A fost o etapă umbrită de moartea celui căruia i s-a spus pe bună dreptate, Eroul de la Sevilla, Helmut Duckadam, principalul artizan al celui mai important succes din fotbalul românesc, câștigarea Cupei Campionilor Europeni. Altfel, rezultatele proaste ale Universității Cluj au continuat în ritm galopant, astfel încât nu numai că aceasta a pierdut prima poziție, dar te face să crezi că este o cu totul altă echipă decât cea din primele etape.
FC Botoșani – FCV Farul 0-0
Meciul de deschidere al etapei, în pofida importanței punctelor pentru ambele grupări implicate, a fost unul anost, contribuind la asta atât vremea ploioasă, cât și terenul. Gazdele au dominat la un moment dat teritorial, fără consistență însă, iar Buzbuchi a rezolvat însă puținele lor acțiuni mai colorate. De partea cealaltă FCV Farul a încercat să răspundă prin contre, dar Alibec și Grigorian erau mult prea singuri în față, căci echipa dobrogeană nu mai are oameni de mijlocul terenului în stare să facă jocul. Un scor final de 0-0 care ajută parcă ceva mai mult pe FC Botoșani, neînvinsă de 4 runde, ceea ce îi face bine măcar la moral.
Rapid – Petrolul 1-1 (Cr. Manea 54 / Tudorie 62)
Petrolul s-a aflat la un al doilea derby de tradiție consecutiv, după cel din etapa trecută cu o altă echipă bucureșteană, Dinamo. Cel cu Rapid însă are mai multe rădăcini, nu numai că este mai vechi, din anii 20, dar cu aceasta a avut mai multe lupte directe, inclusiv în eșalonul secund. Chiar dacă bilanțul direct este favorabil giuleștenilor, în ultima vreme s-a creat un complex al rapidiștilor în fața petroliștilor. S-au adunat astfel 4 partide consecutive fără victorie bucureșteană, însă cu 2 pentru ploieșteni. Și în acest meci în care Rapid, mai ales că juca pe teren propriu, pornea favorită, Petrolul a fost cea care a lăsat o impresie mai bună. Rapid a avut o veste proastă chiar la încălzire, când portarul titular Siegrist s-a accidentat și a devenit indisponibil. Dar nu acesta a fost motivul prestației neconvingătoare a gazdelor, căci Aioani s-a achitat onorabil de treaba lui. În prima parte, ploieștenii au avut cea mai mare ocazie, prin acel șut formidabil al lui T. Keita care a lovit bara, Papp având și el mai apoi o ocazie importantă. În schimb, Zima nu a avut vreun deranj din partea gazdelor. O fază fixă din partea a doua a dus la deschiderea scorului pentru gazde. Un corner de pe stânga, la care Cr. Manea a trrimis cu capul în transversală, iar mingea s-a lovit de Dumitriu și a intrat în poartă. În foaia de joc, Cr. Manea a fost trecut marcator. Însă după doar 10 minute, bucuria giuleșteană s-a încheiat, o centrare excelentă a lui Dumitriu de pe stânga, a fost finalizată din cădere, cu piciorul, spectaculos și eficient, de Tudorie. Până la final nu s-a mai întâmplat nimic pe tabelă. Au ieșit în evidență doar niște gesturi neelegante făcute de Boupendza la schimbarea sa, pe care camerele tv s-au grăbit să le capteze, gesturi pe care gabonezul a negat după meci că le-ar fi făcut unora din tribune. Oricum, motive de ceartă în tribune se găsesc oricum și oricând. De asemenea, s-a mai produs un eveniment foarte rar întâlnit, în minutul 72, centralul Florin Andrei a acuzat dureri în zona gambei și a primit îngrijiri medicale la marginea terenului. Finalmente nu a mai putut continua din cauza problemelor musculare, iar locul său a fost luat de arbitrul de rezervă, Iulian Dima.
