Etapa aceasta n-a prea lămurit nimic. Este posibil ca în play-off ca principalele candidate la titlu care au pierdut puncte să le regrete la final, căci toate puteau la un moment dat obține victoria.
Play-off
„U” Cluj – Dinamo 2-4 (Macalou 14, Blănuță 44 / Perica 25, 32, Selmani 45+2, G. Simion 58aut)
Victorie clară a lui Dinamo. Am spune neașteptat de clară, dar cei de la „U” au cam încetat să mai joace cum trebuie după ce s-au văzut în play-off. Este încă o echipă mică. Este, cum afirmam acum câteva săptămâni, doar echipa din play-off care să-și încurce concitadina CFR. Fără alt obiectiv. Ne dăm seama ce dezamăgire trăiesc unii acolo, dacă antrenorul lor a apărut la declarații atât de supărat pe prestația alor săi. Așa, pentru privitorul neutru, a fost un meci spectaculos, cu multe goluri. Gazdele au deschis scorul, însă doar 11 minte aveau să se bucure de avantaj, pentru că apoi, dinamoviștii au întors rezultatul. Golul lui Blănuță din finalul primei reprize părea căzut la timp pentru a le revigora pe gazde. Însă n-au fost în stare să păstreze acea egalitate, primind un nou gol în prelungiri. A contat mult acest dezavantaj cu care s-au dus la pauză. Perica, aflat la prima „dublă” în România, și-a adus aminte să marcheze, încercând să mai spele din rușinea acelei ratări cu FCSB. Chiar dacă au fost multe goluri în acest joc, prea multe vorbe n-ar mai fi de spus. Doar să subliniem că este prima victorie a lui Dinamo din acest play-off. De fapt, dinamoviștii nu mai savuraseră o victorie în play-off exact de la 06.05.2017, când a fost CFR Cluj – Dinamo 0-3. Deci de aproape opt ani.
CSU Craiova – FCSB 0-0
Derby-ul etapei ar fi avut consecințe importante în cazul victoriei uneia dintre cele două combatante. Însă scorul de zero peste tot este cât se poate de corect, având în vedere cele ce s-au jucat. Meciul a fost modest din punct de vedere tehnico-spectacular, însă faptul că a avut suspans l-a salvat cât de cât. De obicei, de-a lungul întâlnirilor dintre cele două, când jocul se îndrepta spre o asemenea desfășurare, până la urmă terenul se înclina de partea FCSB-ului. Oltenii tocmai asta au urmărit în primul rând, să-și elimine teama că pot fi surprinși de rivali. Au fost mult mai multe duritățile din teren, decât ocaziile de gol. Puteau marca și oaspeții, dar gazdele au avut ocaziile cele mai mari. Mai ales cea din finalul jocului, când Mitriță a scăpat în lateral stânga, a șutat din stânga careului mic, Târnovanu a respins, mingea însă a ajuns la Mora care a șutat bară, spre dezamăgirea băncii craiovenii, o parte dintre cei de-acolo rămânând căzuți la pământ câteva secunde. Târnovanu a fost pe bună dreptate considerat omul jocului, căci dincolo de această fază, a mai avut și alte intervenții salvatoare. La FCSB a revenit Oct. Popescu după multă vreme de absență, însă s-a văzut clar că nu era încă pus la punct pentru un asemenea joc.
