Rezultatele din ultima rundă a turului sezonului regular confirmă pe deplin starea de echilibru pe care a avut-o încă de la început competiția. Disputarea celor două restanțe ar produce unele modificări importante în clasament, așa că nu îl putem evalua decât în parte. Se mai pot remarca mulții nervi din această rundă, cu foarte multe cartonașe roșii, 7.
FC Buzău – CFR Cluj 0-1 (Postolachi 67)
Uvertura rundei a însemnat o partidă nu tocmai atractivă în care cele două și-au urmărit obținerea punctelor în scopuri diferite, conform obiectivelor fiecăreia. Un pic mai periculoasă a fost echipa gazdă la început, Budescu având din nou o prestație bună. În partea secundă, oaspeții au mișcat ceva mai mult, dar nu tocmai convingător. În minutul 67, hazardul a decis rezultatul final, când o centrare nu tocmai exactă a lui Louis Munteanu din banda dreaptă a fost deviată ideal de Čanađija pentru Postolachi, care din careul mic a împins mingea în poartă. Atacantul est-moldovean este la al treilea gol consecutiv, decisiv de această dată în obținerea celor trei puncte, care mai detensionează puțin atmosfera din Gruia, afectată de rezultatele mai puțin convingătoare din ultima vreme. După partidă, doi inși din ambele tabere au vorbit despre lipsă de respect, jucătorul Budescu de la gazde și antrenorul Petrescu de la oaspeți. Însă fiecare avea altă înțelegere. Primul la faptul că echipa sa nu ar fi respectată mai ales de arbitri, al doilea că munca lui nu ar fi respectată de cei din conducerea propriului club și de proprii suporteri. Să mai notăm și declarația de scuze a lui C. Deac de la final, în fața camerelor, pentru faptul că în meciul de cupă, de la Pitești, de săptămâna trecută, a aruncat pe gazon banderola de căpitan, după ce a fost înlocuit.
Sepsi – Petrolul 1-1 (Andres Dumitrescu 89 / Tudorie 28)
A fost un meci cum mai rar se poate întâlni. Multe evenimente s-au petrecut pe parcursul său. În minutul 25, Kallaku, sub ochii lui Colțescu, a intrat la rupere din spate, la T. Keita, meritând din plin cartonașul roșu primit. Peste doar trei minute, omul faultat a centrat perfect pentru Tudorie, cel care nu demult a jucat și la Sepsi, care a reluat spectaculos, cu călcâiul, de lângă bara dreaptă. Ca și când aceste două lovituri primite nu-i ajungeau lui Vali Suciu, în minutul 39, atacantul M. Coman a avut o intrare necontrolată la picioarele portarului Zima, primind al doilea cartonaș galben și fiind astfel trimis la cabine. Așadar, pe gazde le-a prins pauza cu dezavantaj de un gol pe tabela de marcaj și un altul de doi jucători în teren. De aceea, era greu de crezut că mai puteau obține ceva. Iar pentru Petrolul se anunța o consolidare a locului 2, ceva cu totul neașteptat pentru o grupare cu o situație financiară precară. Numai că în partea a doua, a jucat ca o echipă mică, tratând totul superficial, ca la un meci de antrenament, dovedind că nu merită zâmbetul sorții. Gazdele, care nu mai aveau ce pierde, au sperat la un contraatac fericit. Pe unul l-a ratat Fl. Ștefan, în minutul 59. Însă pe al doilea, petrecut în minutul 89, Andres Dumitrescu nu l-a mai irosit, șutând din careu-stânga, pe lângă o apărare adversă contemplativă. După meci s-a aflat că antrenorul oaspeților, Mehmet Topal, a făcut o criză de nervi în vestiar, reproșându-le, pe bună dreptate, jucătorilor săi atitudinea neprofesionistă. Se poate spune așadar că a fost un egal cât o victorie pentru Sepsi și cât o înfrângere pentru Petrolul.
