Și dacă CFR Cluj i-ar fi luat toate punctele lui Dinamo, tot i-ar fost greu s-o mai prindă pe FCSB. Dar acum, la 7 puncte în spate, când mai sunt doar patru etape…
Play-off
„U” Cluj – CSU Craiova 2-1 (Thiam 59, Zajkov 75aut / Al. Mitriță 20)
Neașteptată victoria „șepcilor roșii” în fața lui CSU, mai ales că nu o mai învinsese vreodată. Iar echipa olteană părea lansată în urmărirea FCSB, cu șanse mici, dar arăta a fi pe un trend ascendent. Partida s-a jucat pe un teren greu, îmbibat de apă, după o ploaie abundentă căzută conform acelui titlu de melodie populară, „Aoleu ce ploaie vine de la Cluj”. Probabil că a contat și acest aspect în rezultatul final, căci echipa gazdă s-a adaptat mai bine la o asemenea situație, jucând simplu, știind să paseze, având marile ocazii. Thiam a ratat incredibil în minutul 5, când singur cu toată poarta în față și cu L. Popescu pe picior greșit, a tras pe lângă! Început totuși de rău augur, având în vedere că adesea asemenea ocazii se răzbună. Mai ales că Thiam nu s-a oprit doar la acea ratare. Iar acest scenariu așteptat s-a derulat întocmai, Mitriță marcând la prima ocazie a oaspeților, după o centrare a lui Bancu. Gol care a tăiat elanul gazdelor, ba chiar oaspeții putând marca încă o dată, dar Alisson Safira a ratat ca Thiam. Thiam însă avea să-și spele toate păcatele la prima lui ocazie din partea a doua, realizând o fază de atacant dotat, trecând de Badelj și Bancu, apoi săltând elegant mingea peste L. Popescu. Norocul avea să se întoarcă împotriva oltenilor, când la un corner executat de D. Nistor, de pe stânga, Zajkov a vrut să degajeze mingea, dar a trimis-o imparabil în propria poartă. Nord-macedoneanul se află la al 2-lea autogol sezonal! Spre deosebire de alte dăți, cei de la „U” au știut să conserve acest avantaj care îi menține în preajma podiumului, având șanse serioase chiar la locul 2. În schimb, această înfrângere coroborată cu victoria FCSB înseamnă pentru CSU un adio de la titlu, chiar dacă matematica încă mai lasă portițe de iluzie. Dincolo de meci, scandalul început între cele două la meciul de la Craiova din sezonul regular a continuat și aici, de această dată antrenorul oaspeților fiind înjurat de oameni de pe banca gazdelor. Nu este ok. Oaspeții au mai acuzat și arbitrajul. Însă nu e nimic nou, acest lucru făcându-l aproape etapă de etapă, încercând să inducă ideea că ar fi o echipă nedreptățită. Privind însă atent fazele incriminate, ca de obicei, nicio acuză nu stă în picioare, CSU rămâne aceeași victimă închipuită.
Rapid – FCSB 1-2 (Christensen 48 / Cisotti 6, Bîrligea 42)
Scandal urât la și după acest derby care dincolo de harța din fotbal arată tensiunea, disensiunile și tarele din societatea românească actuală. Nervi, invective și multă chiar foarte multă ură a scos la suprafață acest meci. Evident, cea mai supărată este partea învinsă. Partida a avut o desfășurare bizară. După prima repriză aveai impresia că FCSB va face scor cu Rapid, că poate marca atunci când vrea și că poate controla partida. Din nou apărarea rapidistă și-a arătat vulnerabilitatea din plin. La golul lui Cisotti cel puțin a fost făcută KO de rapiditatea acțiunii. La golul lui Bîrligea, unul de contraatac, bietul Aioani a scos eroic în primă instanță, dar mingea i s-a întors favorabil atacantului care n-a mai ratat. În pofida acestui gol marcat, și acesta cu mare greutate, Bîrligea e în cădere mare de formă. În partea a doua însă FCSB a terminat în genunchi, făcând cu greu față asaltului gazdelor. Rapidiștii au izbutit să înscrie o singură dată, la o fază bine lucrată. Arbitrajul a fost foarte modest și acuzat pe bună dreptate de ambele părți. Este drept, au fost și faze foarte grele. La golul anulat Rapidului dacă nu ar fi fost mai multe imagini din diverse unghiuri, ai fi zis că n-a fost nimic la duelul dintre Petrila și Șut. Aici brigada s-a descurcat bine. Însă au fost cel puțin două faze importante unde a gafat. Mai întâi, la intrarea lui Petrila la Fl. Tănase, când merita un al doilea galben, ceea ce i-ar fi adus eliminarea, căci mai avea unul. Dar aici eu unul cauționez brigada, căci la câte simulări a făcut, face și va face în continuare jucătorul lui FCSB, și dacă moare pe teren nu-l mai crede nimeni. Însă faza cea mai controversată a fost în minutul 73, când Târnovanu urmărind mingea, a ratat-o cu pumnul, lovindu-l zdravăn pe Christensen. Nu încape îndoială, se impunea penalty. Dacă ar fi fost transformat, era posibil ca Rapid să fi evitat înfrângerea, ceea ce n-ar fi adus mari schimbări în clasament, ci doar s-ar fi bătut recordul de invincibilitate al giuleștenilor în fața rivalei, de 10 partide. Așa au rămas doar cele 9. În schimb, prin această victorie, FCSB s-a apropiat decisiv de titlu, pe care în opinia mea nu-l mai poate pierde, fiind ajutată și de celelalte rezultate din etapă.
