
FCSB – Petrolul 1-1 (Al. Băluță 3 / Tudorie 90+4)
Acesta a fost meciul-scandal al etapei care încă mai are ecouri. Fiind două echipe de mare popularitate, duelul lor a fost foarte așteptat. Cei de la FCSB porneau favoriți clari și doreau printr-o victorie să mai reducă din ecartul care-i desparte de zona play-off-ului. Iar startul arăta că pot rezolva acest deziderat, căci în minutul 2, un șut frumos al lui Al. Băluță l-a surprins pe Zima, devenind 1-0. Petrolul nu numai că a primit acest gol, dar a pierdut doi titulari importanți, Fabricio Baiano dar mai ales căpitanul Grozav. În aceste condiții, se părea că roș-albaștri vor obține o victorie lejeră. A venit însă faza din minutul 30, când Mihai Popescu l-a lovit cu cotul în cap pe Tudorie, dându-i sângele, fapt ce i-a adus noului jucător al FCSB eliminarea. Din acest moment, gazdele au cedat deliberat oaspeților inițiativa, încercând să-și apere fragilul avantaj de pe tabelă. Cei de la Petrolul nu se arătau capabili să profite de superioritatea numerică de pe teren, pedalând în gol. Numai că în prelungirile partidei, Târnovanu a ieșit hazardat la o centrare, a respins mingea până la Tudorie, care a trimis cu capul său bandajat mingea în poartă, aducând o nesperată egalare. Cele întâmplate la acest gol precum și la o fază premergătoare, apoi faza eliminării lui Mihai Popescu contestată, o intervenție asemănătoare a lui Jyry la Musi nesancționată, dar și un posibil penalty au fost evocate de cei de la FCSB pentru a fi considerat că brigada de arbitri a produs o viciere de rezultat. Petroliștii au venit și ei cu argumentele lor, printre altele cu tăietura din capul lui Tudorie, după coliziunea cu cotul lui Mihai Popescu, așa că a ieșit un ditamai scandalul care așa cum spuneam încă nu s-a încheiat. Iar amintirile acestui meci vor rămâne multă vreme de-acum înainte în ambele tabere. Iar arbitrul Rareș Vidican, cu siguranță că n-a dormit bine în aceste nopți.
FCV Farul – Sepsi 2-1 (Alibec 12pen, 52pen / M. Coman 90+2)
Coincidență, și la acest meci, la scorul de 1-0, echipa gazdă a rămas în același minut 30 în inferioritate numerică, fiindu-i eliminat un jucător. Fostul jucător al lui Sepsi, până în sezonul trecut, Bălașa, a luat două galbene, fiind trimis la cabine. Încă o dată acest jucător a arătat că nu poate fi acuzat de prea multă gândire. Astfel, Hagi a fost obligat să sacrifice un atacant, pentru a-și întări defensiva, pentru atacurile care se anunțau pentru ora de joc rămasă. Gazdele nu au acuzat șocul și s-au desprins pe tabelă imediat după pauză. Alibec a reușit să marcheze tot din penalty, așa cum o făcuse și când a deschis scorul. Tot el îl lansase perfect pe Grigorian, care l-a driblat pe Niczuly în careu, dar a fost agățat de portar. Armeanul a executat în primă fază, iar Niczuly a apărat. S-a constatat însă că portarul nu avea niciun picior pe linia porții în momentul șutului, așa că penalty-ul a fost repetat, de această dată trăgând Alibec, care a făcut 2-0. Tot Alibec a făcut ca egalitatea numerică din teren să fie restabilită. În minutul 76, a sprintat spre poarta adversă, iar El Sawy, aflat în postura de ultim apărător, a atins balonul cu mâna. Arbitrul Szabolcs Kovács a avut nevoie, și de această dată, de intervenția VAR-ului. Dar și Sepsi, în 10, s-a descurcat mai bine, reușind să reducă din handicap, astfel încât suporterii FCV Farul au tremurat până la ultimul fluier, pentru victorie.
