Runda a 12-a a fost cea de dinaintea penultimei întreruperi din acest an datorată jocurilor echipei noastre naționale. În afara victoriei la scor a lui Sepsi de la Sibiu, n-a adus nimic care să mire prea tare. Nici măcar înfrângerea Rapidului.
UTA – Petrolul 3-1 (Huja 32aut, Cîmpanu 38, Hrezdac 57 / Tudorie 53)
Un meci între două clasice ale fotbalului românesc. În fine, UTA a izbutit prima sa victorie de pe teren propriu din actualul sezon, confirmând forma bună arătată cu o etapă în urmă, când s-a impus pe terenul lui CFR Cluj. Acest succes este cu atât mai meritoriu, cu cât a fost obținut în inferioritate numerică de peste o repriză, după ce Kadiri a făcut un gest stupid în minutul 44, lovindu-l cu palma peste față pe L. Dumitriu. Lăudat poate chiar peste măsură până acum, portarul Zima a avut și el ziua lui proastă gafând la două dintre golurile primite de Petrolul. Ultimul gol al partidei, cel izbutit de Hrezdac, a fost decisiv în obținerea succesului arădean, căci după ce Tudorie redusese din handicap și cu un om în minus UTA, existau premize ca Petrolul să revină. Acesta nu numai că a refăcut „plus 2”-ul pentru UTA, dar i-a și demoralizat pe oaspeți din cursa lor de urmărire. Țin să salut gestul arbitrului Horia Mladinovici, care cu toate că s-a dus să vizioneze o fază pentru care a fost atenționat de VAR, a rămas ferm pe decizia luată inițial, mai ales că era vorba de un presupus henț în careu al lui Poulolo, acel gen din care rezultă penalty-urile… de carton care se tot acordă în fotbalul românesc. Poate va fi exemplu și pentru alții.
FCV Farul – Dinamo 1-1 (Grigorian 71 / C. Cîrjan 4)
FCV Farul a cam fost nașul lui Dinamo încă din perioada când se numea Viitorul. Este una dintre puținele grupări din fotbalul românesc care are bilanț pozitiv cu alb-roșii. Și nu oricum, ci unul consistent, având șase victorii mai multe. Însă marile pagube i le-a făcut lui Dinamo în deplasare, nu pe propriul teren, unde bilanțul este egal. Totodată având în vedere forma sportivă din actualul sezon, era de așteptat ca Hagi și ai lui să aibă un meci dificil . Ceea ce s-a și întâmplat, mai ales că se poate spune că aceștia au început partida cu handicap, după golul marcat repede de C. Cîrjan. A început o cursă de urmărire, zădărnicită adesea de portarul sloven Golubovič, din nou foarte bun, scoțând goluri gata făcute. Dacă în poarta țării sale n-ar fi atotputernicul Jan Oblak, dinamovistul ar putea avea speranțe să fie convocat de selecționerul Matijaž Kek. După o bară a lui A. Ciobanu (aceasta fiind cea mai mare reușită a sa de la reîntoarcerea la echipa care l-a format), Golubovič nu a mai avut ce face în min.71, când șutul lui Grigorian a intrat finalmente în poartă. Având în vedere că Dinamo a fost lipsită din nou de o mulțime de titulari, acest rezultat este unul avantajos pentru oamenii lui Kopić. FCV Farul însă arată rău în continuare, și nu îmi pot ascunde mirarea pe mai departe cum de s-a deteriorat atât de repede acea echipă care câștiga titlul în primăvara lui 2023.
Unirea Slobozia – „U” Cluj 2-2 (Gele 16, C-tin Toma 22 / Miranian 52, Boboc 63)
Se poate spune că în meciul de la Clinceni, liderul la zi, Universitatea Cluj, a intrat pe teren abia în repriza a doua. Până atunci, Unirea Slobozia a făcut cam ceea ce a vrut, printre altele marcând două goluri. Era minutul 22 și incredibil tabela arăta 2-0. Este drept, Unirea i-a făcut echipei clujene clipe grele și în eșalonul secund, chiar în sezonul când „Șepcile roșii” au promovat. Din nou s-a dovedit însă zicerea aia cu 2-0 scor periculos. În partea a doua, dojeniți constant de Ovidiu Sabău de pe margine, alb-negrii au început să joace fotbal, iar acest lucru s-a văzut și pe tabela de marcaj, când Miranian a redus din handicap. Momentul psihologic al partidei a avut loc imediat după acest gol, când Vlăsceanu a marcat pentru gazde. Dacă acest gol ar fi fost validat, probabil că ialomițenii ar fi luat toate punctele. A fost însă un mic ofsaid salvator pentru oaspeți, depistat de VAR. Așa însă, tot clujenii aveau să mai înscrie o dată și să salveze un punct măcar. Puteau lua chiar toate punctele, dacă oamenii lui Mihalcea nu scoteau de pe linia porții mingea în final de meci. Campanie de deplasare nu tocmai fericită pentru oamenii lui Sabău, care s-au întors cu un singur punct în fața unor adversare nu printre cele mai dificile. Pentru Unirea însă orice punct este binevenit pentru a-și atinge la final obiectivul menținerii pe prima scenă.
