Etapă cu patru victorii și tot atâtea egaluri, tendința remizelor din sezonul trecut prelungindu-se și în cel actual. Dintre toate rezultatele a ieșit în evidență victoria la scor de tenis izbutită de Unirea Slobozia la Clinceni în fața nou-promovatei Csikszereda.
Hermannstadt – Metaloglobus 2-2 (Căpușă 3, Ianis Stoica 40 / Zakir 58, Huiban 77)
Rezultat neașteptat, mai ales dacă avem în vedere contextul, cât și desfășurarea scorului. Adică Hermannstadt, liderul play-out-ului din sezonul trecut, venea după un egal convingător pe terenul campioanei în prima etapă, când doar ghinionul a împiedicat să nu fie victorie. Adversara Metaloglobus, o nou-promovată surprinzătoare, care a debutat anevoios în prima etapă, cu o înfrângere la scor pe ceea ce se numește teren propriu. În plus de toate acestea, pe lângă faptul că juca pe teren propriu, în prima repriză Hermannstadt mai și conducea cu 2-0, de te gândeai la o nouă înfrângere la scor pentru debutanta pe prima scenă. Nemaiavând ce pierde însă, cei de la Metaloglobus au ieșit la joc după modelul partidelor de baraj cu CSMP Iași, în timp ce gazdele se gândeau deja la zilele de pauză după victoria pe care considerau ei că n-o puteau scăpa. Astfel, concentrarea din defensivă le-a scăzut drastic, iar cei din ofensivă păreau că sunt la un antrenament ușor. Așa au ajuns să puncteze Zakir și Huiban primele lor goluri pe prima scenă, beneficiind de asemenea atenție redusă a adversarului. Nici după golul egalizator sibienii nu s-au trezit, căci mai rămăseseră destule minute de jucat, și iată cum a pierdut printre degete două puncte, demonstrându-ne încă o dată că este bine să nu fim încrezători în aceste echipe de mijloc, care își păstrează inconstanța caracteristică. Căci după amintitul egal de pe Arena Națională, în fața FCSB, ne gândeam că echipa lui Măldărășanu ar putea ajunge în play-off… Cum nici Metaloglobus după acest egal nu este vreun Popeye marinarul cu spanac îngurgitat. Doar că într-adevăr, are mai mult potențial decât o arătase până acum. Oricum, de-acum înainte, adversarele sale trebuie să fie avizate.
CSU Craiova – Argeș 3-1 (Rober Sierra 16aut, M. Rădulescu 39, Baiaram 52 / Sadriu 36)
Mulți fani piteșteni, vreo 250, la Craiova, având în vedere că cele două localități nu sunt departe una de cealaltă, iar acum cu noile rute se ajunge foarte repede. Însă ei au ieșit în evidență nu pentru motivul oficial pentru care veniseră, acela de a-și susține echipa favorită, ci pentru că s-au luat la bătaie între ei, fiind nevoie de intervenția forțelor de ordine de a extrage de-acolo scandalagii. Oricum cei care au apucat să se uite la meci s-au bucurat doar vreo 19 minute, 16 la început, până să deschidă gazdele scorul, plus încă trei minute cât a durat după ce favoriții lor au egalat. Probabil că dacă nu ar fi primit al doilea gol atât de repede și asta pe un fond de joc bun al lor, ar fi putut spera la mai mult de la acest joc în care erau clar out-sideri. Bogdan Andone trăiește acea situație deloc plăcută în care echipa pregătită de el joacă plăcut ochiului, dar asta nu se traduce cu nimic pe tabela de marcaj. De aceea la interviul din final și-a arătat din plin frustrarea, reieșind o remarcă edificatoare: „Ce folos de giumubușlucurile lui Caio dacă nu aduc vreun plus echipei”. Într-adevăr, atacantul brazilian venit în această vară a pus de multe ori pe picior greșit defensiva adversă, dar în afara unor emoții sporite, nu a provocat nicio altă pagubă echipei adverse. Piteștenii se pot plânge însă și de ghinion în două momente importante: mai întâi la autogolul lui Rober Sierra, iar apoi la golul lui Baiaram, când mingea i-a ricoșat fericit acestuia. Implementând mai mulți nou-sosiți, Mirel Rădoi e pe cale să construiască o nouă echipă la care în prim-plan să fie un autohton, amintitul Baiaram.
