Această etapă nu putea să nu aibă la rându-i un scandal al ei. El a venit de-acolo de unde era de așteptat să se întâmple, de la derby-ul FCSB – Dinamo. Pe lângă el a încercat să își mai facă loc și un pseudoscandal făcut de oficialii de CSU Craiova pentru a-și acoperi propria neputință.
Hermannstadt – FC Buzău 2-1 (Tiago Gonçalves 11, Neguț 81pen / Brobbey 9)
Meciul a început destul de năvalnic, cu două goluri marcate repede. Mai întâi, oaspeții au deschis scorul prin Brobbey, noul nume al lui Luckassen, care a materializat o centrare din banda stângă. Apoi, peste doar două minute, gazdele au egalat, prin Tiago Gonçalves, dintr-o poziție de atacant central șutând plasat la intrarea în careu. După mai multe ocazii ale sibienilor neconcretizate, ei au reușit în cele din urmă să obțină victoria în urma unui penalty decis de VAR, la o intervenție în careu a lui de Nooijer la Balaure. Neguț a transformat. Nemaiavând ce pierde, oaspeții s-au aruncat spre poarta lui Căbuz, ignorând defensiva, lăsându-le celor de la Hermannstadt posibilitatea să mai marcheze în câteva rânduri. Ratările acestora însă nu s-au răzbunat, așa că până la urmă a rămas pe tabelă scorul înscris în minutul 81, o victorie care va conta pentru un play-out cât mai liniștit pentru echipa lui Măldărășanu.
Oțelul – „U” Cluj 0-1 (Fábry 20)
În fine, „U” Cluj a izbutit să învingă în deplasare. Nu o mai făcuse din luna octombrie a anului trecut. Meciul nu a fost însă ușor pentru învingători, așa după cum era de așteptat. Căci Oțelul dovedise în precedentele meciuri că este o nucă destul de tare. Dar în cele din urmă superioritatea din teren a alb-negrilor avea să se impună. E drept, că în ultimele faze, mai întâi Samuel Teles a trimis în bară, iar la primul său meci în tricoul Oțelului, Marković a fost foarte aproape de a marca, dar șutul său din careu a fost defectuos. Primul care trimisese mingea în bară, de fapt în transversală, fusese Dan Nistor, tot în ultima decadă a partidei. Finalmente, o victorie meritată pentru „U” care o urcă pe locul 2 și debut cu dreptul pentru slovacul Fábry care a marcat un gol de trei puncte.
FC Botoșani – CSU Craiova 2-2 (E. López 34, Pavlovič 90+3 / Alisson Safira 38, Baiaram 65)
Meciul de la Botoșani a fost printre cele mai interesante ale etapei, mai ales datorită desfășurării scorului. Bara lui Ongenda anunța că echipa gazdă își va vinde scump pielea, „biciul” lui Leo Grozavu transformând-o în bine. Portarul Anestēs a avut și el contribuția lui, zădărnicind niște ocazii ale lui Baiaram. După o ocazie al fostului jucător al lui CSU, Câmpanu, a urmat o fază-biliard din care gazdele au deschis scorul. Sărbătoritul zilei, A. Miron, prin împlinirea a 300 de partide în prima ligă, a reluat cu capul, L. Popescu a respins până la E. López, din piciorul căruia mingea a intrat în poartă. Nu s-au putut bucura prea mult cei de la Botoșani, căci peste patru minute, Alisson Safira a reușit primul său gol în România, unul de excepție, din semifoarfecă. Cu toate că a lipsit Mitriță, omul lor numărul 1, oltenii nu s-au mișcat rău și în minutul 65, au izbutit să întoarcă rezultatul, prin Baiaram, om de gol în sezonul actual, aflat la a patra sa situație de unu la unu cu portarul advers, pasa venind de la același Alisson Safira, care se dovedește un transfer inspirat, acesta făcuse inițial o intercepție cam brutală la E. López. Însă cei de la Botoșani nu s-au „tăiat” cum se spune, au continuat să creadă în șansa lor și s-au aruncat în atac spre final, mingea a ajuns la fundașul stânga Pavlovič, care din zona colțului stâng al careului mic a trimis la rădăcina barei interioare dreaptă, de unde a intrat în poartă, aducând in extremis egalarea. Dacă la cele patru victorii consecutive de până acum în noua eră Rădoi a avut o mare contribuție și norocul, de această dată acesta s-a mai dus și pe la adversară. Penibile toate acuzațiile de după meci ale oficialilor craioveni, ba că n-au primit nu știu ce penalty sau că cei de la Botoșani nu au dat mingea înapoi după o simulare a lui Baiaram… Vedeți ce înseamnă acordarea asta ușoară a penalty-urilor? A crescut gradul de „pomanagism” din Liga I, care și așa era destul de ridicat.