Dinamo – CFR Cluj 1-1 (A. Mărginean 85 / Al.M. Pop 64aut)
Neașteptat de slab a abordat această partidă CFR. Probabil că obosiți și totodată mulțumiți după calificarea în finala Cupei, după un meci cu FCV Farul care totuși nu i-a solicitat peste măsură, cei de la CFR au jucat la minima rezistență, încercând să nu ia gol și să înscrie pe contraatac. Și n-a fost departe să le iasă. Poți juca așa însă numai aunci când ai o apărare aproape impenetrabilă, cum era cândva defensiva din Gruia. Acum, după ce a scăpat cu fața curată în prima repriză, când Dinamo s-a jucat cu ocaziile, în partea a doua, echipa oaspete a echilibrat partida, ieșind mai mult la atac. Iar la o asemenea acțiune, a reușit să înscrie dintr-o lovitură liberă, mingea deviind fericit din capul lui Al.M. Pop, după șutul lui Korenica. Dinamo mai avusese o ocazie mare când Hindrich unu la unu cu Perica l-a blocat pe croat. Dacă mă întreabă cineva ce jucător mi-a plăcut cel mai mult în acest sezon de la CFR Cluj, răspund fără ezitare: Hindrich. Dar singur nu le poate face pe toate. CFR Cluj a arătat încă o dată că nu mai știe să țină de rezultat și a fost egalată pe final, după o fază fixă, corner, marcându-i un fundaș , A. Mărginean, care nu mai reușise până atunci vreun gol! După joc, Dan Petrescu a recunoscut prestația modestă a echipei sale, indicând neajunsurile echipei sale. Dar și el, precum Șumudică, invocă faptul că ai lui nu știu să tragă de timp când rezultatul le este favorabil… Că tot am adus în discuție cele două echipe cu trecut feroviar, nu-mi pot ascunde întrebarea: care are apărare mai slabă, CFR Cluj sau Rapid? Revenind la meci, și dacă ar fi câștigat CFR Cluj ar fi avut doar șanse teoretice să o mai prindă pe FCSB. Acum însă sunt aproape de zero. Dinamo continuă lunga perioadă fără victorie în fața lui CFR, ajunsă la 16 partide! (4 egaluri și 12 înfrângeri), dar acest egal este obținut în condițiile în care a avut o mulțime de titulari absenți, mai apărând în plus și conflictul din startul partidei când Kopić l-a dat afară din vestiar pe portarul Golubovič, care a reacționat nepotrivit când a auzit că nu va fi titular.
Play-out
Unirea Slobozia – CSMP Iași 1-1 (Șerbănică 45+1 / Marchioni 67)
Meci foarte important pentru echipa din Slobozia, care în cazul unei înfrângeri erau gata șansele de supraviețuire. Disputa se anunța dificilă, căci trupa din Copou se afla într-o formă bună. Partida a fost echilibrată, cu ocazii și neputințe de ambele părți. Unirea a reușit să deschidă scorul în prelungirile primei părți prin Șerbănică, după un corner. În partea a doua, Iașiul a fost ceva mai ofensivă. A urmat o fază neașteptată în min. 54, când Skuka l-a faultat pe Pospielov, motiv pentru care a primit cartonaș galben. Însă cei de la VAR l-au făcut atent pe arbitrul Cojocaru, căci imediat după faultul lui Skuka, Coadă l-a călcat dur din spate pe Dudu Nardini, ceea ce i-a adus eliminarea. O pierdere care a contat în a dezechilibra raportul de forțe din teren, căci oaspeții au egalat nu după foarte mult timp, Marchioni, inspirat introdus în teren de Miriuță, a înscris cu capul. Și mai era destul până la final. Un final dramatic, care putea duce la infarct. În minutul 90, S. Camara, care în prima parte a sezonului jucase la Unirea, i-a pasat decisiv lui João Amaral care a marcat. De bucurie, S. Camara, deja avertizat cu un cartonaș galben, a sărbătorit urcându-se pe gardul care îi separa pe suporterii moldovenilor de teren. Acest gest însă i-a adus eliminarea pentru comportament nesportiv din partea centralului Cojocaru. Faza a fost revizuită în camera VAR, iar golul a fost anulat pe motiv de ofsaid. Cu toate acestea, eliminarea atacantului din Guineea a rămas valabilă. Ieșenii au mai avut o ocazie imensă prin Tailson scăpat singur cu Krell, dar portarul austriac a ieșit învingător din acest duel. Un punct care o ține pe Unirea cu speranțe de a evita retrogradarea directă, mai ales că o ajută și… Sepsi.
