Dacă până acum, iarna a fost destul de blândă, în ultima rundă, a 27-a, și-a băgat nasul și zăpada, influențând negativ jocurile respective. A făcut-o pe stadioanele a 4 dintre partidele rundei Petrolul – UTA, CSMP Iași – CFR Cluj, FC Buzău – FCSB și Rapid – FC Botoșani.
Sepsi – Hermannstadt 2-3 (M. Tamás 64, Fl. Ștefan 75 / Ianis Stoica 51, 53, 72)
De obicei o nașă a celor de la Hermannstadt, având un bilanț general favorabil, Sepsi a pățit-o când avea mai mare nevoie de victorie, în cursa sa de a prinde locul 6. Dacă prima repriză a fost una în care gazdele au fost mai insistente în atac, dar fără vreo realizare deosebită, dovadă că nu s-a marcat vreun gol, în partea a doua lucrurile s-au schimbat radical, consemnându-se toate cele 5 goluri ale partidei. De bază a fost surpriza pregătită de Marius Măldărășanu care în acest meci a început pe banca de rezerve cu unul dintre titularii săi cerți, Ianis Stoica. Acesta, intrat după pauză, a avut o prestație excelentă și a marcat de 3 ori în decursul a 21 de minute, decizând meciul. Este drept s-ar fi putut termina egal, căci la 2-3, Fl. Ștefan, cel care marcase al 2-lea gol al gazdelor, a trimis în bară. Astfel, șansele echipei din Covasna de a prinde play-off-ul s-au diminuat mult. Iar de cele ale lui Hermannstadt nu mai pomenim, căci, cu toată victoria aceasta, are două puncte mai puțin ca Sepsi.
CSU Craiova – Oțelul 2-1 (Baiaram 54, Maldonado 76 / Bani Mustafa 72)
Victorie cu mult-mult noroc a celor de la CSU. Oțelul nu ar fi meritat să piardă, abordând partida cu mult curaj, ieșind adesea la atac. Cel puțin, în primele momente ale partidei, au adus gazdele aproape de a-și da autogol, când după un corner, L. Popescu a respins o minge trimisă periculos pentru poarta sa de… Bancu. Doar un șut norocos al lui Baiaram, care s-ar fi dus pe lângă poartă, a fost deviat total nefericit de Cissé pentru poarta gălățeană. Fără o asemenea întâmplare, echipa craioveană n-ar fi marcat în veci. Apărarea gălățeană se descurcase foarte bine până atunci. Tot așa a făcut-o și în repriza secundă, zădărnicind multe atacuri adverse. Fotbalul, poate cel mai nedrept dintre sporturi, a avut o fărâmă de corectitudine și i-a oferit și Oțelului posibilitatea să marcheze un gol la fel de norocos precum cel pe care îl primise. Bani Mustafa a șutat de la 25 m, devierea lui Maldonado având pentru L. Popescu aceeași finalitate pe care o avusese cea a lui Cissé pentru Dur-Bozoancă. Însă egalitatea din teren și totodată de noroc a ținut doar patru minute, căci gazdele au reușit să marcheze un nou gol cu mare șansă. Un semiluft al lui Baiaram s-a transformat într-un asist, care a pus pe picior greșit fundașii gălățeni, aducând mingea la Maldonado care a înscris din poziție favorabilă. Zadarnice s-au dovedit încercările din final ale Oțelului de egala, căci jucătorii săi nu s-au antrenat la fel de bine în… noroc (bulan, cum se mai spune în limbaj de cartier) precum au făcut-o adversarii lor.