Dinamo – UTA 1-0 (Politic 26)
Mototoliți de meciul din cupă cu FCSB, cei de la Dinamo s-au repliat pentru partida cu UTA. Disputa pe care cele două au oferit-o este una de neținut minte. Inspirația aceluiași Politic, care a șutat din prima în mingea respinsă de Conté, a adus unicul gol al partidei. În partea secundă, gazdele s-au mulțumit în a încerca să conserve avantajul de pe tabelă, arădenii având cele mai importante ocazii de gol, mai întâi prin fostul jucător al lui Dinamo, Val. Costache, iar apoi prin Kadiri. Rednic nici de această dată n-a izbutit să-și încurce pe teren propria echipă, așa cum reușește pe la comisii. Cu acest succes mat, cei de la Dinamo pot spera să-și păstreze clasarea pe loc de play-off și la finele sezonului regular.
CSMP Iași – Oțelul 2-1 (Tailson 71, A. Gheorghiță 84 / Maciel 2)
Pentru Oțelul a fost greu până la prima înfrângere, căci de-atunci iată că șirului insucceselor nu i se mai poate pune stavilă. După startul partidei se părea că oamenii lui Dorinel Munteanu vor avea parte de o soartă mai bună. În minutul 2, la o centrare perfectă a lui Tomašević, Maciel a reluat eficient cu capul din careu, deschizând scorul. Însă o intrare necontrolată a recidivistului Stevanović, din minutul 24, prin care era să-i rupă piciorul lui Harrison, a dus la primirea unui nou cartonaș roș de către sârb. El mai fusese eliminat și în etapa trecută, cu Unirea Slobozia, stând în meciul de cupă. Astfel, foarte-foarte rar se întâmplă ca un jucător să ia două cartonașe roșii în etape consecutive! Această inferioritate numerică a dezechilibrat din toate punctele de vedere echipa gălățeană, care a început să se descurce din ce în ce mai greu. Totuși, chiar și în asemenea condiții, Al.M. Pop și Jurić au avut mari ocazii prin care echipa lor s-ar fi putut desprinde decisiv, ratate însă cu seninătatea arătată cu o zi în urmă de cei de la Petrolul la Sfântu Gheorghe. Iar vorba cu ocaziile care se răzbună și-a arătat veridicitatea, căci în decurs de aproape un sfert de oră, cei de la Iași au întors rezultatul. Tailson, inspirat introdus în joc de Săndoi cu șase minute înainte, a înscris cu capul, după o fază generată de un corner. Iar apoi A. Gheorghiță a șutat extraordinar de la vreo 20 m, Iustin Popescu neputând interveni. Și iat-o astfel pe CSMP Iași în prima jumătate a clasamentului. După joc, Al.M. Pop a negat că ar fi o criză pentru echipa sa: „Mister (n.m. Dorinel Munteanu) ne-a spus că e doar o perioadă în viața oricărei echipe, toată lumea trece prin momente dificile și cine e bărbat adevărat va merge mai departe, că doar noi o scoatem la capăt”.
„U” Cluj – FCV Farul 1-1 (Blănuță 4 / Alibec 27)
Chiar dacă cele două erau despărțite de 13 puncte, era de așteptat ca liderul să nu aibă meci ușor cu FCV Farul. O partidă între două nume uriașe ale fotbalului nostru, Sabău și Hagi. Două erori defensive neprovocate aveau să ducă la stabilirea scorului final. Mai întâi, neexperimentatul Banu a trimis o pasă înapoi, interceptată de Blănuță care a deschis scorul. De partea cealaltă, a fost o înlănțuire de erori defensive, Masoero deviind greșit, iar apoi Boboc a preluat rău, Alibec profitând și șutând din prima, din careu, egalând. În partea a doua, cei de la „U” au dominat, însă ocazia cea mai mare a avut-o tot Alibec, când a rămas singur cu Gertmonas, dar a șutat neinspirat. Ar fi de discutat faptul că Ganea l-a tras la un moment dat de tricou în careu pe Miranian, fapt evident, însă István Kovács nu a vrut să bage în seamă acea fază. Apropo de Miranian, el s-a confruntat cu Grigorian de la FCV Farul, un duel al armenilor din primul nostru eșalon. A fost un meci în care Sabău a fost mai agitat ca niciodată, începând să-l preseze postura de lider. De remarcat și tânărul Al. Bota de la gazde, jucător trecut pe la toate naționalele noastre juvenile, pe care Sabău a avut curajul să-l introducă în teren și nu s-a făcut de râs. Puștiul merită mai multe șanse. O parte negativă pentru clujeni este faptul că deja fostul lor jucător Berto a fost depistat pozitiv la Furosemid, săptămâna trecută. Jucătorul din Capul Verde și-a reziliat între timp contractul cu alb-negrii.
