Universitatea Cluj s-a distanțat din nou în fruntea clasamentului, e drept sensibil, profitând de pașii greșiți ai lui FCSB și CFR, ceea ce au făcut și alte formații din zona superioară, precum Dinamo și CSU Craiova.
FC Botoșani – Hermannstadt 1-2 (Chică-Roșă 16 / A. Chițu 42, Balaure 74)
Meciul dintre Botoșani și Hermannstadt a deschis etapa într-un mod spectaculos, cu goluri după acțiuni colective impresionante. Moldovenii au deschis scorul prin Chică-Roșă, care a înscris la colțul scurt din careu, după un asist al lui Ongenda. Avantajul a ținut aproape jumătate de oră, când Hermannstadt a egalat înainte de pauză, prin Chițu, care a înscris din centrarea lui Balaure. Acest din urmă jucător avea să înscrie golul victoriei, după o fază colectivă foarte frumoasă. Un contraatac pornit de la portarul Căbuz, urmat de patru pase consecutive până la marcator. De această dată A. Chițu i-a întors serviciul. Iat-o astfel pe Hermannstadt la al 4-lea succes consecutiv, toate de când a venit la conducere Daniel Niculae. Mai rar să fie dat … șocul la echipă de schimbarea administrativă! Iar echipa sibiană se află acum la patru puncte de primul loc de play-off. Normal că înspre partea Botoșaniului s-a instalat nemulțumirea, c[ci s-a fundat pe penultimul loc, de la finanțator pornind critici care au ricoșat în jos, din punct de vedere ierarhic. Astfel, Iftime a fost nemulțumit de tactica adoptată de banca tehnică. La rândul lui, Liviu Ciobotariu a fost nemulțumit de atitudinea jucătorilor săi: „E o situație greu de digerat. Îmi asum responsabilitatea rezultatului, eu conduc echipa, dar ar trebui și o parte din jucători să-și asume. Eu mi-am asumat mereu și asta îi pune într-un confort și liniște care nu sunt normale. Am declarat când am venit că nu vreau să mai treacă prin momente ca în sezonul trecut. Mai avem nevoie de jucători, trebuie să facem un lot mult mai puternic” – a spus Ciobi după meci.
Dinamo – CSMP Iași 2-0 (Politic 73, Olsen 90+4)
Nu sunt prea multe de spus despre acest meci, pe care Dinamo l-a dominat categoric, nefiind pusă nicio clipă la îndoială învingătoarea, chiar dacă primul gol în poarta ieșeană a căzut destul de târziu. Doar ghinionul tradus prin intervenția VAR a întârziat reușita dinamovistă. Olsen marcase în minutul 3, dar s-a aflat într-un minuscul ofsaid. Însă el avea să se răzbune în prelungirile meciului, consemnând în cele din urmă data de 13 decembrie ca fiind cea a primului său gol în România. Același Politic, căruia antrenorul său i-a indicat să joace mai în centru, fusese cel care deschisese scorul, la o nouă acțiune consistentă. Prestația lui CSMP Iași a fost foarte modestă, cu foarte multe neajunsuri și intervenții de amatori, de uitat cât mai repede.
Oțelul – UTA 1-1 (Cisotti 54 / Cr. Mihai 38)
Meciul între localitățile echipelor din prima ligă așezate în puncte cardinale total opuse a fost unul modest, fiind salvat doar de cele două goluri pentru a nu fi nul din toate punctele de vedere. Oaspeții au deschis scorul după un corner, după ce Costache a trimis mingea în bară, iar Cr. Mihai a deviat-o cu capul în poartă. Un gol care l-a enervat teribil pe Dorinel Munteanu care nu acceptă ca echipa sa să fie învinsă din faze fixe. Cisotti a trebuit să marcheze de două ori ca să i se pună măcar un gol, căci la primul, în ultimul minut al primei reprize, s-a opus VAR-ul, italianul fiind găsit în poziție de ofsaid. Astfel, de la victoria cu Sepsi (2-0) consemnată în luna august, Oțelul nu a mai câștigat la Galați. UTA a mai dres un pic busuiocul cu acest punct din deplasare dar fără să impresioneze prea tare. Să mai notăm că a fost un meci condus de un arbitru femeie, Ionela Peșu, aflat la primul ei meci din acest an, al doilea la nivel de primă divizie. Este a doua femeie, după Iuliana Demetrescu, care oficiază la o partidă în acest sezon.
