După 12 etape din totalul de 24, tendințele de anul trecut s-au confirmat pe fondul continuității regulamentelor tehnice. Cu un ochi pe revoluția planificată pentru 2026, rând pe rând urmează să vedem diverse echipe renunțând în următoarele luni la dezvoltarea actualelor monoposturi, cu speranța că resursele realocate ar putea să le asigure un avantaj durabil la începutul următorului ciclu.
Așadar, ce-a fost până acum? Dintr-o perspectivă cronologică, sezonul a debutat cu ploaie la Melbourne, unde piloții McLaren au monopolizat prima linie a grilei în ordinea Norris-Piastri, apoi diferența a fost făcută doar de magnitudinea greșelii pe pista udă. Lando a revenit și a învins în fața lui Verstappen și a perechii Mercedes (Kimi Antonelli reușind un excelent loc 4 la debut), în timp ce Oscar a sosit abia pe 9 în cursa de casă. Australianul s-a revanșat în China, convertind primul pole position din carieră într-o victorie lejeră (cu aproape 10 secunde în fața lui Norris), după ce sâmbăta a fost marcată de victoria lui Lewis Hamilton în cursa de sprint. Avea să fie printre puținele momente faste ale colaborării dintre englez și Scuderia Ferrari în această jumătate de an.
Magia lui Max s-a văzut pentru prima oară la Suzuka: un pole miraculos în fața piloților McLaren, decis la doar 12 miimi de secundă, convertit apoi într-o și mai improbabilă victorie. Cumva, Max reușea să se afle la numai un punct în urma liderului din clasamentul general, care era în continuare Lando Norris. Avansul său față de Piastri a fost erodat în Bahrain, unde Lando s-a calificat modest (pe 6) și a încasat o penalizare pentru poziționarea incorectă pe grilă, sosind astfel abia al treilea în urma lui Oscar și a lui George Russell.
Încă un miracol al lui Max s-a consemnat în calificările de la Jeddah, când i-a răpit pentru 10 miimi de secundă pole-ul lui Piastri. Totuși, jumătatea plină a paharului pentru protejatul lui Mark Webber era faptul că Norris pleca abia de pe 10, după accidentul suferit în Q3. De această dată, Verstappen nu a putut rezista pe toată durata cursei în fața lui Piastri, care a învins și a preluat conducerea în clasamentul general, Norris clasându-se abia al patrulea în urma lui Charles Leclerc… pe care-l menționăm pentru prima oară, căci abia în etapa a cincea Ferrari a vizitat podiumul într-o duminică.
Runda de la Miami a început cu Fresh Prince Antonelli dominând calificările pentru sprint, însă cursa scurtă tot cu dublă McLaren s-a încheiat. În urma celor două mașini papaya, Hamilton păstrează rata de 100% podiumuri de sprint în 2025. Calificările pentru cursa principală au mai deschis robinetul de epitete pentru prestația de tip Schumacher semnată de Max Verstappen: alt pole position smuls la sutimi de secundă. După care altă cruntă trezire la realitate: Oscar și Lando de neoprit, la mai bine de jumătate de minut de oricine altcineva!
A urmat etapa a șaptea, pentru ultima oară la Imola, pe un circuit îngust, de modă veche, unde acum 20 de ani defensiva era cheia unui succes epocal al lui Fernando Alonso. De această dată, Max a fost învins pentru trei sutimi de secundă în calificări, însă revanșa a fost de antologie: un start fulminant l-a adus în frunte și nimeni nu l-a mai putut opri în drum spre al doilea succes stagional. Adică maximum posibil cu arma din dotare. Lando a încheiat înaintea lui Oscar, iar pentru prima oară în acest sezon, Hamilton s-a clasat înaintea lui Leclerc.
La Monaco, Ferrari a fost deodată o mașină mult mai competitivă, însă lui Leclerc i-a lipsit o zecime pentru pole. S-a plecat în ordinea Lando-Charles-Oscar-Lewis-Max, iar după 78 de tururi (cu tot cu noua regulă a celor două opriri obligatorii la standuri) unica diferență a fost că Max a aplicat o strategie diferită și a terminat înaintea celui de-al doilea monopost roșu. Astfel, Norris revenea la doar 3 puncte de Piastri în clasamentul general. Next year is gonna be my year ne promitea Lando la final de 2024…
Oscar a avut avantajul la Barcelona: două zecimi în calificări față de Norris a fost suficient pentru a-și asigura apoi victoria, într-o cursă marcată de gestul nesportiv al lui Verstappen în duel cu pilotul pe care-l antipatizează profund – George Russell. Să fie oare cel mai mare inamic? În trecut au mai fost incidente, iar acum situația e chiar mai complexă, de vreme ce e posibil ca olandezul chiar să-i ia locul la Mercedes.
Montreal e un traseu atipic, iar anul trecut excepțiile au fost adesea fructificate de Russell. Asta s-a întâmplat și acum, casele de pariuri fiind încântate să păstreze toți banii pariați pe Lando și Oscar. Cei doi au ajuns chiar să se atingă, rezultând un abandon destul de rușinos al britanicului, care și-a făcut imediat mea culpa. Lipsit de răbdare, Norris a văzut cum ecartul la vârf crește cu încă 12 puncte, zestre din care Piastri a putut să-și permită să fie perdantul în dublele McLaren de la Spielberg și Silverstone. În Austria, Ferrari a fost pe 3 și 4, iar în Marea Britanie a impresionat sâmbătă Max Verstappen cu al patrulea pole stagional și duminică Nico Hulkenberg, cu primul podium al carierei.
Ce urmează?