Sepsi – Oțelul 0-3 (Samuel Teles 11pen, Rz. Tănasă 33, 80)
Căci Sepsi a pierdut neașteptat de clar acasă cu Oțelul. Multe lucruri bizare a adus acest meci. În primul rând Dorinel Munteanu a fost învins de echipa creată de el, o înfrângere care i-a adus sfârșitul la Sepsi. Apoi situația în sine este absurdă. Reamintesc, Dorinel se înțelese cu Diószegi să preia echipa din sezonul viitor. Din lipsă de rezultate a fost chemat mai devreme, iar criza s-a acutizat și iată-l pe finanțator arătându-i ușa antrenorului pe care până mai ieri îl dorise. Iar Sepsi are o viață neașteptat de grea în final de sezon. O echipă care miza la start pe participarea în play-off, care n-are tulburări financiare este aproape de retrogradarea directă! La un scor de 0-3, de meciul în sine nu sunt prea multe de spus, doar vreau să evidențiez că Oțelul și László Bálint sunt la a 5-a victorie consecutivă. Cu adevărat o raritate și astfel grijile competiționale din acest sezon pentru echipa gălățeană s-au stins.
Hermannstadt – UTA 3-0 (Neguț 33, Sg. Buș 43, Ianis Stoica 90+2)
Proaspătă finalistă a cupei, Hermannstadt își trăiește din plin clipa, realizând un galop de sănătate cu anemica UTA. O partidă în care ofensiva sibiană și-a făcut pe deplin treaba, toți marcatorii având acest profil. Din nou a înscris Sg. Buș, din nou a înscris și Ianis Stoica. Este în formă Hermannstadt, iar la această oră arată mult mai bine decât cealaltă finalistă a cupei, CFR Cluj. De partea cealaltă, UTA dezamăgește, ceea ce au constatat și suporterii ei deplasați la Sibiu, care i-au cerut prin scandări demisia lui Mircea Rednic. Probabil că la finalul acestui sezon, când i se va termina contractul, va pleca.
FC Buzău – FC Botoșani 0-2 (P. Iacob 34, Mouaddib 84)
Singurul lucru care a atras atenția la acest meci a fost faptul că Ilie Stan a fost înjurat permanent de un spectator. Probabil că avea de împărțit cu el chestiuni mai vechi, căci altfel chiar nu poate fi acuzat actualul antrenor de ceea ce se petrece la FC Buzău. Apropo de denumirea de Gloria de care tot uzitează unii, îi faci o mare nedreptate acestui termen dacă-l folosești în contextul actual. Altfel, o victorie scontată pentru FC Botoșani care mai șterge din rezultatele proaste din play-out. Se anunță însă trei etape grele în continuare.
Petrolul – FCV Farul 0-1 (Băsceanu 48)
A venit și momentul primei înfrângeri acasă pentru Mehmet Topal și asta tocmai în fața celui pe care îl admiră foarte mult, Gheorghe Hagi. FCV Farul, o echipă care a suferit foarte tare în acest sezon, se pare că o va scoate bine la capăt până la urmă. O ajută enorm și această victorie, obținută cu multă sudoare. Din nou, Alibec a fost determinant, pasându-i decisiv puștiului Băsceanu, autorul unicului gol al jocului. Alibec a fost și autorul unei mari ratări, iar la Radaslavescu acest lucru nu mai miră. A mai fost și reflexul lui Buzbuchi la șutul lui Jyry, iar Irobiso a ratat în final egalarea. Cum afirmam mai înainte, victorie foarte prețioasă pentru FCV Farul, în timp ce Petrolul încă nu poate răsufla ușurată că a scăpat de probleme.
Cifrele etapei
Jucători
Meciul 250 în Liga I: Al. Benga (UTA)
Meciul 50: Milanov (Dinamo), Miguel Silva (Oțelul)
Debut: Al. Matei (UTA)
Golul 1: A. Mărginean (Dinamo)
Antrenori
Al 50-lea egal în prima ligă pentru Vasile Miriuță (CSMP Iași)
Arbitri
A 300-a linie în LI: Alexandru Cerei (Cluj), al 14-lea asistent all-time care ajunge la 300 de partide
Echipe
A 1350-a victorie în prima ligă pentru FCSB
Hermannstadt a urcat pe locul 45 în clasamentul all-time, depășind pe RATA Târgu Mureș, iar Unirea Slobozia a urcat de pe locul 90 pe 87, depășind pe CSM Suceava, FC Craiova și Aurul Brad
Prima victorie a lui „U” Cluj în fața lui CSU Craiova (într-a 10-a întâlnire directă)
Hermannstadt continuă să-și mențină invincibilitatea cu UTA pe teren propriu și după a 5-a confruntare la Sibiu (2 victorii și 3 egaluri)