Fost lider mondial, Simona Halep a recunoscut că decizia a luat-o pe moment, influențată fiind de modul în care s-a desfășurat meciul ei cu Lucia Bronzetti (Italia). Dincolo de orice comentariu, ea rămâne în istorie drept cea mai valoroasă jucătoare de tenis a României și una dintre cele mai bune din lume.
MARIAN BURLACU scrie despre retragerea lui Halep: Când rachetele tac vorbesc cifrele
În urmă cu ani, lângă terenurile cu zgură de la Arenele Progresul BNR, Irina Begu spunea că ea și colegele sale de generație „s-au născut din nimic”… În sensul că ascensiunea și consacrarea lor în sportul alb nu s-a datorat vreunei strategii, unei susțineri a statului român sau a comunităților locale, ci efortului făcut de familiile lor. Este și cazul Simonei, care, după ce a făcut ultima reverență pe suprafața de joc de la Transylvania Open 2025, în aplauzele fanilor, a mulțumit mamei și tatălui ei, fratelui său, cei care i-au fost întotdeauna aproape.
„Din punct de vedere sportiv sunt o persoană foarte împlinită. Ceea ce am realizat în tenis pot să spun că nici nu am visat când eram copil. Dar am muncit pentru asta. Tata, mama, fratele au fost din prima clipă alături de mine și fără ei cu siguranță nu aș fi putut să fiu ceea ce sunt azi. Le mulțumesc și le spun că îi iubesc foarte mult pentru că mă susțin în orice decizie aș lua”
Simona Halep,
campioană la Roland Garros 2018 și Wimbledon 2019
Mai mult decât atât, Halep n-a avut nici configurația fizică a unei jucătoare de tenis de top. N-a avut fizicul Serenei Williams sau al Mariei Șarapova, jucătoare care agățau mingea doar întinzând brațul – Simona era nevoită să facă doi pași pentru asta. Tocmai de aceea, chiar și după succesul ei la Roland Garros, în întrecerea junioarelor din 2008, nu mulți au fost cei care au văzut-o triumfând și la senioare. Adică într-un circuit profesionist extrem de dur, unul în care și menținerea în Top 100 este extrem de dificilă.
Decizia a fost forțată de pauza pe care a fost obligată să o ia în 2022
Jocul și rezultatul din disputa cu Bronzetti (1-6, 1-6) au făcut-o pe Simona să ia decizia de a se retrage. „A fost ultimul meu meci la Cluj. Cine ştie dacă mă voi mai întoarce. Nu vreau să plâng. Corpul meu nu mai duce atât de mult ca să ajung unde am fost. E foarte greu să ajung acolo pentru că știu ce înseamnă să ajungi acolo. De aceea am vrut să vin la Cluj, să joc în fața dumneavoastră și să îmi iau la revedere pe terenul de tenis, chiar dacă prestația mea nu a fost foarte bună. A fost însă cu tot sufletul și, cine știe, dacă mă voi mai întoarce… Pentru moment, e ultima dată când am jucat aici și nu vreau să plâng. E un lucru frumos. Am ajuns numărul 1 mondial. Am câștigat Grand Slam-uri. Viața merge înainte. E viață și după tenis. Sper să ne revedem de câte ori va fi posibil”, a spus ea, chiar pe teren, după confruntare. Apoi, la întâlnirea cu ziariștii, la centrul de presă a spus că s-a simțit învinsă de sistem. Și a estimat că dacă ar fi primit înapoi punctele, după ce TAS i-a dat dreptate, ar fi avut capacitatea de a aborda meciurile cu mai multă determinare.
„Sunt împăcată. Știu că nu am greşit cu nimic faţă de tenis. Vreau doar să mă odihnesc. Sunt o jucătoare de tenis profesionistă epuizată din punct de vedere emoţional. Vreau să las viaţa să mă surprindă. Nu ştiu ce se va întâmpla în viaţă, dar este un „La Revedere” din tenis, aici, la Cluj, acasă. Am înţeles că este decizia corectă, că dacă nu te antrenezi zi de zi, nu poţi face faţă. Nu am regrete. Privim înainte. Poate aşa a fost să fie”
Simona Halep,
fost lider WTA
Racheta Simonei a tăcut în seara de 4 februarie 2025. Rămân cifrele unei cariere de excepție:
Titluri WTA de simplu: 24
Melbourne, Toronto – 2022
Roma (Premier 5), Praga (WTA International), Dubai (Premier) – 2020
Wimbledon (Grand Slam) – 2019
Montreal (Premier 5), Roland Garros (Grand Slam), Shenzhen (WTA) – 2018
Madrid (Premier Mandatory) – 2017
Montreal (Premier 5), Bucureşti (WTA), Madrid (Premier Mandatory) – 2016
Shenzhen (WTA), Dubai (Premier 5), Indian Wells (Premier Mandatory) – 2015
Doha (Premier 5), Bucureşti (WTA) – 2014
Nurnberg (WTA), ‘s-Hertogenbosch (WTA), Budapesta (WTA), New Haven (Premier), Moscova (Premier) şi Sofia (turneul „mic” al campioanelor) – 2013
Finale WTA de simplu: 18
Cluj – 2021
Madrid (Premier Mandatory), Doha (Premier) – 2019
Cincinnati (Premier 5), Roma (Premier 5), Australian Open (Grand Slam) – 2018
Beijing (Premier Mandatory), Cincinnati (Premier 5), Roland Garros (Grand Slam), Roma (Premier 5) – 2017
Rogers Cup (Toronto), Cincinnati (ambele de categorie Premier 5) – 2015
WTA Finals – Singapore (Turneul Campioanelor), Roland Garros (Grand Slam), Madrid (Premier Mandatory) – 2014
Bruxelles (Premier) – 2012
Fes (WTA), în 2011 şi 2010.
Titlu WTA la dublu: 1
Shenzhen – 2018, alături de Irina Begu;
Finală WTA la dublu: 1
Montreal – în 2016, alături de Monica Niculescu;
Raport meciuri câştigate – meciuri pierdute: 579-238
Premii totale: 40.203.437 milioane de dolari
Cel mai bun loc WTA: Locul 1 (timp de 64 de săptămâni)