Este clar că a 17-a etapă s-a aflat în umbra alegerilor prezidențiale, mai ales că acestea au avut o desfășurare nemaiîntâlnită până acum. Reîntorcându-mă la caracterul sportiv al rundei, a fost una în care doi antrenori care intraseră în serii nefaste au reușit să iasă din ele: Dorinel Munteanu și Marius Măldărășanu. Asta deoarece conducătorii respectivelor echipe nu s-au grăbit să-i demită și ar trebui să fie exemple și pentru unii confrați de-ai lor mai aprigi la mânie, dar mai scurți la minte. Sunt însă alți tehnicieni pe cale de a intra la rândul lor în perioade mai grele: Ovidiu Sabău, Mircea Rednic și Eugen Neagoe. Să vedem dacă vor avea același noroc.
Sepsi – FC Buzău 2-0 (Alimi 18pen, Oberlin 20)
Neglijența din minutul 17 pe care Ferraresso a făcut-o comițând fault în careu a fost începutul sfârșitului în acest meci pentru cea care avea să preia „lanterna roșie” în această rundă, FC Buzău. A transformat Alimi și se contura deja o nouă victorie pentru antrenorul Vali Suciu. Mai ales că doar peste două minute, Oberlin a mărit avantajul, profitând de starea de descumpănire a oaspeților după primul gol. Tot ce au mai reușit oamenii lui Eugen Neagoe a fost să tempereze ofensiva adversă și să nu sufere astfel o înfrângere la scor. Așadar, șocul la echipă pomenit mai sus sperat în a se fi produs prin aducerea lui Neagoe la echipa buzoiană a avut loc, dar pentru o perioadă foarte scurtă. Acum, FC Buzău a ajuns la 4 înfrângeri consecutive și să vedem de unde mai aduce un nou șoc. Cât despre Sepsi, iat-o la 6 partide fără înfrângere din care 4 au fost victorii, ajungând astfel pe granița play-off-ului.
FCV Farul – Oțelul 0-1 (Samuel Teles 90+5)
Un meci mai deloc atractiv, în care fiecare echipă a pândit lovitura decisivă. A reușit-o Oțelul, în minutele de prelungire ale partidei, după ce Buzbuchi a respins un șut, dar la cel al lui Samuel Teles nu a mai avut ce să facă. Având în vedere că echipa gazdă nu a avut vreun șut pe poartă, nu prea merita nimic de la acest joc. În schimb Oțelul, pentru insistența sa mai mare a meritat cele trei puncte, fiind primul său succes de la finalul lunii august încoace, acel 2-0 de la Galați cu Sepsi. Trecuseră de-atunci 9 partide fără succes pentru gruparea de la Dunăre. Pe la alte echipe, după doar vreo 2-3 înfrângeri i se face deja vânt antrenorului. De partea cealaltă, rezultatele proaste ale lui FCV Farul deja nu mai miră.
Hermannstadt – „U” Cluj 2-1 (Ianis Stoica 3pen, 62 / Miranian 90+2)
Un alt antrenor cu o serie mare de meciuri fără victorie era Măldărășanu. Mai exact 8, după acel 6-2 de-acasă cu Iașiul. Având în vedere ce se întâmplă de obicei pe la echipele noastre în asemenea situații, după fiecare din aceste etape, sau mai degrabă după 6 dintre aceste etape, căci le-am exclus pe primele două în care s-au consemnat remize, se punea mereu întrebarea dacă a fost ultima pentru Măldărășanu. Între timp a fost investit un nou președinte la Hermannstadt, în persoana fostului său coechipier Daniel Niculae, care a anunțat răspicat că îi dă credit în continuare antrenorului. Și iată a venit meciul cu „U” Cluj, unul care se anunța foarte dificil, având în vedere că era vorba de lider, dar mai ales pentru că echipa sibiană nu mai câștigase vreodată împotriva „șepcilor roșii” pe prima scenă. Dar din nefericire am avut dreptate când am evocat faptul că liderul a început să se clatine din etapa trecută. Și chiar după două minute, Codrea a avut o intervenție neglijentă în careu la Murgia, soldându-se cu penalty împotriva echipei sale. A transformat Ianis Stoica, cel care nu se despărțise de „U” Cluj anul trecut în cele mai bune relații. Clujenii au avut două mari ocazii de a egala în prima parte, prin Blănuță și Oaidă. Același Ianis Stoica avea să mai înscrie un gol, de această dată din acțiune. Sibienii au avut ocazia să mai marcheze o dată, când Sg. Buș, un clujean crescut însă la CFR, a scăpat singur cu Gertmonas, dar lituanianul a fost cel care a avut câștig de cauză din duel. Golul marcat în prelungiri de Miranian a fost doar unul platonic. Și iat-o astfel pe „U” la 3 partide consecutive fără victorie, din care 2 înfrângeri, pierzând mult din avantajul consistent pe care l-a avut la un moment dat. Să vedem cum va gestiona Ovidiu Sabău acest moment dificil. Interesant că după acest rezultat, ambele echipă au rămas pe aceleași locuri de dinaintea etapei.