„U” Cluj – UTA 1-1 (Capradossi 57 / Zsóri 30)
Cam ca în orice confruntare de tradiție și partida aceasta a fost echilibrată. UTA a avut cu totul alt registru decât cel din prima etapă, când a revenit pe final de la 0-3. Acum ea a condus, marcând împotriva cursului jocului, când gazdele elaborau tot felul de scheme pentru a penetra poarta lui Iliev, cea mai aproape fiind „transversala” neobositului Nistor. Tot Nistor avea să stea la baza golului egalizator, el „punându-i” mingea pe cap nou-sositului Capradossi, venit la clujeni să ia locul fundașului-golgeter din sezonul trecut, Masoero. Cu toate că egalarea s-a produs la doar 12 minute de la reluarea părții secunde, echipa gazdă n-a reușit să-și apropie victoria care ar fi menținut-o în fotoliul de lider ocupat după prima etapă. Acest lucru l-a iritat vizibil și logic pe antrenorul Sabău care își dă seama cât pot conta aceste puncte la îndemână pe care însă le risipești. Cu o cu totul altă stare de spirit era la final celălalt antrenor Mihalcea, care a luat încă un punct de la o echipă mai bine cotată, acesta chiar în deplasare și privește cu optimism viitorul. Începutul său la UTA este neașteptat de bun.
Petrolul – FCSB 0-1 (Fl. Tănase 75)
Așteptat de roș-albaștri ca pe o revanșă, având în vedere că în sezonul trecut cei de la Petrolul au fost printre puținele echipe cu care s-au aflat pe picior de egalitate. Mai ales că veneau șifonați din Andorra. E drept că cei mai mulți dintre cei care o pățiseră în micuța țară montană dintre Franța și Spania, nu se aflau la start. De aceea, în prima repriză cei de la Petrolul au putut să zburde, având și ocazii de a marca. N-au reușit însă și consider că n-au vreo scuză, mai ales când ești pe teren și ai alături atâția fani. Ce dacă joci cu FCSB, campioana, echipa de cupe europene etc? Atunci nu te mai prezenta dacă e o diferență de palmares atât de drastică. La finalizarea echipei lui Ciobotariu s-au putut vedea multe deficiențe. Nici măcar „cadourile” n-au putut fi materializate, a;a cum au primit la un moment dat ploieștenii de la Mihai Popescu. Cu patru schimbări la startul reprizei secunde, intrând titularii de drept, s-a terminat și cu joaca celor de la Petrolul. Iar inevitabilul s-a produs, după o centrare a lui Cercel de pe dreapta, Fl. Tănase a plasat cu capul din careu-dreapta, mingea peste un portar Bălbărău spectator. Un gol parabil de o apărare adevărată, cum va întâlni FCSB din fazele superioare ale cupelor europene.
FCV Farul – Oțelul 3-2 (Rz. Tănasă 2, 7, Ișfan 87 / Bană 38, Paulinho 85)
Dramatică desfășurarea scorului. A fost al doilea meci al etapei în care se reface o diferență de două goluri, confirmându-se acea vorbă care unora le provoacă ironia, că 2-0 e scor periculos. Opritul la vatră Rz. Tănasă s-a găsit să-și etaleze calitățile tocmai cu echipa la care a făcut practica, Oțelul. În mai puțin de 10 minute i-a marcat două goluri. Imediat după 2-0 te gândești la ce e mai rău pentru pățită. Însă pe fondul unei relaxări premature a gazdelor, cei de la Oțelul au început să pună șarjă după șarjă în jocul lor, ceea ce s-a materializat cu un gol înainte de pauză care lăsa deschise ușile spre refacerea handicapului. Ceea ce avea să se întâmple cu cinci minute înainte de final, când, mai mult, gazdele rămăseseră și în inferioritate numerică, după ce G. Iancu, abia intrat în teren a avut un fault dur la João Lameira. Iancu nu apucase să atingă mingea. Când Hagi, aflat la oficială alături de fiul și cumnatul său probabil se gândea la ce era mai rău, la un atac spre poarta gălățeană purtat de nou-intratul și totodată nou-venitul din această vară Ișfan avea să liniștească atmosfera în acea zonă a Litoralului. Asta spre enervarea lui Bálint, antrenorul gazdelor, căruia nu-i venea a crede că echipa sa a primit gol în inferioritate numerică.
