Iată că Universitatea Cluj capătă vechime ca lider, ajungând acum la 7 puncte distanță de locul 2. Inedită și echipa de pe poziția a 2-a, Petrolul. În timp ce la Oțelul s-a deschis cutia înfrângerilor.
CFR Cluj – Sepsi 3-3 (Kamara 52, Postolachi 86, 90+3 / M. Coman 37, D. Ciobotariu 55, Fl. Ștefan 83)
Dacă altă dată exista un complex CFR-ist pentru Sepsi, în ultima vreme acesta pare a se fi întors, căci echipa clujeană a avut tot mai multe probleme cu cea covăsneană. Acum, cu mare noroc a scăpat de o înfrângere în Gruia. Sepsi a condus și pe tabelă și jocul. După 1-0, în minutul 85 avea să ajungă la 3-1. Au fost însă două sclipiri ale lui Postolachi prin care fosta campioană a evitat o nouă rușine pe teren propriu. Dacă ofensiva și-a făcut în mare datoria, defensiva CFR-ului a fost din nou groaznică. Din cauza ei se primesc goluri multe etapă de etapă, ceva ce părea imposibil cândva pentru o echipă condusă de Dan Petrescu. Așadar, mai ales acolo trebuie lucrat în pauza de iarnă. Simão Rocha, Léo Bolgado, Krešić, Boben dar și mult lăudatul Matei Ilie sunt departe de cerințele unei echipe nu cu pretenții la titlu, ci măcar la play-off. Probabil că dacă n-ar fi fost așa, azi respectivii nu mai erau în Gruia. CFR se târăște spre play-off, iar finanțatorul Varga și-a exprimat nemulțumirea și față de Dan Petrescu. Fanii o făcuseră demult. Numai că Dan știe să-și facă un contract și datorită acestui lucru a mai evitat și în trecut concedieri. 400.000 de euro l-ar costa pe Varga demiterea antrenorului său acum. Iar vinovat pentru acest recul este și Varga însuși, cu vânzările lui în masă de jucători. Cât despre Sepsi, aceasta se încheagă încet-încet sub comanda lui Vali Suciu, mai experimentat decât în 2017, atunci când a promovat cu Sepsi. Dacă în precedentele partide, chiar dacă obținuse puncte, evoluția echipei sale a fost una mată, previzibilă, instabilă, de această dată a arătat consistență și s-a văzut implicarea unei mâini de antrenor.
UTA – FC Buzău 1-0 (Ferraresso 30aut)
Frustrant și bizar să pierzi așa cum a făcut-o FC Buzău la Arad, în urma unui autogol imparabil al lui Ferraresso. Dacă ar fi să se desemneze și cele mai frumoase autogoluri, acesta al bulgarului de origine braziliană ar fi la loc de cinste. De înțeles perplexitatea lui Eugen Neagoe. I se poate întâmpla oricui, dar finalmente, la sfârșitul zilei constanți că te întorci din cea mai lungă deplasare pe care o ai în acest sezon cu zero puncte. Iar asta după ce echipa ta s-a mișcat mai bine în teren și nu ar fi meritat să piardă. Și o pată de culoare, de fapt de culori, la acest meci. Nu-mi amintesc ca o echipă din primul nostru eșalon să fi aliniat vreodată în întregime o linie defensivă formată numai din jucători de culoare. A fpsut-o acum UTA: cu Tsouka din Congo, Poulolo din Martinica, Conté din Guineea și Mabea din Côte d’Ivoire. Pasul următor? Un întreg 11, ca în țările care au avut colonii.
