Cazul lui Aaron Boupendza este definitoriu pentru fotbalul românesc. Unul în care nici cluburile, nici jucătorii nu acționează conform regulilor. Fiecare dintre părți vrea să-și arate mușchii, deși există un contract clar, pe care l-au semnat fiecare. Și astfel se ajunge la scandaluri care afectează pe toată lumea, de la imagine la rezultate. Iar la final se ajunge pe la comisii sau, mai rău, la TAS.
Unde a greșit Rapid?
Aici e simplu. Giuleștenii nu au achitat bonusul de instalare la timp. Sau o parte din suma promisă. Nici nu contează, cert este că nu s-a respectat termenul contractual. Că au fost, că nu au fost discuții cu jucătorul, sunt doar amănunte. Oficialii Rapidului au recunoscut că au plătit doar după izbucnirea scandalului. Dacă ar fi făcut-o când trebuia, nu se mai ajungea la această situație.
Și nici nu are logică. Știau că au de-a face cu un fotbalist mai rebel, care nu se află la prima năzbâtie. Cum, de multe ori, se întâmplă cu cei africani. În plus, a fost adus ca o mare vedetă și nu așa îți tratezi un jucător important. Nici măcar pe ultima sută de metri nu s-a încercat dezamorsarea conflictului. S-a mers de pe poziții de forță, iar rezultatul se lasă așteptat. Cert este că, în plină luptă pentru un loc în play-off, Rapid s-a trezit fără cel mai bun atacant.
Unde a greșit Boupendza?
Și aici e simplu. A refuzat, pur și simplu, să urmeze programul echipei. A lăsat totul baltă cu doar câteva zile înainte de un meci oficial. A făcut cantonamentul de iarnă sub comanda lui Marius Șumudică, la Dubai, apoi a refuzat să mai vină în România. Chiar dacă nu și-a primit banii, există niște pași de urmat.
Și, beneficiind de regulamentele FIFA, i-ar fi fost ușor să rezolve problema. Dar nu a făcut-o, iar gestul său pare să le dea dreptate oficialilor rapidiști. Și-a forțat plecarea, având deja în mână o ofertă bună, cel mai probabil din țările arabe. Nu i-a ieșit, iar imaginea sa a mai suferit o lovitură. Probabil că va încasa o amendă dură și va reveni la prima echipă. Însă doar golurile îl vor scăpa de fluierăturile fanilor din Giulești.
Care sunt concluziile?
Tot simple. Cluburile din Superligă trebuie să învețe să respecte contractele. Mai ales atunci când nici măcar nu se confruntă cu probleme financiare. Așa cum este cazul Rapidului, care are un buget îndestulător. Dacă nu o fac, se vor mai trezi cu cazuri de acest gen. Și, mai rău, vor avea mari dificultăți în tentativa de a mai aduce jucători cu cotă, de peste hotare. Și așa, fotbalul românesc este pe lista neagră, din cauza restanțelor sau a datoriilor șterse prin insolvență.
Și ar mai trebui să învețe ceva. Să dea mai multă importanță caracterului fotbaliștilor pe care-i transferă. Dacă Boupendza a mai făcut probleme de-a lungul carierei, era de așteptat că se va comporta la fel. Dar tocmai acest fapt i-a ajutat să-i obțină semnătura. Alții au preferat să stea departe, în ciuda CV-ului interesant al gabonezului.