Petrolul – UTA 0-1 (Harrison 17)
Dacă trebuie să apară un mare scandal în fiecare etapă, în a 27-a el s-a produs la partida de la Ploiești. Începutul de joc încâlcit, pe un teren greu, cu urme de zăpadă, a fost mai bine descurcat de UTA, care a reușit să marcheze, fiind prima reușită a englezului de origine jamaicană, Harrison, de când a venit de la Iași. Dacă s-ar face o ierarhie cu cine marchează prima, UTA nu ar sta deloc rău. Așa cum era de așteptat, gazdele s-au năpustit spre poarta adversă spre a restabili repede egalitatea, însă nu au reușit până la pauză. În startul reprizei secunde, lucrurile au început să se aprindă. Centrarea lui Ricardinho i-a pus probleme lui Gorcea, care a respins slab în lateral. Tentativa lui Jyry a fost respinsă din nou de pe linia porții de Conté, însă Grozav a fost pe fază și a șutat în poartă. Dar reușita sa a fost anulată de VAR, faza fiind întoarsă după un fault comis la 80 metri de poarta arădeană, când Jyry i-a atins fața lui Hrezdac. Nu avea să fie însă singurul gol ploieștean anulat. În minutul 90+4, același Grozav avea să înscrie din nou degeaba, având o nouă bucurie înăbușită de decizia VAR, pentru un presupus ofsaid. Frustrați, ploieștenii și-au menținut cu greu calmul la final, Hanca nu a reușit însă s-o facă adesându-i cuvinte grele lui Colțescu, care i-a dat cartonaș roșu. A mai ieșit mult fum și după aceea, iar la 24 de ore după meci, cei de la Petrolul au lansat o petiție prin care cer ca Sebastian Colțescu și Andrei Antonie, arbitrul din camera VAR, să nu mai fie delegați la jocurile lor. Este clar că cei doi arbitri amintiți au devenit persona non grata pentru orașul Ploiești. Din zvonistică a reieșit că până și Vassaras a considerat că arbitrajul a greșit la ambele goluri anulate. Înfrângere care o scoate pe Petrolul din cursa pentru play-off, chiar dacă șanse matematice mai există, dar infime.
Dinamo – FCV Farul 0-2 (Țîru 24, Grigorian 59)
Un rezultat surprinzător a avut această partidă, având în vedere contextul în care se disputa jocul, între o echipă gazdă aflată pe podium, cu aspirații chiar la prima poziție și una din partea a doua a clasamentului, cu temeri să nu ajungă și mai jos. A fost jocul în care s-au petrecut unele premieri nefaste pentru Dinamo. A fost prima sa înfrângere după un șir de 13 partide consecutive fără eșec, apoi prima înfrângere pe stadionul Arcul de Triumf și prima gafă a goalkeeper-ului Roșca Ailiesei de când a debutat în poarta roș-albilor. Altfel, dacă ne luăm după bilanțul direct dintre cele două, rezultatul este cât se poate de normal; 15 victorii Farul, 7 remize și doar 8 victorii Dinamo, chiar și bilanțul de la București este favorabil constănțenilor, cu 10 victorii, 1 egal și numai 3 înfrângeri. FCV Farul a fost mult mai pragmatică și a profitat de situațiile avute. Așa a făcut Țîru la cornerul executat de Radaslavescu, când a deschis scorul. La fel și Grigorian, în partea a 2-a, la o nouă fază bună realizată de acest talentat I.S. Cojocaru, a cărei revenire după acea accidentare se face simțită în jocul echipei sale. Dinamo a dominat, dar steril, negăsind drumul spre poarta adversă. Cu acest rezultat este poate un tribut plătit pentru jocurile mai puțin convingător care nu i-ar fi dat dreptul la unele victorii precum cea cu Oțelul, de pildă.