Petrolul – CSMP Iași 3-1 (Grozav 25, Tudorie 53, M. Bratu 88 / Bordeianu 20)
A fost una dintre cele mai bune partide ale Petrolului din acest sezon. Poate a doua după cea cu Hermannstadt. Abonată de obicei la cele mai urâte meciuri ale etapei, de această dată Petrolul a avut o prestație pe cât de eficace, pe atât de plăcută ochiului. Și asta după ce a fost condusă. Cinci minute i-au trebuit ca să remedieze defecțiunile. Iar pepiniera proprie începe a-și arăta roadele. După M. Rădulescu, iată-l și pe M. Bratu cu un joc consistent. De aceea, cei de-acolo poate se vor uita mai în profunzime la propria ogradă, decât să aducă străini la kilogram prin care să creeze ineficiență economică clubului. Nici Iașiul nu a jucat rău, dar a contat mult gestul iresponsabil al atacantului Kamberi la Huja care i-a adus eliminarea, iar inferioritatea numerică a atârnat mult pentru oaspeți. Victoria aceasta aduce Petrolul pe un nesperat loc 2, o echipă cu mari probleme financiare. Însă, dacă ne amintim, Petrolul a reușit să promoveze pe prima scenă după ce Veolia și-a retras sprijinul și au apărut neajunsuri economice.
Hermannstadt – Dinamo 0-2 (Selmani 33pen, Boateng 88)
Hermannstadt tot nu și-a revenit și dintr-o echipă care părea că va ataca din nou locurile de play-off a ajuns una din zona retrogradării. Și iar se pun întrebări asupra viitorului lui Marius Măldărășanu pe malul Cibinului. Pentru Dinamo a fost prima victorie în deplasare după opt luni. Au arătat că au izbutit să treacă peste disconfortul adus de înfrângerea clară cu tradiționala rivală FCSB. Din nou Cîrjan decisiv, chiar dacă nu a marcat, prima sa acțiune a dus la gol pentru echipa sa, fiind faultat în careu de Selimović, iar Selmani a transformat penalty-ul, egalându-l în fruntea golgeterilor pe Mitriță, având acum ambii câte 7 reușite. Dar și în ierarhia golgeterilor este o situație la fel de echilibrată ca la clasamentul echipelor. Tot Cârjan a stat și la baza celui de-al doilea gol al echipei sale, pasându-i decisiv lui Boateng. A mirat reacția super nervoasă a lui Željko Kopić dinspre finalul primei reprize, așa cum nu-l văzusem niciodată până acum, fiind eliminat de arbitru. Așa că va lipsi de la revanșa din cupă cu FCSB.
Oțelul – Unirea Slobozia 0-2 (Perianu 47, Șerbănică 84)
Oțelul nu merita nimic în meciul cu Unirea Slobozia. Parcă etapa trecută, când a suferit prima înfrângere din acest sezon, a deschis cutia insucceselor. Acum l-a suferit pe al 2-lea consecutiv și primul pe teren propriu, în fața unui adversar la care se aștepta mai puțin, Unirea Slobozia. Oțelul și-a pierdut puțin câte puțin din aura pe care și-o căpătase la începutul sezonului. Prestația sa de-acum a fost una penibilă, abordând un joc net inferior față de cel al echipei oaspete. Cu o prestație curajoasă, oamenii lui Mihalcea au avut cele mai mari ocazii. Purece a tras în bară după doar șapte minute, apoi Afalna a fost blocat de Iustin Popescu. Camerunezul a reușit să marcheze în minutul 39, o execuție superbă, din unghi dificil, însă putem spune că VAR-ul a fost nedrept de această dată, anulând un asemenea gol splendid. În partea a doua, pe Dorinel și ai lui nu i-a mai putut salva nimeni și nimic, primind două goluri de la doi jucători care nu mai marcaseră vreodată până atunci, Perianu și Șerbănică. Între cele două goluri a fost și un moment delicat pentru căpitanul oaspeților, care a ratat al doilea penalty consecutiv, după ce o făcuse și în etapa trecută! De această dată însă a fost salvat de echipă.