Așadar, superioritatea monopostului MCL39 nu prea lasă loc de surprize. Oscar a câștigat 5 curse, iar Lando 4. Cele două succese ale lui Max țin doar de abilitatea sa ieșită din comun, iar pista canadiană are o configurație ce a permis surpriza semnată de Russell. Între Piastri și Norris sunt doar 8 puncte, însă mai dese au fost momentele în care australianul a părut să aibă avantajul de ritm. Lando a arătat cel mai bine în calificările de la Monaco și în ultimele două runde: la Spielberg a rezistat atacurilor date de coechipier, iar la Silverstone s-a descurcat de minune pe o vreme schimbătoare. Oricum, trebuie să fim recunoscători conducerii McLaren, care le permite celor doi să se lupte, căci dacă era un secund clar definit am fi avut titlul aproape decernat.
Totuși, e aproape imposibil ca altă echipă să dea campionul în 2025. S-au mai văzut pachete miraculoase de upgrade-uri, chiar și McLaren a parcurs drumul last to first în decurs de 18 luni, însă de ce ar fi motivați urmăritorii să mai aloce fonduri pentru asta, la un asemenea deficit? E mult mai logic să privești înspre următorul ciclu tehnologic.
Victoriile și titlurile au fost multă vreme un pansament pentru Red Bull Racing, echipă din care rând pe rând au plecat Rob Marshall, Adrian Newey, Jonathan Wheatley și, bomba venită din senin după Silverstone, chiar team managerul Christian Horner. De când există echipa în Formula 1 (2005), doar el s-a aflat la conducere, bifând peste 100 de victorii, 8 titluri la piloți (4 ale lui Sebastian Vettel și 4 ale lui Max) și 6 la constructori. Acum, ultimul element de mare valoare al structurii este chiar Max, iar îndepărtarea lui Horner pare a fi un gest ce are și scopul de a mulțumi familia Verstappen. Va fi oare de ajuns?
În orice caz, după moartea patronului Dietrich Mateschitz s-a ascuțit lupta dintre succesorii săi și aripa thailandeză a concernului, iar în plan sportiv mai degrabă ar fi fost de arătat cu degetul Helmut Marko, de vreme ce sunt atâția ani de când filiera de juniori nu mai produce nimic notabil. Nu trebuie să uităm că nici Max n-a prins mai mult de jumătate de an în formulele inferioare ca pilot Red Bull, fiind șlefuit de alți formatori. Al doilea monopost a devenit o problemă imensă, căci nimeni nu e capabil să performeze în el nici cât o făcea Perez în declin. Liam Lawson a fost trimis înapoi la echipa secundă după doar două etape, iar Yuki Tsunoda… e în urma neozeelandezului în clasament, cu un loc 9 ca reper!
Astfel, Red Bull nu doar că nu poate spera la titluri, căci cu performanțe circumstanțiale ale lui Verstappen și locul al doilea pare complicat. Ferrari și Mercedes alternează ca second best, între cele două grupări de legendă fiind doar 12 puncte în prezent. Totuși, nici împreună cele două n-au strâns cât McLaren, care galopează înspre al zecelea titlu la constructori. Iar asta pune presiune și pe Frederic Vasseur, spre exemplu, căci cum poate fi un manager sigur de poziția sa când cel mai longeviv tocmai a fost demis din pricina lipsei de performanță?
Dacă în sezoanele trecute se trăgea linia între două plutoane formate din primele, respectiv ultimele 5 echipe, acum avem o altă configurație: McLaren runaway leader, apoi Ferrari, Mercedes și Red Bull într-un picior, apoi nu mai e Aston Martin cu pretenții la podium, ci căzută în lupta locurilor 5-9 în care multă vreme a părut că Williams e clar favorita. Mai mult, Sauber printr-un singur rezultat (podiumul de la Silverstone) a urcat până pe 6. În fine, cel mai rău arată Alpine – pe ultima poziție, cu Gasly deosebit de frustrat și aceeași incertitudine în al doilea cockpit. Doohan a fost înlocuit de Colapinto, care nici el nu strălucește. Fiecare a avut șase ocazii de a puncta și… a rămas la cota 0.
Fernando Alonso nu a punctat în primele 8 weekenduri, însă a făcut-o în ultimele 4. Au mai cules laude Isack Hadjar (debutant), Esteban Ocon (s-a adaptat repede la Haas) și Alex Albon (lider tot mai matur al echipei Williams). La polul opus, Lance Stroll a părut adesea fără niciun chef de curse, Oliver Bearman a fost în multe situații delicate, iar perioada de adaptare la noua echipă e lungă și complicată atât pentru Lewis Hamilton, cât și pentru Carlos Sainz.
Predicții
Subiectiv, tind să afirm că Oscar Piastri are tot mai puține de învățat și pare pregătit să devină campion mondial. Are o tărie psihică net superioară coechipierului, iar asta ar putea să se dovedească hotărâtor pe final. Max și George se vor mai întâlni pe circuite și vor da totul pentru bronzul stagiunii, dacă nu cumva reușește Ferrari să recupereze (prin Charles) deficitul față de cei doi. Hamilton încă n-are podium duminica, în timp ce colegul său are 4, deci nu poate da vina intrinsec pe monopost, ci doar pe nepotrivirea dintre el și pachetul tehnic.
E foarte greu de prezis dacă Tsunoda va termina sezonul la Red Bull Racing sau cine va fi cel mai bine clasat pilot francez în 2025. Părea mai simplu să indici primul spaniol, doar că și aici s-a produs rocada în etapa a 11-a, când Alonso a trecut în fața lui Sainz! Oricum, cea mai așteptată veste în acest moment este line-upul Mercedes: va reuși Toto Wolff să-l convingă pe Max sau rămâne cu aceeași pereche? Prima pauză de vară a fost perturbată de anunțul demiterii lui Horner, pentru cele patru săptămâni aparent liniștite din august ce urmează oare?