CFR Cluj – Rapid 1-1 (Léo Bolgado 7 / Käit 52)
Puncte foarte importante pierdute de CFR Cluj după acest joc, în timp ce pe Rapid n-o ajută în mod deosebit punctul câștigat, poate doar pentru moral. Prima repriză părea să ne facă să credem că CFR Cluj continuă să fie acea mașină de fotbal la nivel românesc care fusese săptămâna trecută, când a izbit Craiova. A marcat repede și zburda spre poarta rapidistă. Vișinii din Gruia însă n-au știut să profite de această perioadă de superioritate. Dacă ar fi făcut-o, ar fi fost mai greu pentru adversar în partea a doua să revină. Însă nu s-a întâmplat așa, iar în partea a doua a fost pe teren o singură echipă, Rapid, care nu numai că a egalat, dar putea câștiga. Au fost două situații de povestit. Mai întâi, cea din minutul 70, când Käit a căzut în careu. Florin Andrei a dus mâna la buzunar pentru a-i acorda al doilea „galben” pentru simulare, însă VAR-ul a intervenit și un timp a presărat suspans în jur: este sau nu penalty? Stupoare, însă, nici una, nici alta, fusese ofsaid! Käit a scăpat de eliminare, iar CFR de încă un gol primit. Iar în ultimul minut, Christensen a avut o ocazie uriașă, dându-i prilejul lui Hindrich să se remarce din nou. De altfel, blondul portar cu nume german și origini maghiare este de meciuri bune îngerul păzitor al porții echipei sale. Și iată cum, fără să vrea, Rapid i-a dat o mână de ajutor marii rivale, FCSB. Dar de vină pentru asta în primul rând au fost cei de la CFR, care în partea a doua au căzut inexplicabil.
Play-out
FC Buzău – CSMP Iași 0-1 (Skuka 3)
Golul marcat repede de Skuka, la o gafă a lui Ciranni, avea să fie decisiv pentru acest joc, important în zona retrogradării. Rezultat ce confirmă cele afirmate de mine în atâtea rânduri, că FC Buzău este o echipă slabă, artificială, rezultatele sale bune fiind doar rodul întâmplării sau al prestațiilor jenante ale adversarelor, cum s-a întâmplat etapa trecută la Sibiu. Și dincolo de acel gol din start, echipa ieșeană a fost mai bună, având cele mai mari ocazii, câștigând astfel meritat și putând privi mult mai deconectată spre viitor. Doar un… virus apărut în sistem mai poate salva echipa buzoiană de la retrogradare.
Hermannstadt – Petrolul 1-1 (Ianis Stoica 90+1 / Grozav 36)
Meci foarte echilibrat, unde oaspeții au scăpat victoria printre degete. Este clar că și în rândul jucătorilor de la Hermannstadt a apărut autosuficiența, după acea perioadă bună în care a urcat în zona de sus a play-out-ului și a ajuns în semifinalele Cupei. De această dată nu au mai avut prestația penibilă din etapa trecută cu Buzăul, dar dacă nu ar fi apărut execuția de excepție din final a lui Ianis Stoica (în foto), ar fi pierdut încă un joc pe teren propriu. Petrolul chiar a jucat bine și se pare că Mehmet Topal a fost medicamentul de care avea nevoie, fiind neînvinsă de la revenirea turcului. Bună și prestația căpitanului Grozav aflat la un meci important din cariera sa, al 200-lea. La Sibiu, în etapa trecută a nins, iar acum a plouat. Dar gazonul a fost de fiecare dată impecabil. Așadar se poate. Felicitări încă o dată organizatorilor.
Sepsi – FCV Farul 1-4 (Haruț 33pen / Radaslavescu 59, Larie 68pen, Alibec 70, Vînă 88)
Un meci în care s-au confruntat cei care au cele mai multe jocuri all-time pentru echipa națională a României, Dorinel Munteanu și Gheorghe Hagi. Alt lucru pe care îl aveau în comun cele două era că ambele au dezamăgit în sezonul actual. Dacă acum un an, cele două se regăseau în play-off, acum sunt în play-out și deloc relaxate, pășind pe nisipuri mișcătoare. Oarecum nemeritat față de cele petrecute în teren, Sepsi a fost în avantaj la finele primei părți, în urma unui penalty dictat la limită. În partea a doua însă, echipa gazdă s-a „tăiat” ca o maioneză, având o inexplicabilă cădere fizică. În timp ce FCV Farul a început să zburde, obținând cea mai clară victorie, marcând pentru prima oară în acest sezon patru goluri într-un meci. Victorie similară pentru echipa dobrogeană cu o ploaie de vară pe un teren arid de la secetă. În schimb, la Sepsi sunt nori negrii, echipa ajungând chiar deasupra liniei retrogradării directe! Diószegi a început să-și exprime supărarea, dându-l afară pe Debeljuh. Din preajma lui vin informații că ar urma și alții.
