Derby-ului orașului Cluj a fost totodată și al etapei, fiind pentru prima oară când două reprezentante ale acestui oraș l-au disputat în calitate de ocupante ale primelor două locuri. Prin victoria uneia dintre ele, primul loc rămâne ocupat tot de o reprezentantă a sa, aceasta cu toate că asaltul bucureștenelor FCSB și Dinamo devine tot mai intens.
Sepsi – Rapid 2-0 (El Sawy 74, Haruț 90+4pen)
Victorie foarte importantă pentru Sepsi, la fel fiind înfrângerea pentru Rapid, ambele echipe vizând accesul în play-off, fiind despărțite înaintea partidei de un singur punct. Pe un frig specific locului și vremurilor, Sepsi a dat o lecție de pragmatism. Oaspeții au avut cele mai mari ocazii ale primei reprize, mai întâi Petrila a ratat față în față cu Niczuly, iar mai apoi Burmaz a trimis în bară. Tot Burmaz a „izbutit” o ratare rar întâlnită, când, profitând de eroarea lui Andres Dumitrescu, a șutat în transversală, mingea a revenit în capul lui Niczuly, după care s-a dus din nou în transversală de unde a venit în brațele portarului! Se pare că a fost faza care avea s-o blocheze psihic pe Rapid, care nu a mai reușit mai nimic până la final. Același Andres Dumitrescu și-a reparat greșeala, dând pasa decisivă la deschiderea scorului pentru El Sawy, culmea, cel aflat sub contract cu Rapid… Rar se întâmplă ca jucătorii împrumutați să fie lăsați să joace împotriva echipelor de care aparțin. S-a întâmplat și la case mai mari cu brazilianul Philippe Coutinho, împrumutat de Barcelona la Bayern, acum patru ani, iar acesta în acel umilitor 8-2 din Liga Campionilor a marcat echipei sale o „dublă” și a dat un asist. Revenind, Rapid nu numai că nu avea să reușească să egaleze, dar Grameni a avut o intervenție în careu care a dus la penalty, transformat pentru a doua etapă consecutiv de noul specialist în domeniu, Haruț. După acest rezultat, Sepsi privește cu optimism viitorul, iar Rapid cu pesimism. Să mai notăm gestul frumos al lui László Diószegi de a trimite la vestiarul rapidist un tort pe care scria și în română, și în maghiară „Singuri împotriva tuturor / Egyedül mindenki ellen”.
FC Buzău – Dinamo 0-1 (Selmani 52)
Pe un teren foarte greu și cu o inferioritate numerică de peste o repriză, Dinamo a reușit la Buzău o nouă victorie, care pentru o zi o adusese pe primul loc. Până la eliminarea lui Sivis, FC Buzău fusese mai periculoasă, având câteva ocazii. Acea eliminare a fost cauzată de o intrare dură la David Tavares, undeva la mijlocul terenului. Și în partea a doua, gazdele au avut ocazii și nu lăsau impresia că vor putea pierde acest joc. Însă din nou speculantul Selmani a fost la post, intuind că Lazar va respinge șutul lui Politic și a profitat, izbutind unicul gol al întâlnirii. Tânărul Roșca Ailiesei și-a salvat echipă la o mare eroare defensivă a căpitanului Patriche-Nichita, astfel încât deocamdată nu i se simte lipsa lui Golubović. Dinamo era gata-gata să mai rămână fără un jucător pe teren, după ce Colțescu l-a eliminat pe Costin. Însă în urma analizei din camera VAR, fundașul dinamovist a fost doar avertizat. Această fază însă l-a supărat tare pe șeful CCA, Kyros Vassaras, care a anunțat că arbitrul oltean va fi puțin oprit de la delegări. Finalmente, posesia sterilă a buzoienilor nu a dat roade, Dinamo s-a apărat excelent în zece, câștigând cu 1-0.
Petrolul – CSU Craiova 1-1 (Tudorie 25 / Baiaram 73)
Un teren aducând aminte de Comuna Recea a fost cel pe care a găzduit această partidă. Orezărie, baie de noroi, i se putea spune în mai multe feluri, dar numai teren de fotbal nu, pe un stadion despre care nu ne vine să credem că a fost reinaugurat acum 13 ani… Ploaia persistentă a contribuit din plin la condițiile total improprii în care s-a jucat acest meci. Chiar și așa, Tudorie a lovit din nou, arătând o mostră de tehnică fină și a deschis scorul. A trebuit să intervină VAR-ul, pentru că inițial s-a considerat ofsaid. CSU avea apoi să domine partida, punând tot mai multă presiune pe echipa gazdă care în cele din urmă a cedat, la o veritabilă luptă în nămolul din careul Petrolului, Baiaram a reușit să împingă mingea în poartă. Zima nu a mai avut ce face, căci altfel a fost din nou un înger păzitor al porții petroliste și i se datorează în mare parte și acest nou punct pentru echipa sa.
