Descriere
În luna martie, la început, când a apărut numărul 41 vă tot aminteam că eram bombardați cu știri despre noul coronavirus. Cum toată activitatea s-a oprit, și 100% Sport a luat decizia de a întrerupe apariția tipărită. Dar trebuie să vă spunem că am trecut foart greu de această perioadă, ne-ați citit pe site-ul 100sport.ro și înainte de a prezenta noul număr, ne cerem scuze tuturor cititorilor, pentru că nu am mai ajuns în casele lor. Numărul 42 e plin de informații despre sport și când vine vorba de pandemie, noi încercăm să calculăm pierderile și să o luăm de la capăt. De azi, oricum, 14 iulie, numărul 42 al revistei 100% Sport este la chioșcurile de ziare Inmedio din București și din țară, dar și la distribuitorii de presă zonali. Și continuăm aventura începută acum 8 ani, nu cedăm.
Pandemia de covid19 aproape a îngropat sportul mondial, dar sunt puține țările care au început să își pună problema banilor pierduți, unii de teamă, ceilalți pentru că n-au o strategie în acest sens, cum este și cazul României. Americanii sunt primii care avansează o sumă în dreptul pierderilor. 12 miliade de dolari (aproximativ 11 miliarde de euro) este concluzia la care au ajuns specia-liștii de la ESPN.“Este cea mai mare criză din istoria spor-tului, iar această industrie de 100 de miliarde a pierdut mai mult de 10% în doar 6 săptămâni. E un dezastru sportiv și o gaură financiară care va fi umplută cu greu”, relatează specialiștii ESPN.Extinderea masivă a coronavirusului avea să afecteze major și întregul program al activităților olimpice și preolimpice. Deciziile radicale luate de Canada și Australia, de a nu trimite delegații la Tokyo în 2020, au prevestit inevitabila amânare a Olimpiadei din Japonia, oficializată în cele din urmă. Impactul pande-miei de coronavirus și-a arătat adâncimea și în sport (de altfel, într-o perioadă foarte scurtă). Efectele negative ale acestui impas ar putea fi doar la început, luând în calcul și aspectele financiare ale industriei sportive.
Ministerul Tineretului și Sportului de la noi nu a făcut un bilanț al pierderilor, după cum bine știm, România e genul de stat care calculează după ureche, sunt puține momentele sau domeniile unde vin cifre exacte. MTS a inițiat tot felul de ședințe, unele utile, multe fără rezolvare, evident, dar a anunțat că va încerca să ajute federaţiile naţionale să depășească și din punct de vedere financiar dificultăţile cauzate de pandemia de coronavirus. Totul despre criza din ultimele 3 luni și care sunt previziunile, doar în noul număr 100% Sport.
Ce mai citim în noul 100% Sport
MAREA DECĂDERE DE LA TIMIȘOARA. În urmă cu trei ani, ACS Poli uimea fotbalul românesc printr-o cursă nebună în urma căreia s-a salvat de la retrogradare. Ceea ce a urmat nu a fost însă un reviriment al clubului timișorean, ci o alunecare pe tobogan. În prezent formaţia de pe Bega, pentru care au girat autorităţile locale și judeţene în anul 2012, a fost salvată de pandemie de la a treia retrogradare consecu-tivă și foarte probabil de la dispariţia completă.
ŞTEFAN SORIN ŞTIUCĂ, NOUA SPERANŢĂ A ATLETISMULUI CRAIOVEAN. La începutul lunii martie s-a desfășurat Campionatul Naţional de Atletism dedicat ca-tegoriei sub 18 ani. La start s-a regăsit, așa cum era de așteptat, și Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trișcu“ Craiova, care nu a făcut un simplu act de prezenţă în Sala „Ioan Söter“ din cadrul Complexului Sportiv „Lia Manoliu“ din București. Cel mai bun rezultat al grupării din Bănie l-a înregistrat Ştefan Sorin Ştiucă, un atlet de 17 ani, ori-ginar din Goicea. Deși nu era creditat la podium, Ştiucă a obţinut medalia de aur la proba de 3.000 de metri, lăsând în urma sa sportivi ai lotului naţional.