„U” Cluj – CSU Craiova 1-1 (Thiam 38 / Oshima 68)
Acesta a fost derby-ul etapei, unde neașteptatul lider a trebuit să se confrunte cu o echipă cu veleități dar și cu complexul pe care îl are cu aceasta. Cu același joc de pase cu care începe să obișnuiască, „U” a reușit s-o domine pe CSU în prima parte, deschizând și scorul, fiind decisivă din nou impresionanta detentă a lui Thiam, care a înscris cu capul, la un corner, de lângă Gregorio Sierra. În partea a doua, oaspeții au izbutit să echilibreze partida și au egalat cu un gol mai mult decât norocos, când șutul său a fost deviat de doi jucători adverși, derutându-l pe Gertmonas. Același portar lituanian a salvat la final punctul și invincibilitatea echipei sale, după o lovitură de cap a lui Koljić la care mingea s-ar fi dus sub transversală. Ar fi fost o victorie complet nemeritată a oaspeților, dar fotbalul a oferit de atâtea ori rezultate ilogice. Dacă luăm și egalul cu Dinamo și victoria cu Voluntari din ultimele etape ale sezonului trecut, Universitatea are 12 etape consecutive fără înfrângere, fiind cea mai bună serie în acest sens din vechea sa istorie. Iar acest salt impresionant al „șepcilor roșii” n-a rămas neobservat nici de detractori, finanțatorul FCSB nu se mai oprește în a pomeni negativ despre credința religioasă a antrenorului clujenilor, Ovidiu Sabău. Iar dacă la alte minorități, CNCD sare de fund în sus imediat, acum se face că nu aude și nu vede. Însă Sabău, om superior cum a dovedit că este de multă vreme, nu bagă în seamă toate neroziile.
UTA – CSMP Iași 0-0
Echipa arădeană continuă să fie fără victorie și arată din ce în ce mai rău. A avut ocazii de a marca, dar le-a ratat adesea lamentabil. Repriza secundă a fost mai interesantă, căci ambele echipe au avut mai multe încercări ofensive, neconcretizate însă. Mai lentă în construcție, CSMP Iași nu a riscat foarte mult. A căutat fazele fixe și a așteptat greșeala adversarului. Totuși, de când a venit Emil Săndoi, se constată o mai mare încredere în rândul echipei și o mai bună așezare în teren. Iar acest 0-0 este foarte bun pentru echipa din Moldova, căci aduce un punct bun din deplasare, păstrând totodată poarta imaculată. La Arad, un déjà-vu, și acest meci s-a încheiat în fluierăturile dezaprobatoare ale fanilor, căci echipa lor rămâne acolo, la retrogradare.
Unirea Slobozia – Rapid 1-2 (Pospielov 31 / Rareș Pop 24, 60)
În ultima partidă a etapei, găzduită de micuța localitate ilfoveană Clinceni, era așteptat mereu amânatul reviriment al Rapidului. Mai ales că alb-vișiniii au jucat ca acasă, tribunele stadionului fiind înțesate numai cu fanii lor. Iar din declarațiile de la start dinspre cele două grupări, Rapid era favorită clară. Vrând să materializeze aceste prezumpții, rapidiștii s-au arătat mult mai hotărâți ca în precedentele partide, forțând încă din primele minute, împingându-și astfel adversarul în propriile tranșee. Și a venit minutul 24, cu un asist cum rar se vede, norvegianul Christensen săltând mingea peste apărarea adversă, până la Rareș Pop, care a șutat decisiv, deschizând scorul. Dar ca de atâtea ori, liniștea s-a dovedit vremelnică pentru rapidiști, căci la scurt timp, la un corner, apărarea giuleșteană a rămas fără replică la intervenția lui Pospielov, care marcat, ucraineanul fiind un veritabil fundaș-golgeter, aflându-se la 5-a sa reușită! Acest gol neașteptat a mai dezghețat curajul gazdelor, care au apărut mai des în trimea adversă. Partea a doua a început la fel ca prima, cu Rapid forțând. Unirea a încercat să reziste, dar același tânăr Rareș Pop a fost cel care a înscris din nou pentru alb-vișinii, iar de această dată, scorul nu a mai fost deranjat până la final. Astfel, Rapid a obținut o victorie importantă, căci mai toarnă puțină apă peste focul supărării giuleștene care tot arde din prima etapă încoace.
Cifrele etapei
Jucători
Meciul 100: Dumiter (UTA)
Meciul 50: Jesús Fernández (CSMP Iași)
Debut: Rotund (Dinamo), Cercel (FCV Farul)
Golul 10: Rareș Pop (Rapid)
Golul 1: Aldair Ferreira (FC Botoșani)
Antrenori
Meciul 200: Emil Săndoi (CSMP Iași)
Meciul 50: Constantin Gâlcă (CSU Craiova)
Echipe
Primul egal dintre UTA și CSMP Iași (într-a 7-a întâlnire directă)
„U” Cluj rămâne fără victorie cu CSU Craiova și după al 7-lea meci direct (4 egaluri și 3 înfrângeri)