UTA – Unirea Slobozia 3-4 (Val Costache 45+1, Johana 46, 86 / Pospielov 26, Ibrian 58, Șerbănică 63, Vlăsceanu 78)
Neașteptat de spectaculos acest joc de la Arad, unde Unirea Slobozia a izbutit o victorie pe cât de utilă pentru ea, pe atât de meritată. Desfășurarea scorului a fost și ea palpitantă, fiecare echipă având avantaj pe tabela de marcaj, până când oaspeții s-au distanțat la două goluri, diferență care s-a dovedit decisivă în obținerea victoriei. Startul jocului nu prevestea cele ce aveau să se petreacă, fiind unul apatic. Unirea Slobozia a jucat din nou curajos, așa cum a făcut-o pe tot parcursul acestui sezon și de această dată i-a ieșit. Ibrian, om vechi la Unirea, care a fost cu ea și în liga a 3-a, a fost prima oară titular și a izbutit să marcheze un gol foarte important. Prestația echipei lui Rednic i-a iritat pe proprii fani, care și-au arătat din ce în ce mai tare indignarea, până ce minute bune au cerut în cor demisia antrenorului. Și când te gândești că UTA câștigase în etapa trecută pe terenul liderului „U” Cluj…
CSMP Iași – FCV Farul 2-2 (Guilherme Soares 28, Alin Roman 79 / Radaslavescu 65, Rivaldinho 69)
Meci de mare luptă, în care FCV Farul spera într-o victorie care să îi mențină șansele pentru accederea în play-off. Și aici ambele echipe au avut avantaj pe tabelă. Nu pot să trec cu vederea arbitrajul presărat cu multe erori ale întregii brigăzi de arbitri în frunte cu Marcel Bîrsan, care a prins o zi slabă. După ce gazdele au avut avantaj în prima repriză, pe la mijlocul părții a doua, în decurs de patru minute cei de la FCV Farul au întors rezultatul, prin Radaslavescu (la cel mai bun meci al său de la revenirea pe Litoral) și Rivaldinho, iar după cum se desfășurau ostilitățile în teren, păreau că vor pleca acasă cu mult râvnita victorie. Mai ales că mai fusese și o bară a lui Vînă. Dar a apărut șutul senzațional al lui Alin Roman, de la peste 20 m, care s-a dus în plasa udă, fără speranțe pentru Buzbuchi. O execuție care nu-i este deloc străină celui mai bun jucător al ieșenilor din ediția trecută. Finalmente un egal mai degrabă bun pentru CSMP Iași decât pentru FCV Farul.
FCSB – FC Botoșani 2-1 (Bîrligea 12, Miculescu 57 / Ale Diez 83)
Cu puțin timp în urmă avusese loc partida din tur dintre cele două, din cauza amânării de la data inițială, știut fiind motivul. Atunci Botoșani a obținut o victorie incredibilă, fiind știut că echipa din Moldova era sacul de bătaie obișnuit al trupei bucureștene. De aceea, nu le-a căzut deloc bine acel gol al lui Mitrov, care a făcut atunci diferența la ultima fază. Cu Chiricheș la mijloc, ca mare noutate, FCSB nu a părut să aibă prea multe probleme de această dată, având 2-0 în timp util, în a privi relaxat finalul de joc. Bîrligea își continuă forma, marcând în a patra etapă consecutiv. Prea relaxat totuși finalul pentru FCSB, când o eroare a lui Radunović i-a permis lui Mouaddib să recupereze, iar Ale Diez să marcheze primul său gol în România. Ba oaspeții erau chiar să egaleze, prin fostul jucător al FCSB, Miron, dar a respins… Miculescu, cel despre care se poate spune astfel că a la acest meci reușit o… dublă; a marcat un gol și a salvat un gol. La două zile după meci, nea Valer a anunțat că vrea doi jucători de la FCSB, Daniel Popa și Luis Phelipe. O raritate, căci de obicei FCSB vrea jucători de la oricine.