CFR Cluj – Petrolul 2-0 (Korenica 48, Kamara 72)
La acest meci, antenorul gazdelor, Dan Petrescu, nu a fost prezent, venind la București, deoarece mama sa, d-na Florica, intrase în comă. Cei din jurul echipei au vrut însă să-i arate că îi sunt alături în acest momente grele și printr-un banner afișat pe teren, dar și prin jocul prestat, nelăsând nicio șansă adversarei sale. E drept, în prima parte oaspeții au avut ocazii ceva mai mari, dar nu cât penalty-ul ratat de Louis Munteanu, prea sigur pe le, șutând peste poartă. Dar toate speranțele ploieștenilor s-au risipit în partea a doua. Korenica a marcat repede printr-un șut violent din prima, din marginea careului care l-a lăsat fără replică pe Bălbărău. Mereu nervosul Kamara a fost mai lucid de această dată și a reușit un șut dificil, din stânga careului mic, cu care a majorat scorul, după ce la prima sa atingere de la intrarea în teren, în min. 63, trimisese în bară. Victorie importantă pentru CFR care o menține pe podium, totodată înfrângere care pecetluiește soarta lui Petrolul în ceea ce înseamnă play-off-ul. De aceea a și fost atât de supărat Adrian Mutu după joc, având una dintre cele mai răstite conferințe de presă de când a venit la galben-albaștri.
Unirea Slobozia – CSMP Iași 0-0
Nu vom zăbovi prea mult la acest meci, poate cel mai modest din toată etapa. Dovadă că a fost singurul fără gol marcat. Ambele echipe au avut ocazii de a marca, mai ales în partea a doua a jocului, însă acestea au fost irosite. Ale ieșenilor mai ales din cauza sau datorită, depinde de unde privești, prestației foarte bună a portarului debutant al Unirii, austriacul Krell, cel care până acum lustruise meci de meci banca de rezerve. Titularul obișnuit, D. Rusu, a fost scos, după gafa decisivă făcută în etapa trecută pe terenul Universității Cluj.
FCSB – Dinamo 2-1 (Alhassan 20, Gele 57 / Perica 18)
Dacă am scoate din context acel penalty neacordat de brigadă la hențul în careu al lui Ngezana, aș spune fără vreo urmă de îndoială că FCSB a câștigat fără drept de apel. A fost însă acea fază din minutul 34, la scorul de 1-1, când Ngezana a făcut henț în careu, dar arbitrul Kovács nici măcar nu a fost chemat la VAR de Costreie. Nu numai că ar fi beneficiat de penalty dinamoviștii, dar ar fi fost și al doilea galben pentru sud-african, urmând a-și lăsa echipa în inferioritate numerică. Dinamo începuse bine partida și deschise scorul, după ce Perica, la primul său gol în România, a pus piciorul în careul mic, la centrarea scurtă a lui Politic din stânga. Alb-roșii însă nu au știut gestiona bine adrenalina care i-a cuprins după acest moment favorabil, neconcentrându-se în defensivă, astfel încât s-au văzut egalați imediat de un jucător care mai degrabă a dezamăgit până atunci la FCSB. Acesta însă avea să fie cel mai bun joc al său de când este în roșu și albastru. În partea a doua însă, Dinamo aproape că nu a mai contat, cei de la FCSB făcând legea, în pofida faptului că le lipseau mulți jucători importanți și totodată destui dintre cei din teren jucaseră în urmă cu ceva zile epuizantul meci cu PAOK. Mortul de la groapă nu se mai dezgroapă, cum se zice, dar această victorie rămâne umbrită de decizia sau mai degrabă lipsa de decizie din acel minut 34. Dacă în multe alte cazuri de VAR, părerile au fost destul de împărțite, de această dată cei mai mulți (cu excepția celor din preajma FCSB) s-au pronunțat în favoarea acordării acelui 11 m.