CSU Craiova – Sepsi 2-1 (Maldonado 27, Baiaram 68 / Oberlin 39)
Confruntare importantă pentru zona de play-off, între două echipe cu pretenții. Modesta defensivă a lui Sepsi a fost cea care a facilitat acest succes al lui CSU. Nu prea există noțiunea de marcaj la echipa din Covasna. Maldonado, care nu dă pe dinafară de înalt ce e, a marcat cu capul, cu mare ușurință, după un corner. Hondurianul avea să fie mult mai puțin inspirat în propriul careu, când a sărit în contratimp la o centrare a lui Oteliță, prilejuindu-i lui Oberlin o preluare spectaculoasă cu pieptul, urmată de un șut plasat, egalând scorul. Gazdele profitând că spațiul aerian din careul advers era în continuare nemonitorizat, au mai marcat un gol cu capul, în careul rarefiat, prin Baiaram, care i-a luat fața lui Niczuly, după o centrare foarte bună a lui Bancu.
„U” Cluj – Petrolul 4-1 (Blănuță 51, 65, Thiam 61, Masoero 87 / Papp 75)
Partida liderului a avut parte și de ninsoare, în prima repriză, iar în a doua repriză se poate spune că fulgii au fost înlocuiți de goluri. Toate cele cinci goluri ale partidei au fost marcate după minutul 46. Meciul a fost plăcut, cu multe faze interesante, la fel fiind și desfășurarea lui. Cine a văzut doar rezultatul va avea impresia că a fost un galop de sănătate al „șepcilor roșii”. Așa părea să fie, când în decurs de aproape un sfert de oră era 3-0 pentru „U”, iar pentru atacanții Blănuță și Thiam, în mare formă, totul părea o distracție. Mai erau însă destule minute până la final, ceea ce nu i-a împiedicat pe jucătorii gazdă să se relaxeze prematur. Ploieștenii, nemaiavând ce pierde, au ieșit mai curajos la atac, și după un corner, Papp a redus cu capul din handicap. După numai două minute, la un nou corner, tot de pe partea dreaptă, același Papp a reluat spre gol, numai că la respectiva minge, chiar înainte de a intra în poartă, a pus capul… fără cap și Grozav. Cum acesta era în ofsaid, golul a fost anulat. Dacă nu ar fi atins mingea, ar fi fost validat. Scăpați cu bine de acest moment delicat, la 2-3 lucrurile putând lua o turnură nefavorabilă pentru ei, clujenii au început să strângă mai bine defensiva și să declanșeze acțiuni ofensive prin care să taie elanul oaspeților. La unul dintre acestea, argentinianul la modă Masoero, a reușit să aducă liniștea, fundașul cu „dublă” în fața concitadinei CFR în etapa trecută marcând acum ca un veritabil atacant, găsind cu șutul o breșă din careul mic, aducând liniștea fanilor de pe Cluj Arena. Papp, dacă nu a reușit să-și mai adauge un gol, și-a adăugat încă un cartonaș galben prin intermediul căruia a fost trimis un pic mai repede la cabine. Un om originar din zonă, el fiind născut la Dej, părăsea astfel arena în huiduituri. Victorie concludentă totuși pentru „U” prin care își continuă frumoasa poveste din postura de lider. Căci acest meci a fost un test pentru oamenii lui Sabău dacă și-au revenit după perioada mai puțin fericită de patru etape cu un singur punct luat.
Unirea Slobozia – CFR Cluj 1-1 (Purece 37pen / Louis Munteanu 63pen)
Cei care am urmărit jocurile Unirii Slobozia de acest sezon am anticipat că pentru CFR Cluj nu va fi o plimbare drumul până la Clinceni. Echipa lui Mihalcea a jucat așa cum a făcut-o în majoritatea meciurilor, dezinhibată, fără complexe. Au avut șansa de a da de o prestație modestă a mai cotatei adversare, care la capitolul creație, ingeniozitate a fost zero! Unirea a avut o ocazie imensă în minutul 20, după ce Aganović s-a jucat cu apărarea oaspeților și i-a pus mingea pe scăfârlia lui Vlăsceanu, prea tare însă de s-a dus apoi în transversală. CFR a egalat scorul la transversale, după un șut deviat al lui Louis Munteanu. Un henț în careu al lui Léo Bolgado a dus la acordarea unui penalty pentru Unirea. A executat Pospielov, dar Hindrich a respins. Însă pe bună dreptate, Cristina Trandafir a atras atenția din camera VAR că până să șuteze ucraineanul, mai mulți jucători ai CFR intraseră în careu. Așa că Ionuț Coza a dictat repetarea loviturii, de această dată fiind executată de Purece și transformată. Asta l-a scos din minți pe Dan Petrescu care iar a făcut urât, în mod absurd, căci trebuia să cunoască regulamentul. Dacă nu-l cunoștea de fapt, dar frustrarea era prea mare. Un pic mai lucizi în partea a doua, oaspeții au obținut și ei un penalty, prin același Păun-Alexandru, cel care obținuse unul și în etapa trecută. Louis Munteanu a transformat. Până la final, poarta lui Denis Rusu nu a mai fost amenințată serios. Doar nervii lui Dan Petrescu n-au avut din nou limită, fiind eliminat în minutul 89, după noi reproșuri. De altfel, fostul internațional și-a arătat proasta inspirație din acea zi și după meci, la declarații, când afirma, printre altele, că echipa sa a jucat bine, iar adversara a tras continuu de timp. Nimic mai fals, cei de la Unirea fără să facă antijoc au meritat din plin acest punct. După acest rezultat prost, finanțatorul CFR a anunțat că nu ia nicio decizie până la ultimul meci din acest an, iar apoi va avea o discuție cu toți cei de la echipă, inclusiv cu Dan Petrescu.
