Recunosc că am stat de vorbă câte o oră cu doi dintre candidații la alegerile pentru șefia Federației de Atletism, însă nu am fost prea convins de Mădălin Badea, prea tânăr și necopt, iar Constantina Diță mi-a dat de înțeles că este cea mai pregătită. Diță preia conducerea de la Anișoara Cușmir-Stanciu, care și-a încheiat mandatul după patru ani de activitate. Pentru Diță, a fost a treia încercare de a deveni președinte al FRA, după tentativele din 2017 și 2021, așa că i-a ieșit, în sfârșit. Noua echipă de conducere a FRA include și vicepreședinții Nicoleta Grasu, Alin Cornel Larion, Mircea Călin și Cristina Alexe, toți având contribuții semnificative în atletismul românesc. Cu o astfel de echipă la conducere, este de așteptat ca atletismul românesc să beneficieze de o direcție inspirată și de dezvoltare în următorii patru ani.
Ba da, e nevoie de legende
Înainte de alegeri, pe grupurile de whatsapp ale alegătorilor apăruse un banner groaznic, cu o siglă ieftină în care scria: Din 11 aprilie fără legende în atletismul românesc. Așa mizerie n-am văzut în viața mea, nu mai spun că băiatul care s-a ocupat de layout a pus-o ca naiba, zero barat, maestre. Cum să spui o asemenea tâmpenie? Tot timpul este nevoie de legende ale acestui sport, în toate sporturile de fapt ai nevoie de modele, de oameni care au muncit o viață întreagă să le cânte imnul. Nu poți să vii de nicăieri și să arunci un slogan de 2 lei și 44 de bani, crezând că impresionezi. Suveranismul deșănțat nu este în sport, probabil s-a greșit ușa.
Cred că alegerea Constantinei Diță ca președinte al Federației Române de Atletism poate aduce o schimbare pozitivă. Având o carieră impresionantă în atletism, cu realizări deosebite, Diță poate înțelege profund nevoile și provocările sportivilor, ceea ce ar putea aduce un plus în dezvoltarea acestui sport în România. În plus, având și o echipă competentă alături de ea, cu nume precum Nicoleta Grasu sau Alin Cornel Larion, există șanse mari ca Federația să ia măsuri concrete pentru sprijinirea și promovarea tinerelor talente și pentru a încuraja performanța la nivel internațional.
Este, totuși, un drum lung, iar succesul depinde mult de capacitatea echipei de a implementa viziuni clare și strategii pe termen lung. Dar cu experiența și cunoștințele ei, poate fi un început promițător!
Poate vedem stadionul de atletism renovat
La radio Sport Total FM, Constantina Diță a exprimat în mod public dorința de a renova Stadionul „Iolanda Balaș Soter” din București, subliniind importanța acestuia pentru dezvoltarea atletismului românesc. Chiar am simțit că o doare, că n-o spune doar de dragul electoratului, se simțea o tristețe când vorbea despre stadionul pentru care a muncit o viață marea legendă Iolanda Balaș, și a solicitat sprijinul Guvernului României pentru a-l transforma într-un loc capabil să găzduiască competiții internaționale de top.
Renovarea stadionului „Iolanda Balaș Soter” ar putea fi un pas important. Dacă se va aloca un buget de 2-3 milioane de euro, există șanse mari ca stadionul să fie modernizat corespunzător, având în vedere că s-ar putea face investiții în infrastructură, înlocuirea pistelor și a tribunei, îmbunătățirea facilităților pentru sportivi și pentru spectatori. Acest tip de renovare nu doar că va sprijini performanțele sportivilor români, dar ar putea atrage și competiții internaționale importante, punând România pe harta evenimentelor mondiale de atletism. O astfel de investiție ar fi un semn de progres real și de seriozitate în sprijinul sportului românesc. Eu sunt convins că doamna Diță este genul de om care vrea să lase ceva în urmă, nu să ia de pe urma atletismului, așa cum am tot văzut în România ultimilor ani…