CSMP Iași – CFR Cluj 1-1 (Guilherme Soares 73 / Korenica 5)
Partidă jucată pe ninsoare. Nici nu începuse, că ghinionul deja își arătase colții către echipa lui Dan Petrescu; cel mai bun om al său, golgeterul la zi al primei ligi, Louis Munteanu, s-a accidentat la mișcările de încălzire și nu a putut juca. Cu toate acestea, părea că amintitul ghinion urma a fi repede pus pe fugă, căci startul a fost favorabil oaspeților, la prima lor incursiune spre poarta adversă, Korenica a marcat cu capul, deschizând scorul. Iar prima repriză a fost dominată de echipa clujeană care mai putea marca. De altfel a și făcut-o, în prelungirile primei reprize, prin Nkololo, dar VAR-ul nu a validat golul, pe motiv că la o fază premergătoare, Korenica „ciupise” puțin cu gheata piciorul lui Alin Roman, la un duel pentru minge. Tot VAR-ul, în min. 29, dusese la eliminarea atacantului gazdelor, S. Camara, care îl lovise în plin pe Graovac și fusese avertizat cu cartonaș galben în primă instanță. Însă golul anulat de VAR a fost semnul că ghinionul nu se îndepărtase prea mult. Dacă ar fi fost 0-2 la pauză și cu un om în plus, CFR ar fi plecat cu toate cele trei puncte. Dar și Dan Petrescu și oamenii săi au ajutat acest ghinion să se reîntoarcă, retrăgându-se prea mult și lăsând astfel adversarul să se desfășoare. Iar acum, fosta campioană nu mai beneficiază de fundași centrali precum Cadú, Paulo Vinicius sau Yuri să își poată absoarbe o asemenea dominare. Acum sunt găuri mari în acea zonă. O asemenea gaură a fost vizibilă la cornerul executat excelent de Alin Roman, la care rudimentarul Guilherme Soares a reluat atât de bine cu capul, că nu i-a venit nici lui să creadă, învingându-l pe bravul Hindrich. Bravul Hindrich, pentru că blondul portar clujean mai apărase niște mingi dificile. Dacă în cazul lui am vorbit de inspirație, în cel al lui Postolachi, care îl înlocuise pe Louis Munteanu la start, nici nu ne putem gândi la așa ceva, fiind foarte-foarte departe de un asemenea termen. Un atacant foarte modest, departe de pretențiile unei echipe care se bate la titlu în campionatul României, pentru care unii exaltați plângeau acum câțiva ani că ni-l ia naționala Moldovei… Să mă scuze oricine, dar G. Pușcaș îi dă clasă acestuia. Așa că bine că ni l-au luat. Revenind, CSMP Iași (care așa cum susțin eu de când a apărut, și s-a demonstrat că am dreptate, nu este Politehnica), mai încurcă o echipă clujeană. CFR, la fel ca Universitatea, are ce-și reproșa, pentru că era o pâine de mâncat la Iași, iar cele două puncte pierdute acum s-ar putea să o coste.
FC Buzău – FCSB 0-2 (Fl. Tănase 67pen, Turda 73aut)
Chiar și cu o echipă de jucători de plan secund, FCSB era favorită în partida cu FC Buzău. Terenul plin de zăpadă cu puțin timp înainte de start, a dus la critici dar și glume sarcastice la adresa organizatorilor, când s-au putut vedea mijloacele rudimentare cu care se încerca înlăturarea zăpezii, mai exact acea bancă de lemn luată dintr-o sală de sport. Cu un asemenea teren, este clar că fotbalul a avut de suferit. În cele din urmă FCSB avea să câștige dar în urma unui penalty ce părea discutabil în primă instanță și al unui autogol cauzat de starea terenului, la baza căruia a mai stat și un ofsaid nesemnalizat de VAR, despre care am aflat că este redus la tăcere și el de zăpadă! Eu unul am fost inițial foarte revoltat de acordarea penalty-ului din care Fl. Tănase a deschis scorul. Inițial nu părea vreo infracțiune și având în vedere „cazierul” respectivului în careurile adverse, am considerat că a fost viciere de rezultat. Privind însă mai atent, într-adevăr peruanul debutant Benavente a avut o intervenție imprudentă și a „ciupit” piciorul respectivului în careu. Însă fără acel penalty, cu toată neputința arătată de FC Buzău, FCSB n-ar fi reușit să marcheze, cele mai multe dintre acțiunile sale arătând neinspirație.