UTA – Sepsi 1-2 (Val. Costache 59pen / Haruț 37, El Sawy 62)
Cei de la UTA n-au făcut chiar un meci rău, dar în momentele decisive nu au fost mai concentrați, ceea ce nu se poate spune de adversarii lor, care au fost foarte pragmatici. Astfel, atunci când și-au propus să forțeze, au reușit să marcheze. După o bară a lui El Sawy, un om care mai rar s-a înscris pe lista marcatorilor, Haruț, a șutat plasat din careu-dreapta, spre bara stângă. Partea a doua avea să înceapă bine pentru gazde. Din nou Niňaj și-a arătat limitele, fiind depășit cu mare ușurință de Harrison, slovacul neputând face altceva decât să-l faulteze. Val. Costache a transformat și lucrurile păreau că se vor întoarce favorabil pentru arădeni. Cum spuneam, oaspeții însă au fost pragmatici și au profitat de relaxarea prematură a adversarilor, observată și prin felul ușor în care Mabea a scăpat o minge ușoară, iar El Sawy a șutat excepțional din marginea careului, sub transversală. Trecuseră doar trei minute de la egalarea gazdelor. În afara câtorva ocazii, cei de la UTA nu au mai putut schimba nimic, ieșind de pe teren cu capetele plecate. Mircea Rednic a cedat și el nervos de la conferința de presă, dând cu pumnul în masă și plecând. A anunțat că la finele sezonului ar părăsi-o pe UTA: „îmi doresc, să salvez echipa și să plec, să îmi văd de drumul meu că m-am săturat!” – au fost ultimele sale cuvinte înainte de a părăsi sala. De partea cealaltă, cei de la Sepsi aveau brațele în sus și trăgeau nădejde că Rapid se va încurca la Ovidiu.
FCV Farul – Rapid 1-3 (Alibec 17 / M.Al. Dobre 8, Koljić 39, Petrila 69pen)
Ceea ce nu s-a întâmplat. La capătul unui meci consistent, alb-vișiniii nu au mai risipit avantajul de pe tabelă, cum făcuseră în alte partide. Cu acest rezultat, Rapid este cu un picior în play-off. Nu mai câștigase în deplasare de cinci luni, însă exact când a avut mai mare nevoie de acest lucru, iată că s-a întâmplat. Și asta fără Șumudică pe bancă, suspendat pentru acest meci, aflat la loja oficială. M.Al. Dobre inspirat, care a trecut cu ușurință de Țîru, a deschis scorul. Acum, totul era ca oaspeții să mențină acest avantaj, căci începutul acestui film îl mai văzusem. Dar a continuat acel film, căci rapidiștii au făcut din nou pasul în spate, iar lucrurile nu arătau deloc bine la poarta giuleșteană. Astfel, Alibec a izbutit un gol de generic, începând cu acest prilej ultima numărătoare până la golul său 100 în primul nostru eșalon. Numai că a venit și mult așteptatul moment al lui Koljić, care s-a înălțat la prima bară peste toți fundași adverși, după un corner de pe dreapta, punctând cu capul prima sa reușită în alb și vișiniu. Asta după ce mai oferise o ratare mare, de singur cu portarul. Un gol care avea să conteze nu doar pentru descătușarea lui, ci și pentru desfășurarea ulterioară a partidei. În partea a doua, gazdele au irosit două ocazii uriașe de a egala, prin Radaslavescu și același Alibec. De această dată, ratările s-au răzbunat, astfel încât tot giuleștenii au fost cei care au marcat. A fost din penalty, Petrila trecând de Sârbu, cel din urmă punând vizibil mâna pe minge în careu. Tot Petrila a transformat, asigurând mai bine această victorie foarte importantă pentru echipa de sub Grant. La meciul Dinamo – CFR Cluj, de pe 30.03.2008, pentru prima oară o echipă din campionatul românesc (cea oaspete) a aliniat primul „11” format doar din fotbaliști străini. La aproape 17 ani de-atunci, a provocat senzație faptul că după mult timp o echipă de prim-eșalon a început un meci în întregime numai cu fotbaliști români! Așa a făcut FCV Farul în această partidă.