FCSB – Rapid 0-0
După doar o etapă, FCSB a întâlnit un al doilea rival concitadin și tradițional, Rapid, pe aceeași Arenă Națională. De această dată însă lucrurile nu au mai fost la fel de simple, replica Rapidului fiind una bună. De altfel și meciul a fost de o mult mai bună calitate decât cel cu Dinamo. Ambele echipe au avut ocazii și puteau câștiga. Rapid a preferat mai mult arma contraatacului, lăsând mai mult posesia adversarei. N-au lipsit, putem spune tradiționalele petarde care să ducă la opriri temporare ale partidei, totul însoțit de un constant cor de înjurături dintre cele mai murdare venite dinspre ambele galerii. Civilizarea acestor inși se arată de la un meci la altul că este o cauză pierdută. Având în vedere întreg contextul desfășurării jocului, rezultatul egal a fost unul corect și după cum s-a văzut la final a mulțumit ambele părți. Cu toate că 0-0 este al doilea cel mai des scor înregistrat între cele două, acesta nu mai pusese capăt unei dispute dintre cel două rivale de aproape 13 ani. Să scoatem în evidență și prestația bună a întregii brigăzi de arbitri, avându-l în frunte pe internaționalul István Kovács. Iar Șumudică n-a putut scăpa ocazia de a mai interpreta niște roluri în tot acest spectacol.
FC Botoșani – „U” Cluj 1-2 (Bodișteanu 4 / Iul. Cristea 45, Miranian 88)
Universitatea Cluj începe să învețe să se comporte ca un lider, având multe momente în jocul de la Botoșani pe care le-a controlat. Am spune logic, având în vedere că se întâlnea prima clasată cu o codașă. Numai că la echilibrul general existent în acest sezon sunt diminuate distanțele valorice reale față de cele cifrice. Trebuie menționat însă că victoria clujeană a fost facilitată și de eliminarea lui Friday, după o intrare necugetată la Rață, în min.70. Bine că nu i-a rupt piciorul! După ce or fi văzut faza la tv, le-o fi fost oare rușine celor din tribune care au început să-i strige lui Szabolcs Kovács „hoții, hoții” plus înjurături din toată gama? Întrebarea e retorică. Așadar, bună și prestația de la centru a celuilalt Kovács. Gazdele au avut și ele șansa lor, după ce au deschis scorul repede, printr-un gol norocos, la care o deviere fericită pentru ei l-a indus în eroare pe portarul Gertmonas. Altfel, lituanianul a avut din nou o prestație foarte bună. Cu timpul, terenul avea să se încline spre poarta Botoșaniului, „șepcile roșii” arătându-și superioritatea. Ambele goluri au fost marcate cu capul și cu cap, în urma unor faze bine lucrate, care au arătat încă o dată calitatea lotului liderului. Foarte inspirat și Sabău care l-a introdus în teren pe armeanul Miranian, care la prima sa atingere a marcat! De această dată, celelalte rezultate i-au fost favorabile, toate principalele urmăritoare suferind piedici, astfel încât „U” s-a distanțat pe prima poziție la șapte puncte. Așadar sunt de așteptat alte „spume” ale finanțatorului FCSB la adresa lui Iehova. Poate însă între timp îi explică cineva ce înseamnă respectivul termen.