CFR Cluj – Rapid 1-1 (Fică 81 / Burmaz 90)
Foarte frig a fost la ceea ce cândva era un derby feroviar, CFR Cluj – Rapid. Gazdele au avut mai mult inițiativa, dar Pașcanu, Ignat și ex-ceferistul Cr. Manea i-au blocat bine pe Postolachi și Louis Munteanu. Repriza a doua a fost mai intersantă, mai ales că s-au marcat cele două goluri. Curajosul Fică, cel care a jucat pe la Rapid când era în Liga 2, fiind împrumutat de CFR, a șutat cu pământul, efectul mingii rezultat din contactul cu solul păcălindu-l pe portarul Siegrist (la prima lui gafă majoră de când apară buturile Rapidului). Nemaiavând ce pierde, oaspeții au intensificat acțiunile ofensive și aveau să obțină egalarea, nou-intratul Burmaz finalizând o acțiune construită de Borza. Sârbul a revenit astfel la statutul de armă-secretă cu care s-a făcut cunoscut în fotbalul românesc, în sezonul trecut. Și pentru el ca și pentru marcatorul clujenilor Fică a fost o… spargere a gheții, că tot a fost frig.
FCSB – Unirea Slobozia 3-0 (D. Olaru 27, Bîrligea 45+2, Miculescu 71)
Rivalii lui FCSB nu aveau prea mari așteptări că Unirea Slobozia putea obține ceva din meciul de pe Arena Națională, chiar dacă FC Botoșani dăduse lovitura în restanță. Era de crezut că vor fi două eșecuri consecutive. Și au avut dreptate. Căci fără să strălucească, roș-albaștrii au izbutit o victorie facilă. Au fost unele semne de întrebare la primul gol, cel al lui Olaru, dacă mingea a depășit linia porții după ce a căzut din transversală. Dar atât, căci altfel, a arătat ca un meci de antrenament pentru oamenii lui Haralampous pentru dificila confruntare care urmează cu Olympiakos Pireu. Prea multe nu ar mai fi de evocat. Să mai remarcăm doar apetitul lui Bîrligea pentru gol care continuă și pe plan intern, și pe cel internațional.
Petrolul – Dinamo 0-1 (Selmani 31)
A fost meciul care s-a disputat tocmai când febra alegerilor prezidențiale era în creștere, apropiindu-se exit-poll-ul. Apropo, un exit-poll prin care cei care l-au realizat s-au făcut de râs și în asemenea condiții ar fi bine ca toți acești evaluatori politici să ne scutească și cu sondajele, și cu alte asemenea jucării periculoase pe care nu le știu folosi, lăsându-ne să așteptăm în plata noastră rezultatele până la contorizarea ultimului vot. Referindu-mă acum la partida de la Ploiești, aceasta era una așteptată cu interes, și datorită tradiției acestei confuntări, dar și a faptului că erau două formații cu pretenții la play-off. Dinamo s-a impus meritat și dacă nu ar fi fost Zima în poartă care să scoată mingii din cele mai grele, scorul ar fi fost mai mare în favoarea alb-roșilor. Și iat-o pe Dinamo pe podium, având șanse însemnate să prindă play-off-ul. De-acum va fi chiar o surpriză dacă nu o va face. Nu vreau să anticipez, dar Petrolul confirmă părerea celor mai mulți, că nu are față de play-off.
