Actualul sezon se apropie de finiș. Acum se dau examenele finale și în mod normal apar cele mai mari emoții, cel mai mare consum nervos. La unii antrenori și portari se vede din plin acest lucru, ei trăind mult mai intens asemenea momente decât toți ceilalți din preajmă.
Play-off
CSU Craiova – Rapid 1-2 (Mogoș 69 / Gojković 64, Christensen 83)
Ne amintim, CSU Craiova a câștigat la ultima fază în partida tur din Giulești, după un șut de excepție al lui Mitriță. Scriam atunci că mai corect ar fi fost un egal. Acum, la partida retur, lucrurile s-au cam întors. Rapid n-a câștigat la ultima fază, dar a făcut-o în urma unei gafe de portar cum rar se poate vedea. Și acum se poate spune că un egal ar fi fost mai corect, față de cele petrecute în teren. Cele petrecute dau dreptate acelora care nu cred în noroc și ghinion în fotbal, argumentând că acestea se anulează reciproc. Normal, CSU a dominat un pic mai mult, dar și Rapid a răspuns cu câteva atacuri. La unul dintre acestea, Gojković, care până acum n-a lăsat nimic memorabil în urma lui în alb-vișiniu, a izbutit un șut pe jos, bine direcționat, care s-a dus unde a trebuit. Oaspeții s-au bucurat doar 5 minute de acest avantaj, căci la o minge la semiînălțime din careul lor, Aioani de teamă de a nu face fault în careu, a intervenit cu teamă șutând pe lângă minge, dându-i posibilitatea lui Mogoș, aflat în rol de vârf autentic, să șuteze și să egaleze. O contribuție la golul oltean a avut-o și lăudatul Gojković, care îi pasase defectuos lui Aioani. Dacă unii se minunau de gafa portarului rapidist, încă nu văzuseră nimic. Căci a venit faza din minutul 83, la care Christensen a trimis un șut banal spre poarta lui L. Popescu. Imediat s-a întors cu spatele la poarta olteană, fiind dezamăgit de execuția sa, însă reacția din jurul lui l-a făcut să arunce o privire spre poarta olteană. Văzând mingea în poartă, pentru câteva secunde nu și-a dat seama cum a ajuns acolo, până să înțeleagă că la șutul său destul de anemic portarul oltean scăpase mingea printre picioare în poartă, parcă ar fi fost unsă. Și așa, Rapid a câștigat în Bănie, scoțând-o pe CSU din cursa pentru titlu și ajutând-o involuntar pe rivala FCSB. După joc, reacții diferite din partea celor doi antrenori. Dacă Șumudică a făcut un „circ” caracteristic lui, printre altele luându-se din diverse motive de acționarul minoritar Angelescu, de partea cealaltă, Rădoi a venit dărâmat, împovărat de nereușitele care i-au scos echipa din cursa la titlu, izbucnind în lacrimi și întrerupând interviul. Când te gândești că autogolul lui Zajkov de la Cluj și această mega-eroare a lui L. Popescu au dus la pierderea unor puncte mari, îi dai dreptate. De-aia este nenorocit postul de portar, căci la L. Popescu această gafă a cântărit mai mult decât toate intervențiile sale bune din acest sezon, care n-au fost deloc puține.
CFR Cluj – „U” Cluj 1-0 (Korenica 35)
După trei înfrângeri consecutive în derby-ul clujean, CFR a izbutit în cele din urmă să o învingă pe „U”. La limită, dar o victorie care n-a făcut decât să întârzie un pic ca din punct de vedere matematic FCSB să devină campioană. Meciul a fost urât, mai ales din cauza celor de la „U” care s-au apărat excesiv, la finele primei reprize având zero peste tot. A fost golul lui Korenica, servit de Louis Munteanu, care a reflectat superioritatea alb-vișiniilor din teren. De această dată, CFR n-a mai ratat victoria așa cum o făcuse la ultima confruntare clujeană, cu toate că a dominat și atunci. La acest meci, în semn de protest la adresa gazdelor de la CFR, care au alocat doar 1.158 de bilete pentru sectorul advers, fanii lui U Cluj au înconjurat propriul stadion pentru a urmări derby-ul local. Au cântat, au bătut în tobe și au aprins torțe. Motivația celor de la CFR pentru această decizie a fost ca o replică la faptul că, la ultimele partide, s-a lăsat cu violențe, distrugeri pe stadion și procese.
