La reluarea competiției, Oțelul suferă prima sa înfrângere din acest sezon, după 12 partide jucate, în timp ce FCSB s-a impus neașteptat de ușor în derby-ul numit cândva al epoleților. De asemenea, au surprins severitatea scorurilor din Giulești și de la Buzău, ca și egalul de la Craiova.
FC Buzău – Hermannstadt 3-0 (Budescu 45+2pen, 71, Ricardo Matos 90+4)
Etapa a început cu acest neașteptat scor de neprezentare cu care FC Buzău s-a impus în fața lui Hermannstadt, chiar dacă echipa sibiană dăduse destule semne de slăbiciune la ultimele partide. Este clar că decizia aducerii lui Eugen Neagoe se dovedește inspirată. Nu că predecesorul său de pe bancă, Andrei Prepeliță ar fi slab, dar olteanul este mai adaptat unor asemenea situații. A fost totodată cel mai bun joc al lui Budescu din ultimii ani, acesta fiind dincolo de motorul echipei sale și autorul unei „duble”. Într-un fotbal obosit ca al nostru, un jucător de 35-36 de ani este capabil să zburde. Trebuie să mai recunosc o inspirație a celor de la Buzău, pe care i-am tot criticat până acum, că au apelat la serviciile experimentatului jucător. Sarcina gazdelor a fost înlesnită și de superioritatea numerică apărută în minutul 55, după eliminarea bulgarului Ivanov, care a primit al doilea cartonaș galben. Oaspeții aveau să mai aibă un jucător cu roșu direct chiar, pe Balaure, o eliminare ceva mai ciudată, căci acesta se afla pe banca de rezerve, după ce fusese înlocuit. Așa cum se spune, când e să se aleagă praful. Astfel, Măldărășanu, care a realizat atâtea lucruri frumoase cu Hermannstadt, a rămas după joc înmărmurit pe bancă, gândindu-se cu siguranță că acest joc nefast pentru el și echipa sa i-ar fi putut fi ultimul. Cei de-acolo însă, luând în calcul și multele lucruri bune făcute de el, au decis să-i dea un nou vot de încredere, așa că toate variantele invocate ad-hoc de nerăbdătoarea presă de cafenea s-au risipit. Să vedem însă dacă va reuși să-și scoată jucătorii din starea de descumpănire în care au intrat.
„U” Cluj – Oțelul 2-0 (D. Nistor 61pen, Thiam 69)
Conform clasamentului, acesta ar fi trebuit să fie derby-ul etapei, fiind două echipe de pe podium, revelațiile primei părți a sezonului regular. Ambele însă veneau după perioade mai puțin bune, Oțelul după patru etape fără victorie cu tot atâtea puncte însă, în timp ce liderul avusese trei runde fără succes, în care suferise și prima înfrângere stagională, adunând numai două puncte. Ambele echipe au abordat prima parte cu prudență, oaspeții nefiind deranjați de un nou egal prin intermediul căruia și-ar fi menținut invincibilitatea. Numai că în repriza secundă, gazdele s-au arătat mult mai hotărâte și imaginative în ofensivă, așa încât eforturile lor aveau să se materializeze în urma unui henț în careu al lui Živulić sesizat de VAR. Cu același sânge rece, D. Nistor a transformat penalty-ul, în meciul (al 455-lea) prin care l-a depășit pe Cornel Dinu în clasamentul all-time al prezențelor în primul eșalon, situându-se acum pe locul 8. Iar la starea fizică și forma bună pe care le are, va urca și mai sus. Prețioasa victorie clujeană avea să capete contur, după reușita senegalezului Thiam, din nou cu o prestație bună. Încercările oaspeților de a marca măcar golul de onoare s-au dovedit zadarnice, spre bucuria suporterilor clujeni, care la final scandau „cine e pe primul loc?”. Cum bine spunea cineva, aceștia trăiesc un vis frumos din care n-ar mai vrea să se trezească.