Hermannstadt – Oțelul 1-0 (Dr. Iancu 26)
Iată cum, o echipă care nu-și mai putea stopa șirul insucceselor, Hermannstadt, a izbutit acum 3 victorii consecutive. Astfel a ieșit din străfundurile clasamentului, ajungând pe prima poziție de salvare directă. A. Chițu a lucrat la unicul gol al meciului înscris de Dr. Iancu, profitând și de neglijența lui Cissé, mult mai dotat fizic dar foarte neinspirat. În ultimul minut al primei reprize, gazdele se puteau distanța, dar Murgia a ratat un penalty dictat după un fault al lui Stevanović la Neguț. De această dată însă, ocaziile nu s-au mai răzbunat. Oaspeții au avut ocaziile lor, însă Căbuz a intervenit salvator. De altfel, după meci, Marius Măldărășanu l-a evidențiat, afirmând că ceilalți coechipieri ar trebui să-i facă cinste, pentru că a salvat această victorie. Oțelul a avut o nouă prestație neconvingătoare și sunt de așteptat multe schimbări în pauza de iarnă.
„U” Cluj – CFR Cluj 3-2 (Masoero 51, 58, Blănuță 69 / Louis Munteanu 45+2, Postolachi 83)
Așteptat cu mare interes, derby-ul Clujului și totodată al etapei nu a făcut notă discordantă cu precedentele. A fost spectaculos, cu un fotbal de bună calitate, cu multe goluri și răsturnare de scor. După rezultatele foarte proaste din ultima vreme, prin care și-a tocat tot avantajul din fruntea clasamentului pentru care trudise, Universitatea a renăscut cu acest meci. Sperăm ca această să nu fi fost doar un foc de paie de derby, ci să se consume și în viitor, pe o perioadă cât mai lungă. Însă la finele primei reprize, se părea că va continua să alunece pe panta descendentă din ultima vreme. Un cot al lui Bic în nasul lui Păun-Alexandru avea să aducă penalty pentru CFR, în ultimele momente ale primei reprize. Louis Munteanu a marcat în doi timpi, după ce Gertmonas a parat șutul său previzibil de la punctul cu var, mingea i s-a întors favorabil și a reușit să înscrie. Pusă cu spatele la zid, în pragul unui adevărat „naufragiu”, echipa „Șepcilor roșii” a arătat, în sfârșit, fotbalul care o propulsase pe primul loc. Este adevărat, și cu largul concurs al adversarei, de nerecunoscut în prima parte a reprizei secunde. Masoero (în foto), cel care marcase în prima repriză, dar VAR-ul i-a anulat reușita pe motiv de ofsaid, a izbutit o „dublă”, prin care a întors rezultatul. El mai avea un gol la activ în prima ligă, marcat în derby-ul clujean din tur. Se pare că poarta lui CFR este un magnet pentru fundașul argentinian. „Biciuiți” verbal de pe margine de un Ovidiu Sabău mai agitat ca niciodată, cei de la Universitatea au mai reușit un gol, prin promițătorul Blănuță, are și-a făcut datoria de atacant, scăpat singur cu Hindrich. Avantajul de două goluri s-a dovedit și aici, ca și la meciul Sloboziei de la Arad, decisiv, căci CFR n-a mai reușit să marcheze decât un singur gol, după un „Flipper” între Gertmonas și Postolachi. Așadar, șase puncte din șase pentru Universitatea cu rivala din oraș, o raritate din toate punctele de vedere, iar „Șepcile roșii” a redevenit lideri, însă le va fi tot mai greu să își păstreze acest statut dacă nu vor avea și în viitor atitudinea din meciul cu CFR.
Cifrele etapei
Jucători
Meciul 250 în Liga I: Alibec (FCV Farul)
Meciul 150: Baiaram (CSU Craiova), Fábry (UTA)
Meciul 50: Postolachi (CFR Cluj)
Debut: Jahić (Petrolul)
Golul 30: Bîrligea (FCSB)
Golul 10: Selmani (Dinamo)
Golul 1: Ale Diez (FC Botoșani), Ibrian, Vlăsceanu (ambii Unirea Slobozia)
Echipe
UTA a primit golul 1700 în prima ligă (de la Ibrian)
FCV Farul rămâne neînvinsă la Iași și după al 13-lea meci disputat acolo (are 8 victorii și 5 egaluri în Copou)
Petrolul și CSU Craiova au terminat pentru prima oară la egalitate la Ploiești, unde s-au întâlnit pentru a 6-a oară
Hermannstadt a urcat pe locul 47 în clasamentul all-time, depășind-o pe Unirea Urziceni, iar Unirea Slobozia a urcat pe locul 99, depășindu-le pe Vulturii Lugoj și Metalul București