Update
În această după-amiază(08 August 2019), mai exact la orele 15.27, pe adresa de e-mail a redacției, a fost recepționat răspunsul Ministerului Tineretului și Sportului la cererea de informații de interes public pe care publicația noastră a formulat-o în baza Legii 544/2001 privind sumele repartizate către federațiile sportive naționale în anul 2019, dar și criteriile de repartizare a acestora.
După cum se poate observa în fotografia de mai jos, solicitarea a fost înregistrată în data de 18 Iulie 2019 sub numărul 8499.
Răspunsul MTS a venit cu doar 11 zile de întârziere față de termenul legal.
„Art. 7 (1) Autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia să răspundă în scris la solicitarea informaţiilor de interes public în termen de 10 zile sau, după caz, în cel mult 30 de zile de la înregistrarea solicitării, în funcţie de dificultatea, complexitatea, volumul lucrărilor documentare şi de urgenţa solicitării. În cazul în care durata necesară pentru identificarea şi difuzarea informaţiei solicitate depăşeşte 10 zile, răspunsul va fi comunicat solicitantului în maximum 30 de zile, cu condiţia înştiinţării acestuia în scris despre acest fapt în termen de 10 zile.” Extras din Legea 544/2001.
Dar acest aspect este mai puțin important.
Important este faptul că în documentul trimis către redacția noastră, MTS confirmă sumele pe care 100% Sport România le-a publicat în exclusivitate în materialul de mai jos.
De asemenea, în adresa respectivă se precizează și criteriile de acordare a finanțării pentru federațiile sportive naționale. Aceste criterii, împreună cu sumele acordate în baza lor, vor constitui o analiză bazată pe cifre, analiză ce va fi prezentată cititorilor noștri într-un material viitor.
______________________________________________________________________________
Stire initiala
Bugetul Ministerului Tineretului și Sportului (MTS) a creat întotdeauna suspiciuni. Suspiciuni în ceea ce privește alocarea dar mai ales cheltuirea banilor alocați de către Federațiile sportive.
La începutul anului, ministrul Bogdan Matei anunța cu surle și trâmbițe că bugetul MTS va fi mărit substanțial de la 336 milioane de lei în 2018 la 658 milioane de lei în 2019. Foarte corect, este o creștere de aproximativ 95%. Ce a omis domnul ministru să precizeze în materialele de comunicare este faptul că Ministerul de Finanțe a abrogat de la 01 Ianuarie 2019 legea care prevedea alocarea de sume importante rezultate din accize și taxe către MTS. Practic, capitolul de buget denumit „Venituri proprii MTS” a dispărut. Și tot practic bugetul per total al MTS pentru 2019, în comparație cu cel din 2018, este mai mic. A fost doar un exercițiu de imagine rezolvat de domnul ministru Bogdan Matei într-un stil caracteristic.
De altfel, domnul ministru ține la imaginea dumnealui și orice vizită de lucru este prezentată cu mare fast pe pagina de socializare a Ministerului de către armata de consilieri. Gurile rele, din și de pe lângă Minister, spun că alocarea finanțării federațiilor sportive din România ar fi capodopera domnului Daniel Jianu, Director General, personaj cu care practic Bogdan Matei este într-o perfecta simbioză. Dar subiectul acesta va fi tratat într-un alt episod al serialului nostru.
Revenind la bugetul MTS, acesta este păstrat la secret, deși transparența ar trebui să fie unul din lucrurile esențiale în activitatea unui minister. Dacă anul trecut, finanțarea Federaților sportive a fost afișată pe site-ul ministerului undeva în luna Aprilie, anul acesta informația este de negăsit, deși suntem în luna August…
Pentru o mai bună informare a cititorilor, publicația noastră a solicitat MTS aceste informații de interes public în conformitate cu Legea 544/2001. Cererea cu numarul 8499 a fost depusă la Registratura MTS în data de 18 Iulie 2019.
În respectiva cerere, solicităm MTS să ne informeze asupra sumelor alocate Federațiilor sportive naționale în anul 2019 și criteriile care au stat la baza principiului de acordare a respectivelor sume. Termenul legal pentru soluționarea acestei solicitări a fost depășit.
Întelegem că nu suntem singura publicație care a solicitat aceste informații de interes public. Așa cum era firesc și o parte a colegilor noștri din presă au simțit nevoia de a desluși un asemenea „mister”. Însă MTS a dat dovadă de echidistanță și ne-a tratat pe toți în același fel, adică cu multa indiferență deși avea obligația legală să raspundă acestor solicitări.
Totuși, în mod excepțional și în exclusivitate, cu ajutorul unor surse de încredere, 100% Sport a reușit să intre în posesia sumelor pe care MTS le-a alocat Federațiilor sportive naționale.
Prezentarea acestor sume reprezintă un următor episod al serialului pe care 100% Sport, împreună cu colaboratorii săi, îl va prezenta într-un viitor foarte apropiat, serial despre „casta” formată în interiorului MTS și despre modul de acțiune al membrilor acesteia.
Fraților, nu cred ca abordarea ” mortul este de vina” se poate aplica și în cazul acestor farisei.