FCSB – Dinamo 3-1 (Bîrligea 23, Oct. Popescu 26, 36 / Selmani 56pen)
Ceea ce este numit cu emfază Derby de România a început să arate a fi departe de această denumire. Pentru că această dispută continuă să fie dezechilibrată, fiind a 9-a înfrângere consecutivă a dinamoviștilor! Roș-albaștri îi depășiseră demult la multe capitole pe alb-roșii, trofee, participare internațională, locul în clasmentul all-time. Dinamo mai avea avantaj doar în disputele directe în campionat. S-a dus și ăsta. Meciul de luni seară nu a avut istoric, FCSB făcând ce a vrut, depășindu-și la pas adversara care a arătat numeroase slăbiciuni. Primul gol era unul de evitat, cu o pereche de fundași centrali conectați la partidă. Boateng dincolo că nu a participat la ieșirea la ofsaid a colegilor săi, a stat contemplativ la centrarea lui Cisotti, lăsându-l pe Bîrligea dacă voia să facă și un triplu axel înainte de a trimite mingea cu capul în poartă. Probabil că dacă acest gol ar fi fost evitat și s-ar fi intrat la pauză cu egal, Dinamo ar fi putut spera mai mult. A urmat dubla lui Oct. Popescu, cu execuții bune, care a încheiat partida. E doar o speculație de presă că FCSB nu este campioană încă. Este campioană, departe de a fi o echipă extraordinară, dar mai bună decât tot ceea ce a existat în acest sezon în prima ligă română.
Play-out
CSMP Iași – Sepsi 0-0
S-au făcut unele speculații înaintea acestei partide, legate de relația apropiată a conducătorului ieșean Șfaițăr cu cei de la Sepsi, unde a și lucrat o perioadă. La primul meci cu Csaba László pe bancă, Sepsi n-a arătat deloc diferit de scurtul mandat al lui Dorinel Munteanu. Echipa gazdă a avut o prestație modestă, dar având destule puncte acumulate cu Miriuță pe bancă, n-o stresa prea mult un egal, așa că n-a dat prea mult în brânci. Sepsi a avut un gol marcat prin Oberlin, anulat de VAR, pe motiv de ofsaid. Însă pentru cei din Covasna, în contextul actual, orice punct e binevenit într-un final de foc, în care își joacă prezența pe prima scenă.
FC Botoșani – Unirea Slobozia 1-1 (Chică-Roșă 69 / Arabuli 65)
Meci foarte important în ecuația retrogradării. S-a văzut încărcătura sa din felul circumspect în care a început această partidă. În partea a doua, intrarea lui Arabuli a fost o mișcare inspirată a lui Adrian Mihalcea. Georgianul a intrat pe teren în minutul 63 și a înscris de două ori în mai puțin de două minute. Primul gol a fost anulat pentru o poziție clară de ofsaid, însă al doilea a fost validat, după un șut din careu. Gazdele au egalat repede și ocheau golul izbăvitor care să le aducă o victorie cât o salvare. Iar soarta părea că le surâde, când, în prelungirile partidei, fundașul Dinu a avut un clinci în careu cu Chică-Roșă, iar Andrei Chivulete a arătat penalty. Ongenda a executat previzibil, iar Krell a respins. Și așa, Unirea Slobozia rămâne în cursa pentru salvare. Importante de reținut vorbele finanțatorului Iftime, de după meci: „Dacă ai în ultima secundă 11 metri și ratezi… ce mai vrei? Acolo e loterie, doar că cea mai mare nervozitate pe care o am și eu, și Leo, e că nu trebuia să bată Ongenda! Nu era pe listă el. A bătut că așa a vrut el. Toți din lojă au spus că dacă bate Ongenda, ratează. E un copil formidabil de bun, dar nu pe chestii pe muchie de cuțit și cu emoții mari. Eu țin prea mult la copilul ăsta. Mi-a fost așa de teamă că ratează încât nu m-am uitat. A fost prima oară în viața mea când nu m-am uitat la execuție. Nici nu știu cum a dat. Ne salvăm, dar iar cu baraj. Iar din piciorul strâmb al lui Ongenda, am pierdut 100.000 de euro (n.r.- din drepturi TV)”.