Unirea Slobozia – UTA 2-1 (Vojtuš 48, Arabuli 66 / Mpoku 90+5pen)
Au trebuit să treacă 12 etape ca Unirea Slobozia să mai obțină o victorie. După o primă repiză de neprivit, lucruri interesante au apărut abia în partea a doua, chiar din start când un șut al revenitului în fotbalul românesc Vojtuš a distrus reduta arădeană. Cu aceeași voință și îndârjire au abordat și această partidă oamenii lui Adrian Mihalcea și în cele din urmă au fost răsplătiți. Un alt nou venit pentru a suplini plecarea lui Gele, Arabuli, avea să marcheze golul care a securizat victoria echipei sale. Penalty-ul din final pentru arădeni nu a mai schimbat nimic. Doar ne-a făcut să evidențiem coincidența ca Mpoku să marcheze pentru a doua etapă consecutiv de la punctul cu var și tot în prelungiri. Au diferit doar consecințele transformărilor sale. O victorie care o ține pe Unirea agățată încă de speranța supraviețuirii pe prima scenă.
FC Botoșani – Oțelul 0-1 (Samuel Teles 29)
Ce șoc la echipă la Galați! Trei meciuri, trei victorii pentru László Bálint de la venirea sa pe banca lui Oțelul. Parcă după meci era și el surprins, chiar jenat de o asemenea suită. La acest succes a contribuit mult eliminarea lui Aldair Ferreira, chiar în minutul 10, după ce angolezul a avut o intrare violentă la Samuel Teles. Este greu ca 80 de minute să duci un joc în inferioritate numerică. Samuel Teles avea să se răzbune peste aproape 20 de minute și să marcheze golul care a decis partida. A avut loc și o fază controversată, pe care gazdele o pot invoca. Au reușit să egaleze, însă golul lui Petro a fost anulat pe motiv de ofsaid. De 5 minute a fost nevoie pentru verificarea fazei la VAR, considerându-se că prezența lui Matricardi pe linia porții, l-ar fi jenat pe portarul Dur-Bozoancă în intervenție. Și iată cum, după două înfrângeri consecutive, ambele la limită, FC Botoșani, dintr-o echipă care ataca prima parte a play-out-ului, a ajuns pe loc de baraj. Sus acolo a ajuns acum Oțelul. Să vedem cât o ține, pentru că inconstanța e la ea acasă în Liga I și se poate observa limpede că orice antrenor, indiferent de toate cunoștințele lui în materie, se află la mâna dispoziției jucătorilor.
Cifrele etapei
Jucători
Meciul 200 în Liga I: Grozav (Petrolul)
Meciul 50: C. Cîrjan (Dinamo)
Debut: João Amaral (CSMP Iași)
Golul 1: Arabuli (Unirea Slobozia), Macalou („U” Cluj)
Echipe
Meciul 100 în Liga I între Dinamo și „U” Cluj
Dinamo a marcat golul 4.300 în Divizia A (al 2-lea al lui Perica) și pe cel de-al 100-lea în confruntările cu „U” Cluj tot în A (primul al lui Perica)
FCV Farul a marcat golul 650 în Div.A (prin Radaslavescu)
Unirea Slobozia a primit golul 50 pe prima scenă (de la Mpoku)
Unirea Slobozia a urcat în clasamentul all-time de pe locul 92 pe 90, trecând peste CAMT și CSU Voința Sibiu