CSU Craiova – FCSB 1-1 (Cicâldău 62pen / Miculescu 17)
Derby-ul etapei a fost cât se poate de învolburat, aducând cu el și după el zeci de comentarii, controverse și contraziceri care încă nu s-au încheiat. Au fost o mulțime de faze complicate care au împărțit opiniile. Acuzați principali, arbitrul Florin Andrei și CCA pentru că ar fi delegat un om neexperimentat. Apropo, a fost al 55-lea lui meci condus la nivel de prim eșalon. Au fost însă și oameni care i-au apreciat prestația, precum Adrian Porumboiu. De altfel, el a luat multe decizii corecte, însă a arătat multă nesiguranță și o incapacitate de concentrare necesară pentru un asemenea duel. Oaspeții au deschis scorul prin Miculescu, după ce Badelj a luftat în careu, iar apoiaoi L. Popescu a luat „urechi”, cum se zice în limbaj de cartier. Un alt moment important al primei părți a fost eliminarea din minutul 42 a lui Vlădoiu, foarte neinspirat cât a jucat, care la o intrare la Oct. Popescu, a văzut al doilea cartonaș galben. Așadar, situație la pauză oarecum asemănătoare pentru CSU cu cea lui Sepsi, doar că nu avea doi jucători mai puțin, ci numai unul. Numai că niște schimbări total neinspirate la pauză făcute de cei de la FCSB le-au făcut viața mai ușoară gazdelor. Simțind că nu mai aveau ce pierde, cei de la CSU s-au aruncat spre poarta adversă și la una din aceste faze, Baiaram a fost faultat în careu de Alhassan. A fost de fapt o intrare energică a ghanezului pe care a identificat-o VAR-ul ca fiind fault. Cicâldău a transformat, marcând primul gol de la revenirea sa în țară. Finalul a salvat partida, oferind dramatism, chiar dacă nu s-a mai marcat. Era să fie un penalty pentru FCSB în multele prelungiri, dar un ofsaid… centimetric a salvat echipa gazdă. Iar apoi, pentru câteva minute, CSU avea să devină incredibil echipa cu superioritate numerică pe teren. După ce în prealabil Pantea, a ieșit accidentat, iar schimbările permise fuseseră epuizate, într-un minut s-a întors scorul eliminărilor, Alhassan și Dawa fiind trimiși mai devreme la cabine, primul după al doilea galben în urma unor crampoane puse pe piciorul lui Maldonado, celălalt pentru o bruscare. Egalul de la final a fost cât se poate de echitabil, față de tot ceea ce s-a petrecut pe parcursul celor aproape 100 de minute.
Unirea Slobozia – FC Botoșani 1-0 (Gele 58)
Partida care s-a jucat în cea mai mare intimitate din această etapă, fiind prezenți la Clinceni un pic peste 200 de spectatori, a fost un duel între două formații pentru care marele scop este evitarea retrogradării. Iar partida a confirmat pe deplin nivelul celor două. Ceva mai inspirată, Unirea a învins după ce Gele a reluat cu capul în poartă, centrarea din corner a lui Purece. Având în vedere implicațiile acestui succes, se poate spune că pentru echipa din Slobozia a fost o victorie de… șase puncte. A fost poate cel mai frumos cadou primit de conducătorul Unirii, Ilie Lemnaru, care și-a sărbătorit ziua de naștere (n. 04.11.1971). Echipa sa, prin cele două victorii consecutive, dublate de faptul că în premieră au fost două partide fără gol primit, s-a îndepărtat pe moment de zona periculoasă. FC Botoșani în schimb rămâne „lanternă roșie”, iar cei de-acolo în frunte cu finanțatorul Valeriu Iftime trăiesc un déjà-vu.