Cifrele etapei
Jucători
Meciul 300 în Liga I: A. Miron (FC Botoșani)
Meciul 250: Papp (Petrolul)
Meciul 100: Houri (CSU Craiova)
Meciul 50: Fică (CFR Cluj), Mogoș (CSU Craiova)
Debut: Fabinho (FCV Farul), Dudu Nardini (CSMP Iași), Krell (Unirea Slobozia), Tziōnēs (UTA)
Golul 10: Alhassan (FCSB)
Golul 1: Pavlovič (FC Botoșani), Perica (Dinamo), Alisson Safira (CSU Craiova)
Antrenori
Meciul 50: Željko Kopić (Dinamo)
Echipe
Al 100-lea egal: CSU Craiova
Dinamo a primit golul 2600 (de la Alhassan)
FC Botoșani a primit golul 550 (de la Alisson Safira)
Unirea Slobozia a urcat pe locul 95 în clasamentul all-time, depășind pe DUIG Brăila
Miron 300
În această a 28-a etapă a sezonului regular, încă un jucător a atins borna de 300 meciuri pe prima noastră scenă. Este vorba despre căpitanul echipei FC Botoșani, George Andrei Miron (născut pe 28.05.1994, la Galați). El devine astfel al 163-lea jucător all-time care reușește această performanță, al 4-lea din actualul sezon (după Bancu, Chipciu și Val. Crețu).
Miron a debutat pe prima scenă în echipa orașului natal, Oțelul, la 11.08.2014, într-un meci susținut de aceasta la Brașov (scor 1-1). A fost singurul sezon petrecut acolo, echipa gălățeană retrogradând atunci. S-a transferat imediat la FC Botoșani, 2015-2019 și din 2024 în prezent, echipa unde a petrecut cea mai mare parte a carierei, aproape șase ani. Pe prima scenă a mai jucat la încă două grupări, FCSB, între 2020-2022 și „U” Cluj, în 2023. Cele 300 de jocuri le are împărțite la cele patru formații, după cum urmează: 22 la Oțelul, 190 la FC Botoșani, 63 la FCSB și 25 la „U” Cluj.
Astfel, FC Botoșani, cu Țigănașu și Miron, devine a 3-a echipă a Ligii I din sezonul de față care are în componență doi jucători cu peste 300 de partide. Celelalte sunt CFR Cluj, cu Deac și Camora, care au chiar peste 400 ambii, și „U” Cluj, cu D. Nistor și Chipciu. Alte 5 echipe au câte un asemenea jucător: Petrolul pe Mateiu, FCV Farul pe Larie, Hermannstadt pe Găman, FCSB pe Crețu și CSU Craiova pe Bancu.
Cifre din derby-ul FCSB – Dinamo, valabile numai pentru partidele de campionat
A fost a 154-a întâlnire dintre cele două. Pentru a 51-a oară a învins FCSB (pentru a 30-a oară în calitate de gazdă), care are acum cu două victorii mai mult.
Recordul de victorii consecutive ale roș-albaștrilor în fața alb-roșilor a crescut la 8.
Dintre cei de pe teren, cele mai multe derby-uri pentru FCSB le-au jucat Radunović și Șut câte 6, respectiv pentru Dinamo, Hakim Abdallah și Cr. Costin câte 4. Astfel, numărul total al jucătorilor care au participat de-a lungul timpului la un derby a ajuns la 854 (463 pentru Dinamo, 426 pentru FCSB, 35 dintre aceștia jucând pentru ambele)
Au debutat într-un derby 6 jucători, câte 3 de fiecare parte: Cisotti, A. Gheorghiță și Gele, respectiv Roșca Ailiesei, Perica și Al.M. Pop.
Toți cei 3 marcatorii au punctat pentru prima oară într-un derby. Cu toții au fost jucători străini, astfel numărul total al celor de dincolo de granițe care au marcat în derby-uri se ridică acum la 22 (13 pentru FCSB, 10 pentru Dinamo, unul marcând pentru ambele).
Ambii antrenori sunt străini, singurii care au mai rămas în prima ligă. Pentru Haralampous a fost al 4-lea derby, având numai victorii, pentru Kopić a fost al 2-lea, având numai înfrângeri.
Pentru a 6-a oară s-a aflat la centru István Kovács.
Pentru a 23-a oară s-a jucat pe Arena Națioală.
Pentru a 82-a oară s-a disputat într-o zi de duminică.