Unirea Slobozia – Hermannstadt 1-2 (Coadă 20 / A. Chițu 49, Balaure 90+5)
Răbdarea cu Măldărășanu începe să dea roade. Pe un gazon prost, căci se jucase la Clinceni de la ora 11 și partida de liga 2, Metaloglobus – Bihor, s-a disputat acest meci de șase puncte, între două vecine de suferință într-ale supraviețuirii. Cei de la Unirea Slobozia au început mai bine, au deschis și scorul relativ repede printr-un șut surprinzător al lui Coadă, însă nu au știut să profite pe cât trebuia de această superioritate, ratând apăsat și Gele, și Vlăsceanu. Aveau să-i coste în meci aceste ratări. Căci în partea a doua, inițiativa a trecut de partea oaspeților care n-au întârziat să egaleze. Dintr-un șut deviat mingea a ajuns la A. Chițu, care a egalat. Meciul se consuma încet-încet și părea că se îndreaptă spre o remiză, însă un șut fericit din prelungiri a lui Balaure a dus la o victorie nesperată a sibienilor, prima din deplasare în acest sezon, spre disperarea lui Adrian Mihalcea, care mai avea puțin și se prăbușea lângă banca de rezerve. Genul de meci care poate face victime cardiace. De altfel, după partidă, antrenorul Unirii nu a fost deloc milos față de jucătorii săi. „Când tu nu poți să dai o pasă, când nu poți să faci o preluare, când nu te respecți pe tine ca fotbalist, îi e greu unui antrenor să mai facă ceva” – a spus el. Prin această victorie Hermannstadt a părăsit locurile retrogradării directe.
FC Buzău – CSMP Iași 2-0 (Ricardo Matos 9, 72pen)
Iată că Buzăul a luat toate cele șase puncte Iașiului, în sezonul regular. După patru înfrângeri consecutive, echipa lui Neagoe a reușit victoria. A contat mult în economia partidei golul marcat repede de Ricardo Matos. Ieșenii au avut o mare ocazie în startul reprizei secunde, nefructificată însă. Dacă n-au marcat ei, au făcut-o tot gazdele, care cu ajutorul VAR-ului au obținut un penalty, transformat de același Ricardo Matos. Victorie importantă pentru FC Buzău, care nu scapă de „lanterna roșie”, dar nu se afundă.
Dinamo – Sepsi 1-1 (Niňaj 38aut / Haruț 90+8pen)
La fel ca la Clinceni, și aici a fost un final de infarct. S-a tot pomenit că Dinamo, în cazul unei victorii, ar fi avut ocazia să devină lider după mult timp (din august 2016). Eu am o rezervă însă cu această așa-zisă primă poziție adjudecată atunci când etapa nu e încheiată, ca și acum, căci în cele din urmă victoria celor de la CFR la Craiova a arătat cine este de fapt liderul veritabil din această etapă, chiar dacă ar fi câștigat alb-roșii. Un autogol prostesc al lui Niňaj care și-a trimis nestingherit mingea cu capul în propria poartă. În acest sezon am văzut câteva tonto-autogoluri. După acestea, se părea ca lucrurile vor deveni cu totul favorabile celor de la Dinamo, mai ales că și VAR-ul a anulat un gol oaspeților, prin M. Coman. Tot Niňaj a stricat-o și pe-asta, el fiind în ofsaidul care a dus la anulare. Finalul însă a fost cu totul neașteptat. La o minge în careul gazdelor, Breij a devansat o degajare a lui Sivis, astfel încât francezul i-a șutat în talpă olandezului. Arbitrul a decis că este penalty, cu toate că unii au fost de părere că ar fi trebuit să fie lovitură liberă indirectă pentru gazde… Penalty-ul a avut și el povestea lui, un neobișnuit al acestor execuții, Haruț, și cu o execuție cu totul neobișnuită, o „scăriță” de mare efect, la care însă dacă Roșca-Ailiesei ar fi stat pe loc ar fi respins-o cu pieptul. Însă la cele desfășurate în teren, egalul parcă a fost mai conform cu realitatea.