Sepsi – UTA 1-0 (C. Matei 45)
La Sfântul Gheorghe, pe o temperatură destul de mică, nimic surprinzător pentru respectiva zonă, Sepsi a reușit să obțină o victorie norocoasă, la limită. La baza ei a stat inspirația lui C. Matei, care a șutat la colțul lung, din careu, după un aut și un spațiu creat de pivotul M. Coman. Altfel, ar fi fost un meci clar de 0-0 în care ai fi fost tentat să dai titlul sau măcar să o pomenești într-o frază expresia „nimic la nimic”. Cu două victorii consecutive, echipa finanțată de Diószegi se apropie de zona play-off-ului, iar instalarea lui Suciu pe bancă în locul lui Storck se arată a fi fost inspirată. Cu toate că echipa covăsneană nu arată prea multe fapte memorabile. Cum nici UTA nu arată prea multe, acel „nimic la nimic” ne scutește de alte vorbe în plus.
Petrolul – CFR Cluj 0-0
Meci modest dar încrâncenat la Ploiești. Petrolul rămâne o nucă tare pentru mai marile campionatului. În timp ce CFR încearcă o construcție din mers, cu jucători destul de neconvingători până acum, lipindu-se tot mai greu de victorie. Cei din teren nu pot fi acuzați că n-au făcut risipă de efort, dar aceasta s-a dovedit a fi în van. Lipsa fotbalului din teren a făcut să atragă atenția mai mult un eveniment dincolo de el. Este vorba de momentul din final în care Louis Munteanu a fost înlocuit în prelungirile partidei, el intrând în joc abia la pauză. A fost ciudată și decizia lui Dan Petrescu de a-l scoate cu doar câteva secunde înainte de final, dar și reacția necontrolată a tânărului atacant este inacceptabilă, acesta fiind supărat pe toată lumea la final, după ce cu câteva minute înainte avusese o criză de nervi în teren la adresa arbitrului, fiind cu greu calmat de coechipierul Păun-Alexandru. Categoric, este un atacant cu calitate, dar și-a luat-o în cap și dacă nu va reveni repede cu picioarele pe pământ, va avea de suferit atât el, cât și cei din jurul lui. Aceste fițe văzute des în ultima vreme la tinerii jucători arată și eșecul educației impuse de corectitudinea politică, în care nu-i mai poți spune nimic unui tânăr, vezi Doamne, ca să nu-l agresezi psihic. Crescuți astfel, neștiind ce-i disciplina și ascultarea, aceștia când dau de greutăți în viața de zi cu zi, au asemenea comportamente inadecvate, câteodată cu chiar cu repercusiuni mult mai grave. Este un flagel care odată pornit nu mai poate fi controlat și va afecta lumea în anii care vor urma.
CSU Craiova – FC Botoșani 0-0
Al doilea meci al etapei fără goluri a fost la fel de plictisitor ca și primul. Este clar că suporterii lui CSU își făcuseră calculul pentru obținerea celor trei puncte pentru favoriții lor. Însă oaspeții au închis bine jocul, apărându-se cu exactitate, zădărnicind toate acțiunile ofensive ale gazdelor, care nici n-au fost în cea mai fericită zi. Ba mai mult, cele mai mari ocazii de gol le-au avut cei din Botoșani, mai ales extraordinarul șut al lui E. Florescu de la distanță care a fost cu greu respins de L. Popescu în bară, goalkeeper-ul respingând apoi un șut din apropiere al lui Chică-Roșă. Vreau să evidențiez și inspirația celor de la Botoșani de a-și fi adus în sfârșit un portar sigur, în persoana lui Anestēs. Cel puțin așa a arătat grecul la primele sale apariții. Altfel, publicul oltean s-a arătat din nou ostil la prestația favoriților. Oricum, CSU are și așa prea multe puncte față de cele arătate în teren de la începutul sezonului.