FCV Farul – FCSB 1-1 (Dican 78 / D. Olaru 18)
Rezultatul acestui meci a mai alinat probabil cât de cât proasta dispoziție a celor de la CFR. După cum începuse jocul, părea că vom asista la o victorie facilă a campioanei. Acțiunile sale făceau de cele mai multe ori șah-mat apărarea adversă. Iar faza golului lui Olaru a fost o lecție de ce înseamnă un joc colectiv bine pus la punct. Numai că partea a doua a fost cu totul diferită, FCV Farul neavând ce pierde a ieșit curajos și hotărât la joc, iar FCSB a început încet-încet să apună. Au fost și două schimbări complet greșite, când poate cei mai în formă oameni ai roș-albaștrilor, D. Olaru și Bîrligea, au fost… odihniți. Iar gazdele au reușit egalarea, o frumoasă lovitură de cap a lui Dican. Chiar și în asemenea condiții, FCSB ar fi putut câștiga. La o centrare din stânga, complet aiurea, fără discernământ, Vînă a vrut să se opună având mâinile desfăcute în propriul careu, de ziceai că încearcă să vadă dacă putea zbura! Mingea l-a atins pe mână și VAR-ul a dictat penalty. Cum nu mai era Olaru în teren, a executat Radunović, însă Buzbuchi a ghicit direcția șutului, reușind să respingă mingea. În final, această reușită putea fi completată de un gol victorios pentru dobrogeni, dar și Târnovanu și-a făcut datoria. După meci, unii, în frunte cu Dănuț Lupu, ar fi acuzat mai mult sau mai puțin voalat de blat acest meci. Dincolo de faptul că este știut că respectivul nu are cele mai bune sentimente față de Hagi, nu stau în picioare asemenea afirmații. Nu este nici prima, nici ultima oară când finanțatorul FCSB face schimbări proaste. Nu este primul penalty ratat de muntenegrean. De asemenea este o circumstanță atenuantă și oboseala acumulată de roș-albaștri de mulțimea de meciuri la care au participat în ultima vreme. De altfel, s-a putut vedea că nu i-a picat deloc bine acest egal lui Becali, care s-a luat de mai toți jucătorii. Doar se știe că nu-și poate reține off-urile pe care și le exprimă fără frână mereu. În concluzie, egalul a fost echitabil.
Rapid – FC Buzău 2-0 (Boupendza 5, 21pen)
Partida din Giulești era una la care gazdele nu aveau voie să nu o câștige. Dacă nici cu „lanterna roșie” acasă… Iar lucrurile aveau să se decidă repede. Nicio emoție nu le-au dat rapidiștilor cei de la Buzău. Scorul putea fi mai mare, dar giuleștenii nu au mai forțat. Buzoienii au arătat ca o echipă sparring-partner pentru Rapid și își merită pe deplin poziția de ultimă clasată. Prea multe nu sunt de spus despre acest joc, doar că pentru Rapid vin foarte bine aceste trei puncte, coroborate cu înfrângerea lui Sepsi. Este acolo, la graniță. Primele la alfabet, în actuala Ligă I, paradoxal Botoșani și Buzău sunt ultimele în clasament.
Cifrele etapei
Jucători
Jocul 150 în Liga I: Greab (FC Buzău), Vlădoiu (CSU Craiova)
Jocul 100: Louis Munteanu (CFR Cluj)
Debut: Israel Puerto (FC Buzău)
Golul 1: Olsen (Dinamo), Cr. Mihai (UTA)
Echipe
Al 300-lea egal în prima ligă pentru UTA
Prima victorie a lui Hermannstadt la Botoșani (într-a 7-a confruntare disputată acolo)
Oțelul rămâne neînvinsă pe teren propriu cu UTA și după a 6-a dispută la Galați (4 victorii și 3 egaluri)
Unirea Slobozia a urcat pe locul 98 în clasamentul all-time, depășind pe Viitorul București