CFR Cluj – CSMP Iași 2-1 (Kamara 10, Louis Munteanu 16 / Bordeianu 88pen)
Cu supărare mare cauzată de ultimele rezultate au intrat pe teren oamenii lui Dan Petrescu. Așa că au vrut să evite încă una în plus, iar după doar un sfert de oră aveau deja 2-0. Te puteai gândi că dacă țineau ritmul, se putea lăsa cu un scor fluviu. Erau primele goluri primite de ieșeni de la venirea lui Emil Săndoi pe banca lor. În partea a doua însă, clujenii au fost cuprinși repede de spiritul de conservare, și nu numai că nu au mai marcat, dar au și primit gol, spre final, din penalty, când fostul lor echipier, Bordeianu, a transformat. Între timp rămăseseră în 10, după eliminarea lui Kamara, pentru un cot în gâtul lui Todoroski. Ca și la Kadiri, gesturi care arată calitatea îndoielnică a multora dintre străinii veniți în Liga I.
Oțelul – CSU Craiova 1-1 (Jurić 5 / Baiaram 14)
Echipa gălățeană a dat impresia că ar fi putut obține mai mult de la acest meci. Dacă însă în teren unde mai ales în defensivă jucătorii lui Dorinel stau bine, la ofensivă imaginația lor cam lasă de dorit. Frustrarea antrenorului Oțelului de la final a fost însă îndreptățită. Nu numai că a fost mai prezentă în joc, dar și diferența de calitate dintre cele două goluri a fost evidentă. Dacă execuția lui Jurić a fost una de excepție, cu călcâiul, mai rar întâlnită, golul lui Baiaram a fost o fâsâială, care cu o mult mai mare hotărâre din partea defensivei gălățene ar fi putut fi evitat. Și ploaia care a căzut masiv în partea a doua a influențat cursul partidei, domolind intențiile constructive ale celor două formații. Partea bună pentru Oțelul din această dispută a fost că a rămas încă singura echipă neînvinsă din primul eșalon.
Hermannstadt – Sepsi 0-4 (El Sawy 14, Fl. Ștefan 42, Alimi 71pen, Nešković 90+8)
A fost într-adevăr cel mai șocant rezultat al etapei. Mai ales că Hermannstadt nu a obișnuit cu asemenea scoruri, în pofida înfrângerii din etapa trecută de la Ploiești, 1-4. Opt goluri în două etape însă e prea mult. Hermannstadt a arătat că este o echipă de perioade. Bune sau proaste. Acum se află în a doua categorie. Iar acestea atrag și alte rele, cum am văzut recent, că un sponsor al sibienilor, Ștefan Băcilă, a decis să-și retragă sprijinul financiar. La primul eșec pe teren propriu, dar ce eșec! A surprins decizia lui Vali Suciu să înceapă cu un debutant, Gyengye, între buturi, în locul rutinatului și totodată căpitan al echipei, Niczuly. După evoluția penibilă din etapa trecută cu FCSB, cei de la Sepsi au fost băgați în ședință de Diószegi. Însă dacă vrei să fii considerată echipă mare, nu doar una care folosești play-off-ul pentru scăparea grijii de retrogradare, în acele meciuri, precum cu campioana, trebuie să demonstrezi forță și determinare. Încă o dată se arată că logica de multe ori nu se leagă în fotbal. Hermannstadt o bătuse pe FCSB cu 2-0, iar FCSB învinsese pe Sepsi cu 1-0… Însă dacă ne luăm după bilanțul direct, aici s-a brodit, Sepsi având un ascendent față de Hermannstadt, inclusiv la Sibiu. A fost cea mai scurtă deplasare pe care o are echipa covăsneană în acest sezon, profitând din plin de ea. După meci, am văzut un Măldărășanu deznădăjduit, care nu-și găsea cuvintele, un om care a făcut multe pentru această echipă a Sibiului, care trece însă prin momente grele. „Suntem groggy, o echipă mică” – este esența din tot ceea ce a rostit.