FCV Farul – CSU Craiova 3-2 (Grigorian 6, Alibec 12, Gustavo Marins 59 / Houri 52pen, Paradela 90+5)
Etapa s-a încheiat poate cu cel mai spectaculos meci al ei, la bătaie cu cel din Gruia. Cei de la FCV Farul au reușit să se adune după mulțimea de rezultate slabe care o împovăraseră în ultima vreme. Din nou inspirația și prestația lui Alibec au fost decisive, astfel încât după 12 minute tabela de marcaj arăta un incredibil 2-0. După ce Miranian marcase câteva ore mai devreme pentru „U” Cluj, a înscris și armeanul Farului, Grigorian. Poate că lucrurile s-ar fi scurs lin până la final pentru gazde dacă Vînă nu l-ar fi faultat prostește la jumătatea terenului, primind astfel al doilea cartonaș galben, lăsându-și astfel echipa în inferioritate numerică și suferințe pentru aproape o repriză. Vînă, un jucător ca mulți alții de pe la noi care arată că nu se poate maturiza sub nicio formă. Oaspeții au reușit să marcheze destul de repede de la acel moment, prin intermediul acelui gen de penalty care se dă numai în România. Houri a executat destul de ezitant, Buzbuchi a fost pe minge, a atins-o chiar, dar a avut ghinion, mingea intrând pe sub mâna lui în poartă. În plină dominare olteană însă, gazdele, cu toată inferioritatea lor numerică, au purtat un contraatac, la care Radaslavescu a făcut cel mai bun lucru de când s-a întors la FCV Farul, de fapt din ultimii ani, centrând perfect pentru lovitura de cap a lui Gustavo Marins care a readus diferența de două goluri. CSU s-a repezit spre poarta adversă încercând să salveze măcar un punct. Și a mai obținut un penalty, unul dintre puținele în care A. Ivan a fost faultat pe bune în careul advers! Același Houri a executat identic cu primul, însă Buzbuchi a știut mai bine acum cum să intervină, ca să nu mai fie păcălit de minge și a apărat lovitura. Dominarea teritorială a Craiovei a continuat, însă cu atacuri lente și previzibile, fundașii adverși respingând tot. Totuși a reușit să marcheze o dată, prin revenitul Paradela, însă era prea târziu să mai obțină ceva. Victorie de puncte, de moral, excelentă pentru echipa dobrogeană din toate punctele de vedere.
Cifrele etapei
Jucători
Meciul 150 în prima ligă: Grozav (Petrolul), Cicâldău (CSU Craiova)
Meciul 100: Alhassan (FCSB)
Meciul 50: Alin Roman (CSMP Iași)
Debut: Vitó (FC Buzău), Bourard (Oțelul), Roche, Stancovici (ambii Petrolul), Ibrian (Unirea Slobozia), Vl. Ștefan („U” Cluj)
Golul 1: Boateng (Dinamo), Gustavo Marins (FCV Farul), Perianu, Șerbănică (ambii Unirea Slobozia)
Arbitri
Meciul 50 în prima ligă: Andrei Antonie (București)
A 150-a linie: Alexandru Vodă (Alba Iulia)
Echipe
Fără egal la Ploiești între Petrolul și CSMP Iași, pe prima scenă, și după a 6-a confruntare directă de-acolo (câte 3 victorii de fiecare parte)
Unirea Slobozia a urcat trei locuri în clasamentul all-time, ajungând pe 103.
Cifre derby FCSB – Rapid
Cifrele de mai jos sunt valabile doar în confruntările din campionat între cele două
# A fost a 123-a întâlnire dintre cele două, care s-a încheiat pentru 43-a oară remiză (a 20-a cu FCSB gazdă)
# Pentru a 16-a oară a fost 0-0 (ultimul avusese loc pe 24.10.2011, tot pe Arena Națională)
# S-a ajuns la 7 partide consecutive fără victorie a roș-albaștrilor împotriva alb-vișiniilor, însă nu este record
# Pentru a 52-a oară s-a jucat în aceeași zonă din Complexul Sportiv „Lia Manoliu”, din care pentru a 10-a pe Arena Națională
# Au debutat 10 jucători la un asemenea derby: 2 la FCSB, Daniel Popa și M. Ștefănescu, 8 la Rapid, Siegrist, Cr. Manea, Pașcanu, Christensen, Njie, Boupendza, M.Al. Dobre și Micovschi, mărind astfel la 765 numărul total al celor care au jucat de-a lungul timpului în această confruntare.
# Dintre cei care au jucat, cele mai multe derby-uri dintre cele două le-au avut D. Olaru și Oct. Popescu, de la FCSB, câte 10, respectiv Käit, de la Rapid, al 7-lea (a egalat, printre alții, numărul de jocuri pe care le-a avut Șumudică jucător împotriva roș-albaștrilor)
# În cazul antrenorilor, pentru Haralampous a fost al 7-lea derby, iar pentru Șumudică al 2-lea
# Pentru István Kovács a fost al 3-lea derby dintre cele două pe care l-a arbitrat