„U” Cluj – Unirea Slobozia 3-2 (Thiam 22, Iul. Cristea 64, Blănuță 81 / Ibrian 23, Blažek 32)
Se poate spune că acest joc s-a desfășurat într-un decor atipic pentru această rundă, pe o suprafață de joc colorată într-un verde viu, nu în alb. Meciul a fost spectaculos și chiar dramatic, datorită răsturnărilor de scor. De la 1-0, la 1-2 și 3-2 în final. Inițial, după ce au deschis scorul prin Thiam, „șepcile roșii” păreau că ieșiseră din pasa proastă. Dar neașteptatele goluri la foc automat ale lui Ibrian și Blažek, au pus pe tapet contrariul. „U” tindea să continue o prelungită lecție de cum poți risipi cu repeziciune ceva acumulat cu atâta trudă. Pauza a fost însă un sfetnic bun pentru gazde. Este drept, la golul egalizator al lui Iul. Cristea a contribuit din plin și apărarea adversă, în frunte cu portarul D. Rusu. Un gol norocos pentru medieșan. Bietul Adrian Mihalcea, mai avea puțin și făcea implozie pe bancă, văzând cele întâmplate. Pentru ca la golul victoriei, cei care au conlucrat la el și-au respectat obligațiile din fișa postului; Dan Nistor a fost cu pasa decisivă, iar Blănuță cu finalizarea. Prin această victorie, Universitatea reușește în premieră, de când există acest sistem, să acceadă în play-off. „Nu pot să zic că vom câștiga campionatul, dar cu siguranță ne vom bate pentru el” – a spus, printre altele, după meci, Dan Nistor.
Rapid – FC Botoșani 1-0 (D. Ciobotariu 37)
Ultimul meci al rundei era important mai ales pentru Rapid, care trebuia să profite de pârtia neașteptată pe care i-o făcuseră spre play-off rezultatele principalelor sale contracandidate, Sepsi și Petrolul. Și-a îndeplinit misiunea de a lua toate punctele într-un joc de uzură, lipsit complet de spectaculozitate. Fără a avea alte mari ocazii, a profitat de oportunitatea venită de la gafa lui Chică-Roșă (ce căuta atacantul ca ultim apărător?) de a șuta pe lângă minge la o lovitură banală de colț executată defectuos de Petrila, la care mingea a căzut de două ori până să o introducă în poartă inspiratul D. Ciobotariu. Dacă ar fi rămas pe banca Botoșaniului Liviu Ciobotariu, s-ar fi putut spune că noul fundaș al Rapidului și-a învins tatăl. Altfel, mai mare interes decât pentru meci au stârnit reacțiile nervoase de pe margine ale lui Marius Șumudică (costumat altfel la acest joc) la adresa unor fani proprii care l-ar fi nimerit cu niște bulgări de zăpadă. Atât de departe s-a ajuns încât a invocat chiar plecarea sa de la echipă! Cât despre Botoșani, chiar dacă a pierdut, este o altă echipă de la venirea lui Leo Grozavu pe bancă și arată potențial că poate evita din nou retrogradarea.
Cifrele etapei
Jucători
Meciul 200 în primul eșalon: Balaure (Hermannstadt)
Meciul 100: Dr. Albu (FC Buzău)
Meciul 50: Murgia (Hermannstadt), Marchioni (CSMP Iași)
Debut: Benavente (FC Buzău), Emërllahu (CFR Cluj), Skuka, Diakhaby (ambii CSMP Iași), Bonilla (Oțelul), Rassoul (UTA)
Golul 30: Baiaram (CSU Craiova)
Golul 10: D. Ciobotariu (Rapid)
Echipe
Meciul 950 în primul eșalon: Oțelul Galați
Meciul 400: CSU Craiova
„U” Cluj a primit golul 2600 (de la Blažek)
Oțelul rămâne fără victorie cu CSU Craiova și după a 6-a confrunatre directă (2 egaluri, 4 înfrângeri)
CSMP Iași a urcat pe locul 35 în clasamentul all-time, depășind pe FC Voluntari