GHEORGHE POPA, „DOKI”, ÎNGERUL PĂZITOR AL FOTBALIȘTILOR. Medicul lui Sepsi OSK, Gheorghe Popa, 65 de ani, are o experiență de peste 30 de ani în lumea sportului. Prima a fost la baschet, unde timp de 10 ani s-a ocupat de sănătatea baschetbalistelor de la Voința Brașov și Fartec Brașov. Din 1995 a trecut la fotbal, mai întâi la Tractorul Brașov, după care timp de 11 ani a fost medicul lui FC Brașov, iar acum se ocupă de Sepsi OSK.
POVEȘTILE REALE ALE FOTBALULUI. Cum au fost dizolvate ȚSKA Sofia și Levski, în 1985! În anii 80, când televiziunea ceaușistă era tot mai greu de privit, pentru mulți români, mai ales cei din zona de centru și sud-est a țării, Televiziunea Bulgară ne ajuta să ne mai mângâiem sufletul, prin multele filme și seriale bune pe care le oferea, dar și prin transmisiunile sale sportive pe măsură.
AJUTOR EUROPEAN PENTRU ANAD. Agenția Națională Anti-Doping beneficiază de o finanțare nerambursabilă în valoare de aproape 2,7 milioane de euro, prin care va fi îmbunătățită legislația națională de referință și vor fi întreprinse demersuri pentru creșterea gradului de conștientizare privind pericolele dopajului.
PĂREREA LUI BUZĂRIN. Cunoscutul jurnalist Alin Buzărin scrie despre patronul de azi din fotbal, care întârzie salarii, plătește greu, așteaptă mereu drepturile tv. Dar mai e rentabil în 2020 să fii proprietar de club?
CELE TREI LUCRURI PE CARE LUMEA FOTBALULUI TREBUIE SĂ LE CUNOASCĂ FOTBAL. Activitatea sindicatului fotbaliștilor a fost una intensă în ultimele 4 luni. Asta pentru că jucătorii au avut de suferit în ultima perioadă din cauza situaților întâmpinate de-a lungul perioadei de pandemie. AFAN a solicitat încă de la începutul stării de urgență deschiderea unui proces de consultare și negociere împreună cu cluburile, cu FRF și LPF, astfel încât să se găsească o modalitate echitabilă pentru împărțirea costu-rilor generate de suspendarea competiției, cât și pentru a se asigura sportivilor, jucătorilor, acoperirea, într-o cât mai mare măsură, a drepturilor financiare pentru această perioadă.
MOMENTE ȘI FIȚE. Într-o nouă rubrică a revistei, omul de radio Andy Stănescu ne propune câteva momente vesele din lumea sportului.
REPLAY. Mai țineți minte ce se întâmpla în iulie 1990 în sport? Răzvan Toma și Daniel Nazare vă amintesc toate evenimentele de acum 30 de ani, iar Mihai Rusu, fosta voce Europa Liberă, scrie despre nedreptățile olimpice.
DE VORBĂ CU TITUS ANDREI. Am auzit de atâtea ori la radio vocea inconfundabilă a lui Titus Andrei care întotdeauna oferea certitudinea că urmează să ascultăm muzică bună. Căci atât muzica, cât și radioul aveau să-i fie destine ale vieții, iar pe lângă ele și-a făcut loc printre altele și sportul, după cum avea să ne mărturisească în interviul de față.
LIBRĂRIA 100% SPORT. În fiecare lună, Narcis Drejan vă spune la ce film să mergeți, ce cărți să citiți sau ce jocuri să vă distreze pe console sau PC.
COMOARA ASCUNSĂ DE FCSB ÎN COPOU. A debutat la doar 18 ani în Liga I, sub co-manda unui antrenor care l-a dorit insistent, Mihai Teja, iar acum e om de bază la CSM Poli Iași. Povestea lui Ovidiu Horșia a început la Târgu Mureș, unde se juca nonstop în fața casei cu mingea.
SPORT BUSINESS. Cum traversează criza coronavirusului cei doi mari coloși de echipament sportiv, Nike și Adidas, care au anunțat deja pierderi de milioane de dolari.
IANIS ZICU și cel mai bun unsprezece. Din numărul 11 al 100% Sport, ne-am propus să alegem cel mai bun 11 actual din fotbal, dar și cel mai bun din istorie, dar nu din ochii noștri, ci ai marilor fotbaliști din România. În noul număr, antrenorul principal de la Farul Constanța a ales echipa ideală.
Recenzii
Nu există recenzii până acum.