Problema nu este că se fac atâtea mutări în fotbalul românesc, fie că vorbim despre transferuri, contracte reziliate, împrumuturi, ci că totul e aproape gratuit, Superliga a spart doar 3,57 de milioane de euro, adică salariul lunar al unui fotbalist bun din Premier League. De exemplu, Kevin de Bruyne încasează 35 de milioane de euro anual, de la City, Haaland are vreo 50 de milioane, Vinicius jr vreo 45, de fapt, vedeta lui Real Madrid încasează fix 3,7-3,8 milioane de euro lunar. Și, atenție, doar FCSB a cheltuit aproape jumătate din suma asta de 3,7 milioane, 1,7 milioane de euro, demonstrând nivelul foarte sărac al fotbalului nostru, care aduce totul gratuit, pe salarii bune, ce-i drept. CFR a făcut cele mai multe mutări, 19, 12 plecări și 7 sosiri, apoi Poli Iași, cu 17 mutări, Oțelul 15, UTA și Rapid câte 14 și așa mai departe.
Interesant că Hermannstadt nu a adus niciun fotbalist, au plecat doi, Ronaldo Deaconu și Jovan Markovic, o echipă care a arătat destul de bine din decembrie și chiar acum în perioada asta de când s-a reluat campionatul.
Iașiul a adus un fotbalist super cunoscut
E foarte interesant că Poli Iași, echipă aflată în perioada de concordat, cu planuri de organizare, la un pas de insolvență, într-o situație critică și în clasament, aduce jucători pe bandă rulantă, iar cel mai cunoscut este Adama Diakhaby. Ce nu înțeleg oamenii din fotbalul nostru nici până azi este că asemenea foști fotbaliști vin acum prin țări de genul României, Turciei, Georgiei, Azerbaijanului, să mai dea niște tunuri. După perioadele Monaco și Nottingham Forest, Diakhaby a fost într-un regres fantastic, juca binișor la Huddersfield, în Championship, azi echipa e în liga a III-a engleză. Diakhaby a ajuns la Amiens, la doar 24 de ani, iar apoi a jucat pe la Qarabag, fosta adversară a FCSB-ului din Europa League, și ultima dată în liga a II-a turcă, la Bandirmaspor. Dar noi îi aducem, ne uităm pe CV-uri, oamenii din cluburi au tot felul de combinații dubioase cu agenți și mai dubioși, interesant că salariile lor sunt plătite. Și vorbim de Iași, unde-s bani publici. Iașiul ia ceva bani pe Gheorghiță, însă sunt vreo 400.000 de euro plătiți de Becali, dar toți străinii aduși te costă: Camara, Diallo, Paulino, Skuka, Boben și acest exotic Diakhaby. Însă nimeni nu ține cont că la Iași au mai fost momente de genul, iar echipa s-a prăbușit sub propriile datorii. Se repetă povestea?
Mulți, dar slabi
Cu excepția FCSB-ului, care iarăși s-a întărit puternic, îl aduce și pe Jordan Gele, senzația de la Slobozia, însă atenție, are vreo 32 de ani, aș pune aici și venirea lui Emerllahu la CFR Cluj, cel mai bun fotbalist din campionatul kosovar, ceilalți au adus doar de umplutură. Până și Rapidul, care-l ia pe Cioboatriu, dar ceilalți, Koljic, Ankeye, Stolz, Keita sau Ademo sunt fotbaliști aruncați de alte cluburi. Craiova l-a adus pe Vasile Mogoș, pe care nu-l mai voia nimeni, plus împrumutul lui Safira, din Portugalia și cam atât. Uitându-ne pe întreaga listă, concluzia e clară: fotbalul românesc, deși în fața unui sezon super echilibrat, primele 5 echipe sunt pe muchie de cuțit, la vârf de baionetă în clasament, suferă în continuare de sărăcie. Nu neapărat că sunt salarii slabe, dar nu transferă pe bani, tot trăiește din ciupeală, din nimereală, cu gândul că nimerește o pomană cu un fotbalist de genul unui kosovar sau alt străin mai tânăr, care bubuie bine vreo 10-11 meciuri, pentru a-l vinde pe bani frumoși. Cu specula asta nu s-a îmbogățit nimeni!