Dinamo – FCSB 0-2 (Bîrligea 26, Musi 90+3)
A fost un derby așteptat mai mult de cei de la Dinamo, dornici de o răzbunare, după toate înfrângerile suferite în ultima vreme în fața roș-albaștrilor. Aceste speranțe erau alimentate de comportarea bună a favoriților din acest început de sezon, după multă vreme în care situațiile din clasament îi desemnau ca perdanți siguri în aceste dueluri. Exista chiar un optimism exacerbat al unora, care se gândeau chiar la titlu!!! De aceea acești suporteri sunt adesea dezechilibrați, nu mă refer doar la cei ai lui Dinamo, și au comportamente brusc diametral opuse, de la a-și încuraja frenetic favoriții, până la a-i blama, înjura etc la cea mai mică adiere de nereușită. Cam ca de obicei în ultima vreme la aceste derby-uri, a existat înaintea startului o scenografie impresionantă a fanilor dinamoviști. Pe acest plan și-au surclasat din nou rivalii. În teren însă, unde conta, lucrurile au stat invers. Prea încărcați de importanța jocului, cei de la Dinamo au jucat crispat, fără inspirație, foarte diferit față de ceea ce au arătat în majoritatea partidelor din acest sezon. Și culmea asta chiar când le-au revenit toți indisponibilii absenți de atâta timp. După cum începuse Selmani cu câteva slalomuri printre apărătorii adverși, nu era de anticipat desfășurarea ulterioară a evenimentelor. Cei de la FCSB aveau să facă un joc defensiv foarte bun, astfel încât adversarii lor le-au mai văzut poarta doar de la distanță. Bîrligea confirmă că CFR Cluj a făcut o alegere greșită, cedându-l principalei rivale, deschizând scorul cu o execuție fină, fază la care a contribuit și D. Olaru. A urmat o luptă surdă, care n-a lăsat nimic de reținut în urmă. O așazisă cursă de urmărire dinamovistă. Însă tot FCSB a fost cea care a mai marcat o dată, în prelungirile meciului, prin nou-intratul Musi. S-au bătut niște recorduri ale derby-uri despre care am scris mai jos în cifrele sale. Bună prestația arbitrului Marian Barbu, din Făgăraș. Impresionantă a fost și asistența mare care s-a adunat pentru această partidă.
CSMP Iași – Unirea Slobozia 1-0 (A. Gheorghiță 24)
Emil Săndoi anticipa un meci greu al echipei sale contra Unirii Slobozia. Și așa a fost, fiind un meci în urma căruia ambele grupări ar trebui să se ducă în biserici și să aprindă lumânări. Ieșenii pentru că au scăpat ca prin urechile acului în a nu rata victoria, cei din Slobozia pentru a nu mai avea parte de asemenea ghinioane. Gheorghiță a fost eroul primei părți. A și ratat, a și marcat goluri, unul validat, celălalt nu, pe motiv de ofsaid sesizat de VAR. Același VAR avea să-i fie favorabil echipei gazdă spre final, când a anulat un gol al lui Filip Ilie, tot pe motiv de ofsaid. A analizat însă vreo 7 minute. Și a venit finalul de infarct, care i-a găsit tot pe oaspeți mai insistenți la poarta adversă. Tot Filip Ilie avea să fie la baza obținerii unui penalty, după ce mingea trimisă cu capul de el, a atins mâna lui Todoroski în careu. Căpitanul oaspeților, C-tin Toma, și-a asumat responsabilitatea executării, pierzând duelul nervilor cu Jesús Fernández, care a ghicit colțul și a respins șutul. Este de înțeles frustrarea trăită de Adrian Mihalcea și ai lui, pentru că s-au întors cu mâna goală și au ajuns astfel „lanterna roșie”. Cu Săndoi pe bancă, CSMP Iași rămâne în zona de mijloc a clasamentului.
Rapid – FCV Farul 5-0 (Borza (13, Petrila 30, Pașcanu 40, M.Al. Dobre 72, 90+5)
La Rapid au debutat trei jucători cu prilejul acestei partide, în care finalmente a izbutit prima victorie pe teren propriu; Njie, Boupendza și M.Al. Dobre, ultimul chiar cu o „dublă”. Dobre devine astfel al 28-lea jucător român care a debutat în primul nostru eșalon, după ce debutase mai înainte într-unul străin. El o făcuse acum patru ani, în cel francez, la Dijon FCO. Cei de la Rapid au știut să profite de multele slăbiciuni ale echipei de la malul Mării Negre și au obținut un reconfortant succes. Totodată au răzbunat multele dureroase eșecuri suferite în ultima vreme în fața FCV Farul. Culmea, doi dintre jucătorii crescuți de echipa constănțeană au stat la baza acestei înfrângeri usturătoare, Borza, cel care a deschis scorul și Cr. Manea, care a zădărnicit mai multe acțiuni ofensive ale alb-albaștrilor. Când e să se aleagă praful, a mai ieșit și Dr. Nedelcu accidentat pe targă. Accidentat a ieșit și Săpunaru. Dar jocul echipei sale n-a fost afectat. Finalul le-a găsit pe ambele echipe cu câte 10 jucători pe teren, mai întâi Dănuleasă, de la oaspeți, în minutul 82, apoi Hromada, în prelungiri pentru faulturi. Am mai vorbit de modestia echipei dobrogene din acest sezon și tare îmi este teamă pentru ea de a nu aluneca și mai jos. De aceea, cei de la Rapid trebuie să rămână cumpătați după acest succes la scor, căci nu se știe exact dacă el este datorat faptului că au fost ei prea buni sau adversarii prea slabi.