FC Botoșani – CSMP Iași 1-1 (Chică-Roșă 29 / A. Gheorghiță 84)
Acest derby al Moldovei s-a jucat pe frig. FC Botoșani venea după deosebita și neașteptata victorie cu FCSB, în timp ce CSMP Iași pierduse acasă cu Sepsi, după ce condusese la un moment dat. Având în vedere acest context și faptul că Botoșaniul a deschis scorul după prima jumătate de oră (gol care a avut nevoie de ștampila VAR-ului), mulți gândeau că echipa pregătită de Liviu Ciobotariu urma să obțină o nouă victorie. Chiar dacă ieșenii au ieșit mai curajos la atac în partea a doua. Iar la o fază care nu anunța nimic, Gheorghiță a reușit să egaleze. Astfel s-a consemnat o remiză echitabilă, între două echipe la care s-au constatat multe stângăcii. Au considerat unii că a fost un egal care nu avantajează niciuna dintre echipe. Îi contrazic. În acest stadiu al competiției, orice punct este binevenit. Într-adevăr, cei de la Botoșani pot avea o frustrare mai mare, căci după ce bați campioana, ar fi trebuit să nu ai probleme cu o echipă mult mai modestă.
UTA – CSU Craiova 1-2 (Fábry 18 / Lukić 68, Al. Mitriță 82pen)
Nici acum nu-mi vine să cred că CSU Craiova a câștigat meciul de la Arad! O victorie nemeritată. De fapt, mai degrabă s-a bătut UTA singură. Acel henț în careu total nefericit al lui Hrezdac a stat la baza acestei victorii. Mare nenorocit este adesea acest sport. De-aia se și îmbolnăvesc de inimă, ficat, stomac mulți din cauza lui. Echipa arădeană are însă cea mai mare parte de vină la acest eșec. Dincolo de greșeala lui Hrezdac, la scorul de 1-0 a avut minute bune când a controlat partida și s-a jucat cu ocaziile. Și bine se zice că acestea se răzbună, că au făcut-o din plin acum. Marile realizări ale Craiovei la acest meci au fost centrarea lui Mitriță, care a făcut toți banii, precum și paradele lui L. Popescu. În rest, o echipă mediocră care în pofida faptului că a gafat de nenumărate ori în acest sezon, a ajuns pe locul 2! De partea cealaltă, UTA și Rednic au intrat într-o serie nefastă de 3 înfrângeri consecutive care au adus-o aproape de zona cu probleme a clasamentului.
Cifrele etapei
Jucători
Meciul 200: Patriche-Nichita (Dinamo)
Meciul 150: Ionuț Stoica (Hermannstadt), Al. Mitriță (CSU Craiova)
Meciul 50: Samuel Teles (Oțelul)
Debut: Zé Pedro (UTA)
Golul 20: Ianis Stoica (Hermannstadt)
Golul 10: Alimi (Sepsi)
Primul gol: Fică (CFR Cluj), Lukić (CSU Craiova)
Antrenori
Înfrângerea 100: Eugen Neagoe (FC Buzău)
Arbitri
A 150-e linie: Marius Marchidanu (Brăila)
Echipe
Prima victorie în primul eșalon a lui Hermannstadt în fața lui U Cluj (într-a 8-a confruntare directă)
Prima înfrângere pe teren propriu a lui FCV Farul cu Oțelul (într-a 5-a confruntare la malul mării)
CFR Cluj a primit golul 1050 în primul eșalon (de la Burmaz)
Ar fi de adăugat din restanță și prima victorie a lui FC Botoșani pe teren propriu cu FCSB (abia într-a 14-a întâlnire dintre cele două la Botoșani)