FCV Farul – FC Buzău 1-0 (Grigorian 13)
O chinuială de meci a fost la Ovidiu, unde gazdele aveau mare nevoie de victorie pentru a avea liniștit finalul de sezon, în timp ce pentru echipa oaspete era doar o chestiune de timp pentru a fi declarată și matematic retrogradată. Numărul 13 s-a dovedit a fi cu noroc pentru echipa gazdă, fiind minutul în care Grigorian a marcat unicul gol al jocului, cel aducător de trei puncte foarte importante. Armeanul a șutat plasat din careu-dreapta în plasa laterală stânga a porții. Dacă nu ar fi venit acest gol repede, ar fi fost problematică victoria FCV Farul. Și așa, le-a trecut glonțul pe lângă ei celor din Dobrogea, în minutul 35, când Ișfan a bătut prost un penalty, prilejuindu-i lui Buzbuchi să interpreteze cu succes rolul de salvator. Fusese un henț în careu la Gustavo Marins, văzut de VAR. În urma acestui rezultat, FC Buzău părăsește matematic prima ligă, fără să lase mari regrete. Cu toate că s-a aflat în vizită la acest meci și fostul mare internațional Cafú, Hagi s-a dezlănțuit la conferința de presă, așa cum n-a făcut-o niciodată, împotriva jucătorilor săi, criticându-le multele neajunsuri, afirmând totodată că victoria echipei sale a fost una nemeritată! Probabil că vor urma schimbări importante în vară la echipa sa.
Oțelul – Hermannstadt 1-2 (Bourard 22 / Murgia 60, Tiago Gonçalves 62)
Partida fruntașelor din play-out, jucată astfel mai relaxat de ambele combatante. După cum începuse, se părea că Oțelul urma să își îmbunătățească colecția de victorii consecutive. A deschis scorul, în urma unei faze la care Căbuz a scăpat mingea în față, chiar în piciorul marcatorului Bourard. A fost nevoie de VAR ca să confirme că n-a fost ofsaid. A fost singura scăpare a lui Căbuz, care apoi a apărat magistral, scoțând goluri ca și făcute. Măldărășanu a multat inspirat la pauză, patru deodată. Însă sibienii au început să se vadă în atac abia după vreo 10 minute de la reluare. După o ratare a lor, au urmat trei minute, în care au întors rezultatul și totodată soarta partidei. Mai întâi în minutul 60, gazdele au avut mare ghinion, când mingea s-a lovit de Stevanović și a ajuns la Murgia aflat în poziție favorabilă în careu, restabilind egalitatea. Iar apoi, a fost o fază excelentă a oaspeților care a făcut șah-mat reduta gălățeană, Tiago Gonçalves finalizând. Un gol care a turnat… oțel dur în picioarele celor de la echipa gazdă, care n-au mai avut puterea să facă nimic. Acest meci a fost un exemplu care arată că fotbalul este poate cel mai nedrept joc de echipă, când doar câteva sclipiri pot răpune un joc constant bun pe toată durata partidei. De aceea, era de înțeles dezamăgirea de la final de pe chipul antrenorului Bálint, în timp ce la Măldărășanu, dincolo de bucuria rezultatului, era conștient că a avut mare șansă. La această oră. Echipa sibiană se menține în formă și moral bun pentru încercarea din finala cupei.
UTA – Petrolul 2-0 (Poulolo 59, Zsóri 67)
UTA a reușit prima victorie după trei etape și a luat o importantă opțiune pentru salvarea directă, în pofida faptului că este o echipă modestă. A întâlnit însă în această rundă una mai slabă ca ea, dar a și fost un moment care ar fi putut schimba istoria și deznodământul întâlnirii. Irobiso a marcat în minutul 35 cu un șut deviat, în urma unui corner, însă reușita atacantului nigerian a fost anulată pentru un henț în urma consultării arbitrajului video. O decizie destul de dubioasă, acele… hențuri care n-ar trebui să se dea, care nu pot fi evitate decât dacă împricinații n-ar avea mâini. Și enervant la arbitri din camera VAR este că alte faze mult mai clare pe care ar trebui să le vadă, le omit, în schimb așa ceva le captează imediat. Culmea, Petrolul a avut de suferit din cauza unor asemenea decizii discutabile VAR tot la un meci cu UTA, de pe teren propriu, din sezonul regular. În partea a doua, cei de la Petrolul au avut o prestație lamentabilă, prilejuind echipei gazdă o victorie neașteptat de lejeră, cu care nu se mai întâlnise de multă vreme. După acest insucces, Petrolul este și ea serios implicată în evitarea locurilor de baraj.
Cifrele etapei
Jucători
Meciul 250 în Liga I: Iul. Cristea („U” Cluj)
Meciul 100: R. Ispas (CSMP Iași)
Meciul 50: G. David (FC Botoșani), Gustavo Marins (FCV Farul), João Lameira (Oțelul)
Debut: D. Iordache (FC Buzău), Sinyan (CFR Cluj)
Golul 1: Bourard (Oțelul), Gojković (Rapid), Mogoș (CSU Craiova), Poulolo (UTA)
Echipe
Prima victorie a lui Hermannstadt la Galați (într-a 4-a confruntare acolo)
Unirea Slobozia a mai urcat două locuri, ajungând pe locul 85 în clasamentul all-time (depășindu-le pe Dermata Cluj și CS Turnu Severin)