FC Botoșani – Rapid 2-0 (Chică-Roșă 52, Aldair Ferreira 90)
Jenantă cu adevărat prestația Rapidului. Asta în timp ce sunt aduși jucători pe bandă rulantă la echipă, acum sosind Dobre de la Famalicão. În afara șocului la echipă de la primele lui contacte cu echipa, Șumudică nu a adus nimic nou față de Lennon. Mai sunt și lucruri peste care se trece cu ușurință însă au consecințe. Nord-irlandezului îi murise mama, iar tu ca să îl… alini, îl dai afară, cu toate că l-ai adus cu mare fast și l-ai asigurat de tot sprijinul. Nu erau rezultate, dar dacă ai pornit pe un drum, ai puțină răbdare. Se știe, Cel de Sus nu dă cu parul. Însă nu numai rezultatele îi deranjează pe fanii rapidiști, ci și maniera de joc a echipei lor, neconvingătoare, care nu prevestește nimic bun. Nu vreau acum să îl demolez pe Șumudică, considerând că poate nici el nu are o vină totală. Construcția efectivă a lotului rapidist pentru acest sezon a fost prostâ gândită, cu o mulțime de jucători neadecvați, fiecare dintre cei care au avut vreun cuvânt de spus în aducerea lor având partea lor de vinovăție. Așa a ajuns o echipă cu pretenții la titlu mai aproape de retrogradare! FC Botoșani rămâne o formație imprevizibilă care acum a prins viață, confirmând revirimentul de la partida cu Dinamo. Această victorie este incontestabilă, reușind să predea „lanterna roșie”, culmea, tocmai după un meci cu o echipă având legături feroviare.
FCSB – FC Buzău 3-2 (Oct. Popescu 39, 67, Bîrligea 74 / Jipa 5, Cestor 87)
Era de prevăzut un meci ușor pentru campioană. A fost însă acel gol în care Jipa s-a distrat cu apărarea visătoare a gazdelor, deschizând scorul. Este drept, o defensivă complet schimbată față de cea de la meciul cu PAOK, inedită chiar, deteriorată și de absențe. Cu Șut fundaș central. Echipă mică, FC Buzău n-a știut să profite de toate aceste avantaje, nici măcar de acest 1-0 de pe tabelă. Încet-încet s-a topit, scorul la limită cu care a pierdut fiind mincinos, diferența din teren fiind mai mare. L-a făcut mare și pe inconstantul Oct. Popescu, care a reușit prima sa „dublă” din carieră. Însă culoarea părului pe care o are acum, ceva incolor de nedeslușit, se potrivește perfect cu majoritatea prestațiilor sale din ultima vreme. Bîrligea a marcat primul gol din campionat pentru FCSB și voi continua să afirm, fără a fi deloc căzut în extaz după acest atacant, că este o soluție superioară pentru echipa națională decât G. Pușcaș. Astfel, după două meciuri în fața unor echipe slabe, FCSB a obținut victorii la limită care o duc spre zona superioară a clasamentului.
Cifrele etapei
Jucători
Meciul 200: Vînă (FCV Farul)
Meciul 150: Đoković (CFR Cluj), Miculescu (FCSB)
Debut: Anestēs (FC Botoșani), Gyengye (Sepsi), Iago López (CSU Craiova)
Golul 30: Louis Munteanu (CFR Cluj)
Golul 1: Chică-Roșă (FC Botoșani), Kamara (CFR Cluj), El Sawy, Nešković (ambii Sepsi), C-tin Toma (Unirea Slobozia), Miranian („U” Cluj), Hrezdac (UTA)
Antrenori
Meciul 250: Eugen Neagoe (FC Buzău)
Echipe
CFR Cluj rămâne fără înfrângere pe teren propriu cu CSMP Iași și după a 12-a întâlnire la Cluj, unde are 8 victorii și 4 egaluri
Iar Oțelul rămâne fără victorie cu CSU Craiova și după a 5-a întâlnire directă, având 2 egaluri și 3 înfrângeri, însă a fost prima oară când scoate egal pe teren propriu, până acum pierzând precedentele 2 întâlniri de la Galați
Unirea Slobozia a urcat pe locul 105 în clasamentul all-time, depășind pe Avântul Reghin