CSU Craiova – CFR Cluj 0-2 (Matei Ilie 5, Korenica 87)
Conform situației din clasament dar și a tradiției ultimelor ediții, acesta a fost derby-ul etapei. A fost o nouă seară în care exit-poll-urile au mutat în plan secund etapa de fotbal, mai fiind și ziua națională a României, 1 decembrie. CFR a fost mult mai stăpână pe ea și astfel pe joc. Cei care însă își amintesc ultimele confruntări dintre cele două se tot așteptau ca în final de joc, norocul să le surâdă celor de la CSU, ca să marcheze un gol prin care să le salveze situația, indiferent de cât de gravă ar fi fost aceasta. De această dată însă nimic nu i-a mai ajutat pe olteni. Clujenii au deschis repede scorul printr-un fundaș, Matei Ilie, care înregistrează iată un plus în prestațiile sale. Iar apoi, echipa oaspete a arătat o asemenea siguranță, încât au descurajat orice încercare ofensivă a adversarilor. A contat mult și absența lui Mitriță, omul determinant din ultimele sezoane pentru CSU. Schimbările făcute de Gâlcă nu au adus niciun plus pentru echipa sa și pentru a nu mai trăi ghinioanele din final, de această dată CFR a mai marcat un gol, pentru a-și securiza această victorie foarte importantă, prin Korenica, care a dedicat reușita tatălui său recent dispărut. Așadar, o victorie care nu numai că o situează pe CFR pe primul loc, dar îi produce și daune unui adversar direct și totodată răzbună eșecul din tur, în Gruia.
„U” Cluj – UTA 0-1 (Kadiri 28)
Nu am văzut de multă vreme o echipă să risipească atât de repede agoniseala strânsă cu atâta trudă, așa cum a făcut-o „U” Cluj în această perioadă. În patru etape a luat un singur punct, de parcă s-a cerut ea jos de pe primul loc, căci o luase răul de înălțime. O dominare sterilă a fost tot ce au putut oamenii lui Sabău, pe care cei de la UTA au absorbit-o cu facilitate. O „foarfecă” a nigerianului Kadiri a fost cea care avea să decidă rezultatul final. Se pare că UTA-ei îi merge bine la Cluj, căci o bătuse și pe CFR. În partea a doua, deși „studenții” erau omniprezenți în proximitatea careului advers, oaspeții nu au dezarmat și au fost periculoși pe contraatac. În final fostul lider a insistat mai mult, dar nici măcar accidentarea portarului Robert Popa și introducerea în teren a debutantului Mitrović nu a schimbat ceva în favoarea sa. Tare urâtă senzație trebuie să trăiască fanii „șepcile roșii” după ce s-au văzut atât de sus și atât de multă vreme, iar acum, chiar dacă încă sunt sus, jocul prestat de echipa lor nu le dau niciun motiv de optimism. Mare păcat, pentru că și mulți dintre cei neutri speram ca saltul acestei echipe de tradiție să mai anime un pic cenușiul acestei competiții.
Oțelul – FCSB 1-4 (Al.M. Pop 54pen / Bîrligea 9, 48, Musi 40, D. Olaru 81)
Nu sunt de scris prea multe despre acest joc. FCSB a câștigat mult mai ușor decât se aștepta, iar scorul putea fi chiar mai mare. Nu se poate spune că nu a evoluat bine, dar mai degrabă se poate spune că Oțelul a jucat execrabil, fapt recunoscut cu amărăciune și de antrenorul ei, la final de joc. Bîrligea își confirmă forma excelentă pe care o are în această parte a carierei sale, prin „dubla” sa devenind liderul la zi al golgeterilor. Dacă la final, cumva, FCSB va câștiga din nou titlul, cei de-acolo ar trebui să-i trimită o medalie și finanțatorului lui CFR, Ioan Varga, pentru aportul important adus la succes, prin cedarea a poate celui mai bun jucător din acest sezon pentru roș-albaștri.
Cifrele etapei
Jucători
Meciul 250 în Liga I: Păun-Alexandru (CFR Cluj)
Meciul 100: D. Oancea („U” Cluj)
Meciul 50: Sadiku (FC Botoșani), Cisotti (Oțelul)
Debut: Mitrović (UTA)
Golul 60: Tudorie (Petrolul)
Golul 1: Coadă (Unirea Slobozia)
Arbitri
Debut: Ovidiu Robu (Chitila)
Echipe
FC Buzău a urcat în clasamentul all-time de pe locul 106 pe 102