La acest moment, cea mai ingrată poziție de antrenor este cea a selecționerului echipei naționale de handbal feminin a României, Florentin Pera.
În antiteză cu acest lucru, una dintre cele mai râvnite poziții de antrenor din handbalul feminin autohton este cea de la Gloria Bistrița, care, culmea este ocupată tot de Florentin Pera.
La precedentă ediție a Campionatului Mondial de handbal feminin, România s-a clasat pe locul 12, deloc onorant în opinia specialiștilor.
Tot aceștia aduc acuze grave cluburilor din Liga Florilor, cluburi care preferă să angajeze jucătoare străine, pe sume incredibil de mari, pentru a-și îndeplini poftele, dar mai ales orgoliile locale.
40% – Poate singurul lucru bun făcut în tot mandatul Novak
Năprasnicul Novak a elaborat o lege prin care le impunea cluburilor că 40% dintre sportivii folosiți în competițiile interne să fie de naționalitate română. Poate singurul lucru bun făcut în tot mandatul de ministru. Legea a fost îndelung contestată de conducătorii de cluburi, mai ales cei din handbal. Se simțeau amenințate sumele de la bugetul local care se tot scurg către buzunarul privat prin tot felul de combinații, comisioane și artificii.
Rapid 24% – Gloria Bistrița 12%
Deunăzi am asistat la meciul de campionat dintre Rapid București și Gloria Bistrița. Două cluburi cu bugete colosale. Pe lângă jocul decent și atmosfera din tribune, atenția mi-a fost atrasă de componența celor două echipe. Din cele 32 sportive, doar patru românce în lotul Rapidului (Buceschi, Șandru, Stoica, Ostase) iar la Gloria Bistrița, surpriză, doar două (Bazaliu și Seraficeanu). Așadar, 25% românce în lotul Rapidului și 12% în cel al Gloriei. Nici pe departe de 40%.
Să nu mai calculăm că legea presupune a avea în teren 40% jucători autohtoni, iar pe parcursul jocului, în anumite momente, nu am văzut picior de româncă pe parchetul sălii din Giulești.
Mă întreb cu ce scuză puerilă o veni Pera în fața handbalului românesc când va repurta înfrângeri majore? Va da vina pe faptul că nu are jucătoare în lotul României pentru că selecția are de suferit din cauza faptului că sunt folosite extrem de multe jucătoare străine în campionatul intern?
Apoi… să-l tragă la răspundere pe antrenorul de club Pera pentru că folosește doar două românce din 16, iar mai apoi să-și mulțumească în nume propriu pentru buzunarul plin.
Dureros este că Pera nu este singur
Și mai dureros este faptul că handbalul nu este singurul sport unde importăm sportivi străini. Fără nicio noimă, fără nicio responsabilitate!
Pentru ce facem asta? Care este scopul nostru? Această este strategia sportului în România?
Răspunde cineva? Gândește cineva strategic? Verifică cineva?
Material publicat în ediția cu numărul 93 (Octombrie 2024) al Revistei 100% Sport România.