Rapid – CFR Cluj 1-1 (Koljić 47 / Postolachi 25)
La privirea primului 11, nu aveai cum să nu remarci prezența a multor jucători ex-CFR Cluj în echipa Rapidului. Nu s-a întâmplat așa ceva nici prin anii 80, când cele două echipe erau cu adevărat feroviare, iar de la conducerea de-arunci a Căilor Ferate Române se emisese o circulară prin care echipele din subordine erau obligate să ofere cele mai bune elemente Rapidului. A fost însă ceva scurt și unic, de aceea a și fost uitat acel moment. Acest meci, având în vedere anvergura celor două, a fost derby-ul etapei. El a răspuns acestei catalogări. A fost dinamic, cu multe faze bune de ambele părți, iar remiza este echitabilă.
Unirea Slobozia – Csikszereda 6-1 (Purece 34pen, Aganović 45+1, 72, Dulcea 55, Rotund 86, Said Ahmed Said 90 / Dolný 21pen)
Incredibil ceea ce s-a întâmplat la Clinceni. Nu victoria gazdelor, cu toate că nici pe aceasta nu pariau foarte mulți la start. Mai ales după ce cehul Dolný deschisese scorul. De la 0-1 la 6-1 a urmat însă un drum lung de aproape 70 de minute. Două momente au fost esențiale. Mai întâi, nu atât faptul că să le zicem gazdele au egalat relativ repede, tot din penalty, ci că tot cu acea ocazie Csikszereda a rămas în 10 după intrarea dură în careu a lui Palmeș la Afalna. Iar apoi, în ultima fază a primei reprize, Aganović, omul meciului, a transformat impecabil o lovitură liberă, aducând aminte și în România că se poate marca din acest procedeu… Acest 1-2 a cântărit mult la moralul secuilor care în partea a doua s-au dovedit a fi doar carne de tun. Cei din Slobozia au realizat un scor istoric pentru ei, cel mai mare de când sunt pe prima scenă. Au marcat și debutanții, și jucătorii under, și cei veniți de pe bancă. Noroc cu VAR-ul că altfel s-ar fi terminat 7-1.
Dinamo – FC Botoșani 0-0
Nucă prea tare FC Botoșani pentru Dinamo și nu doar la acest meci, ci în mod tradițional. A dominat mai mult teritorial Dinamo, a și marcat prin Cîrjan, dar VAR-ul i-a anulat reușita. Botoșani a avut ocaziile sale și putea pleca la rându-i cu cele trei puncte. S-a încheiat însă 0-0, echitabil, între două echipe care se află ambele la al doilea egal consecutiv.
Cifrele etapei
Jucători
Meciul 150 în Liga I: Koljić (Rapid)
Meciul 50: Jyry (Petrolul)
Debut: Petriu, Cl. Stancu (ambii Argeș), Gergely (Csikszereda), Rob. Neacșu (Metaloglobus), Murria, Paulinho, D.E. Neicu, Murria (toți Oțelul), Kramer (Rapid), Dulcea (Unirea Slobozia), Capradossi („U” Cluj), Isenko, Al-Hamlawi, D. Matei (toțí CSU Craiova)
Golul 10: Ișfan (FCV Farul)
Golul 1: Sadriu (Argeș), Dolný (Csikszereda), Zakir, Huiban (ambii Metaloglobus), Paulinho (Oțelul), Dulcea, Rotund (ambii Unirea Slobozia), Capradossi („U” Cluj)
Antrenori
Egalul 100 în Liga I: Dan Petrescu (CFR Cluj)
Înfrângerea 1: Róbert Ilyés (Csikszereda)
Arbitri
Meciul 150 condus în Liga I: Iulian Călin (Ștefănești,AG)
Meciul 50: Viorel Flueran (Craiova)
Echipe
Prima înfrângere pentru Csikszereda și primul egal pentru Metaloglobus
A marcat golul 250 (prin Ianis Stoica) în Liga I: Hermannstadt
A primit golul 1.950 (de la Baiaram): CFC Argeș
Unirea Slobozia a urcat pe locul 81 în clasamentul all-time, depășind pe Ferrar Cluj