Rapid – Hermannstadt 1-0 (Njie 27)
Chinuială mare pentru Rapid la acest meci. Și aici am avut parte de un cartonaș roșu, cât se poate de meritat. Primul jucător din Luxemburg în Liga I, Selimović, a avut o intrare de o duritate rar întâlnită la Hromada, cu tălpile înainte, astfel încât arbitrul Flueran nu a mai stat pe gânduri și l-a eliminat. Chiar și Măldărășanu după meci a dezavuat intrarea jucătorului său. Era deja 1-0 pentru Rapid, după ce Njie a profitat de o eroare a lui Bejan care s-a împiedicat, astfel încât camerunezul a rămas singur cu portarul Căbuz, marcând unicul gol al meciului. După joc, Șumudică a recunoscut și el că echipa lui n-a avut cel mai bun joc, invocând oboseala acumulată în urma programului încărcat din ultima săptămână. Victorie mică, dar foarte utilă pentru giuleșteni, care îi aduce în preajma play-off-ului. În schimb, Hermannstadt (cu 5 înfrângeri consecutive și 7 partide fără victorie) a ajuns penultima, iar bietul Măldărășanu stă tot mai tare în bătaia puștii.
Cifrele etapei
Jucători
Meciul 400 în prima ligă: Camora (CFR Cluj) 1/
Meciul 250: Bejan (Hermannstadt)
Meciul 200: Bălașa (FCV Farul)
Meciul 150: E. Florescu (FC Botoșani)
Meciul 100: Ianis Stoica (Hermannstadt)
Golul 1: Njie (Rapid)
Antrenori
Meciul 100: Marius Măldărășanu (Hermannstadt)
Arbitri
Meciul 100: Marian Barbu (Făgăraș)
A 300-a linie: Daniel Mitruți (Craiova), devine al 13-lea asistent cu peste 300 de linii în LI
Echipe
Oțelul a marcat al 1.150-lea gol pe prima scenă (prin Maciel)
Prima victorie pe teren propriu în Liga I a lui CSMP Iași cu Oțelul (într-a 4-a confruntare în Copou)
Petrolul rămâne fără victorie cu Sepsi și după a 5-a confruntare directă (3 egaluri, 2 înfrângeri)
Universitatea Cluj rămâne neînvinsă pe teren propriu cu FCV Farul (4 victorii, 2 egaluri)
Unirea Slobozia a urcat pe locul 101 în clasamentul all-time (depășindu-le pe Corona Brașov și UMT)
1/ Încă o premieră pentru Camora
Pe numele lui din acte Mário Jorge Malico Paulino, când a venit în România, în 2011, cele mai cunoscute grupări din CV-ul lui erau Beira-Mar, cu care jucase în eșalonul secund portughez, și Naval, cu care debutase pe prima scenă din țara sa. Așadar, cluburi obscure care spuneau ceva doar pasionaților de fotbal lusitan sau pariorilor. De aceea, la apariția lui Camora în Gruia nu anticipa cineva că fundașul stânga nou sosit avea să facă mare carieră în fotbalul românesc. Printre altele, a cucerit 6 titluri, 1 cupă, 2 supercupe, a ajuns chiar în echipa națională a noii sale țări, pentru care a jucat de 10 ori. Dar isprăvile sale nu se opresc aici. A devenit primul fotbalist venit de dincolo de granițe care a jucat 300 de partide pe prima noastră scenă, iar la peste trei ani de-atunci, iată-l fiind primul care ajunge și la 400 de partide. În primul meci al etapei a 15-a s-a întâmplat acest lucru. El devine al 28-lea fotbalist care de-a lungul timpului a ajuns la 400 de partide, intrând astfel în Clubul Vigu (după numele primului fotbalist care a ajuns la acest număr de meciuri). Dintre jucătorii activi, doar doi mai fac parte din el, Dan Nistor și coechipierul său Ciprian Deac.
Cele 400 de partide ale lui Camora pe cele 14 sezoane:
Debut: 24.07.2011, CFR Cluj – Astra 2-0
2011-12: CFR Cluj 28 j 1 g
2012-13: CFR Cluj 25 j 0 g
2013-14: CFR Cluj 31 j 1 g
2014-15: CFR Cluj 33 j 1 g
2015-16: CFR Cluj 37 j 2 g
2016-17: CFR Cluj 24 j 0 g
2017-18: CFR Cluj 30 j 1 g
2018-19: CFR Cluj 32 j 1 g
2019-20: CFR Cluj 29 j 2 g
2020-21: CFR Cluj 35 j 0 g
2021-22: CFR Cluj 31 j 1 g
2022-23: CFR Cluj 29 j 1 g
2023-24: CFR Cluj 29 j 2 g
2024-25: CFR Cluj 7 j 0 g (inclusiv etapa 15) Total: 400 partide, 13 goluri