Mă tot întreb dacă a dus cineva dorul Superligii noastre în perioada sărbătorilor de iarnă, că la câte zile libere a avut bugetarul român, mi-e greu să cred că i-a lipsit fotbalul autohton. La cum se desfășoară sistemul competițional de la noi, am putea spune că nu mai există pauze, iarna sunt 3 săptămâni, iar vara o lună și un pic, în mod normal, fotbaliștii nu au aproape deloc liber, pentru că trebuie să revină la antrenamente. Dar, oricum, la câte drepturi are fotbalistul român, la cât de slab sunt organizate cluburile, ei nu vor avea niciodată un cuvânt de spus. Li se pun contractele în față, câștigă mult peste media economiei din țară, presiune, să fim serioși, nu prea mai există, așa că vor face tot timpul așa cum le spun șefii. Problema este că suntem împăcați cu toții, într-o adormire a sistemului, pentru că nimeni nu face nimic, doar se mai plâng unii sau alții, tot din fotbal.
Vine iarna sau ne bazăm pe Fortuna?
Terenurile noastre nu prea au mai suferit în ultima vreme, însă există în continuare probleme pe unele stadioane din țară, atunci când plouă sau când ninge. Mă gândesc pe la Ploiești, Botoșani, Clinceni, Buzău, deci se mai întâmplă, dar, per ansamblu, uitați-vă de exemplu la Sfântu-Gheorghe, pe terenul lui Sepsi, dovadă că se poate, atunci când oamenii muncesc, când sunt gospodari, când le pasă de spectacolul fotbalistic. În rest, trebuie să ne rugăm să nu vină iarna grea, că dacă avem ierni blânde, atunci este clar că putem să jucăm. Doar că prognoza meteo nu este favorabilă, se anunță temperaturi de -10, chiar -15 grade, iar în zone precum Moldova sau Transilvania, e greu de crezut că instalațiile de degivrare vor putea face față. Și așa, oficialii de la LPF sunt foarte tăcuți, nicio conferință de presă, nicio treabă. Chiar mă întreb ce vor face în cazul unei ninsori sau a unui teren înghețat, în condițiile în care meciurile se joacă în continuare seara, în mare parte. Că noi prea avem noroc și la tragerile la sorți, și la vreme, dar cât să mai țină și norocul?
Vorba românului: eu pe cine să pariez?
Să revenim și la fotbal, că toată lumea se întreabă cine va câștiga în acest an? Momentan, ne întrebăm cine va intra în play-off. În mod normal, U Cluj, FCSB, CFR, U Craiova și Dinamo n-au cum să piardă prezența în lupta pentru titlu, să fie acolo în primele 6 când se trage linie. Evident, s-au mai văzut accidente, dar la cât de liniar e fotbalul nostru, nu prea e loc de surprize, aș spune că nici prezența pe prima poziție a clujenilor nu este o surpriză, dacă te uiți la ce fotbaliști au acolo, la ce antrenor au pe bancă. Deci, dilema este la ultima echipă: Petrolul, Rapid sau Sepsi? Dacă ne luăm după Șumudică, Raspid are numai premieri, cel mai bun cantonament, cei mai buni adversari, cel mai bun lot, cel mai, cel mai, dar încă nu și-au asigurat prezența în play-off. Sepsi a mutat cel mai puternic pe piața transferurilor în această iarnă și nu l-a cedat pe Ciobotariu Rapidului, considerând că ar întări un adversar în lupta pentru primele 6. Petrolul are probleme financiare, a plecat și Topal, a venit Mutu, și nimeni nu le dă vreo șansă ploieștenilor. Greu de crezut că Petrolul va reuși să prindă play-off-ul, e clar că lupta va fi între Sepsi și Rapid. De câștigat titlul, sincer, mi-aș dori să fie o surpriză, U Cluj sau U Craiova, cele două Universități. E clar că tot FCSB și CFR Cluj au cele mai mari șanse, pentru că știu să gestioneze cel mai bine presiunea pentru titlu. Dacă a fost pauza prea scurtă? Știți care era cheia marilor succes, doar că la noi pauzele nu mai sunt lungi, și nici dese, doar pentru bugetari!