Cifrele etapei
Jucători
Meciul 50: Iustin Popescu (Oțelul)
Debut: Antonio Luna (Dinamo), Băsceanu (FCV Farul), Angha-Lötscher (Oțelul), Njie, Boupendza, M.Al. Dobre (toți Rapid), van der Werff („U” Cluj), Vuletich (UTA)
Golul 90: Budescu (FC Buzău)
Antrenori
Jocul 200: Marius Șumudică (Rapid)
Arbitri
A 250-a linie: Andrei Constantinescu (București)
Echipe
Meciul 1.700 în Liga I pentru „U” Cluj
Meciul 1.000 pentru CFR Cluj, devenind a 15-a echipă din primul nostru eșalon cu peste 1.000 de partide
Hermannstadt a primit al 250-lea gol (de la Budescu)
FC Buzău a urcat pe locul 105 în clasamentul all-time, unde Unirea Slobozia a căzut pe 106
Și după a 6-a partidă pe teren propriu cu UTA, Sepsi rămâne neînvinsă și fără gol primit (4 victorii, 2 egaluri, golaveraj 6-0)
Cifre derby, Dinamo – FCSB
Recentul derby dintre Dinamo și FCSB a adus câteva cifre și elemente interesante, inclusiv niște recorduri doborâte. Cifrele de mai jos se referă numai la întâlnirile din campionat ale celor două mari rivale.
# FCSB a depășit-o pe Dinamo la victorii și în campionat, aceasta de-acum fiind a 50-a (a 20-a ca oaspete), Dinamo rămânând cu 49, totalul de partide între cele două fiind de 153. # A fost a 7-a victorie consecutivă pentru roș-albaștri (între 03.10.2020 și acum, 20.10.2024), depășind recordul lui Dinamo de 6 succese consecutive (care fusese înregistrat între 25.10.1970-10.06.1973). # Pentru a 6-a oară a învins FCSB cu scorul de 2-0 (a 4-a oară ca oaspete). # Au debutat într-un derby 14 jucători: 10 la Dinamo, Sivis, Boateng, Opruț, Olsen, Gnahoré, Milanov, Cîrjan, Selmani, A. Mărginean, Antonio Luna, respectiv 4 la FCSB, Bîrligea, Alhassan, M. Ștefănescu și Luis Phelipe. Astfel, numărul total al celor care au jucat derby-ul de-a lungul timpului se ridică la 848. # Cele mai multe derby-uri la activ de la cele două echipe aflate în teren le-au avut Bani Mustafa de la Dinamo, 4, respectiv D. Olaru de la FCSB, 7. # Mihai Popescu a devenit al 35-lea fotbalist care a jucat pentru ambele rivale în derby (de 5 ori pentru Dinamo și acum, prima oară pentru FCSB). # Spaniolul Antonio Luna de la Dinamo a devenit al 17-lea jucător (al 6-lea străin) care a debutat în primul eșalon la un asemenea derby. # Bîrligea și Musi s-au aflat la primele lor goluri în derby, mărind astfel la 209 numărul celor care au marcat de-a lungul timpului în aceste întâlniri. # Și pentru croatul Željko Kopić a fost primul derby, mărind astfel la 4 numărul tehnicienilor străini care au stat de-a lungul timpului pe banca lui Dinamo la aceste confruntări. Pentru cipriotul Haralampous a fost al 3-lea derby, având tot atâtea victorii. # Marian Barbu (Făgăraș) a arbitrat în premieră un derby, devenind al 69-lea cavaler al fluierului all-time care a oficiat în această confruntare, din care al 56-lea autohton. # Pentru a 77-a oară derby-ul a avut loc în zona Complexului Lia Manoliu, pentru a 22-a oară pe Arena Națională. # Pentru a 81-a oară s-a disputat într-o zi de duminică.