Strategia sportului este o super nova transformată de funcționari incompetenti, corupti, politruci sau nepoti de veri buni… ce absoarbe ineficient și chiar ticalos importante sume de bani….a rămas doar un mister.
Miniștri „ce ajung și pleacă” fără să fi înțeles nimic, însă doar puțin mai bogați.
„FINANȚAREA prin Program” se dovedește a fi un termen fără conținut și este lipsit de atributul continuității. În consecință, fără excepție de 20 de ani se petrece același dezastru în finanțarea federațiilor, primul trimestru este parțial sau total nefinanțat, aspect ce face ca efortul precedent să nu producă rezultat.
Ne situăm la intersecția a mai multor generații și descoperim că aspecte de esență ce necesită o abordare serioasă și imediată sunt acoperite de stiri cu poze prelucrate si false raportari ale ministerului. Medalile de la sporturi neolimpice fără niciun impact social, cultural sau de reprezentare sportivă, au fost acoperirea eșecului în toate sporturile așa numite de profitori de serviciu ” sporturi de traditie”.
O fantasmă ce a ținut sportul românesc în loc, cu costuri uriașe de reprezentare în arena internațională.
Acele sporturi neolimpice care aduc cca 100-125 de medalii de la (o singura) competiție in care la nivel continental sau mondial se întâlnesc niște cluburi private cu aceași agendă, de a frauda fondurile publice, prin false raportări pe care cei din MTS nu se sinchisesc sa le verifice în numele unei răspunderi personale a solicitantului?!? Noaptea minții.
De reținut, fără excepție în niciun an ( timp de 18 ani), nu a fost respectată procedura de FINANȚARE și nu au avut loc discuții și analize a solicitărilor înaintate de federații. Pentru susținere solicitați procesele verbale care trebuiau întocmite ( vă asigur că, nu sunt), asta pentru ca ar fi trebuit semnate și de către mine.
Există fără justificare sporturi olimpice cu bugete mai mici decât cele neolimpice contrariu legii și procedurilor de aplicare a acestora.
Disprețuiți și marginalizați, finanțați necorespunzător, cu prime și indemnizația mizerabile întârziate sau neachitate, tineri nostri sportivi aleg să EMIGREZE.
Strategia lui Bellu, Tocală, Szabo, Lipă, a lui Dunca, și a celor care i-au însoțit in efemera lor dictatură precum secretari de stat sau secretari generali, consilieri sau dovedit doar simple derogări de la vremea lor.
Cât despre această partidă simplă a lui Jianu cu repetentul de ministru este un deja’vu. Persoane care nu stiu străzile prin București sau mai mult (vezi inregistrarea) in care acest ministru nu o cunoștea pe doamna de lângă el, în timp ce susținea că a analizat împreună cu aceasta bugetul prezentat.
Noaptea minții.
În consecință fiecare ministru și camarila venită cu el sau înfruptat din 15-25% șpagă la purtător. Au aprobat reparații la clădiri cu trei pereți, instalații care sunt desființate tot de către ei anterior dar rămase în actele CSN -urilor, CSM -urilor, Federațiilor de casă cu patrimoniu, achiziții de materiale și echipamente negociate de băiatul lui Tocală la New York, de Lipă cu barcile second hand, de Săndulache cu Hummel în Viena, Dobrescu cu băieți deștepți de la Monaco, etc…
Toate acestea și multe altele sub ochii contribuabililor ce plătesc pentru accesul copiiilor în baza materială publică, plătesc cantonamentele și echipamentele acestora.
Încotro și cu cine ne îndreptăm în condițiile în care legea prevede și regulamentul de aplicare distinge modul de aplicare?
Mai ales responsabili administrativ, civil și penal… pentru acest eșec.
O analiza interesanta, bazata pe cifre.
Confirma ce era de confirmat.
Rusine celor care se cocoata pe investitiile privatilor, fie ei ca sunt cluburi, fie ca sunt parinti.
Mariusica tata, comentariul tau denota doar frustrare si ipocrizie, dar si faptul ca ai ramas ancorat in cutumele preistorice ale sportului international, fiind incapabil sa intelegi ce se intampla in acest domeniu, „sport”, la nivel.mondial.
1. Acuzi ca „de 20 de ani incoace”..etc…dar nu te-am vazut vereodata sa refuzi sa semnezi ceva sau sa iei atitudine in vreun fel impotriva ministreselor de trista amintire, Lipa, Szabo, Tocala, etc. In schimb te-am.vazut impaunandu-te bine mersi prin diverse functii si comisii, beneficiind de toate privilegiile si avantajele respective, inclusiv de banii primiti ca prime in urma rezultatelor obtinute de federatii, olimpice dar mai ales, neolimpice. Banii de pe urma lor, ti-au fost buni? Ca nu te-am vazut vreodata sa-i refuzi ci, din contra, faceai.mare galagie pt ei ca sa-i primesti.
2. Ciorba asta pe care o faci cu „olimpice” si „neolimpice”, nu o mai crede decat cei care nu au trecut de nivelul de gradinita. Deschide ochii si vezi ce se intampla la nivel.mondial si cate „neolimpice” au intrat la J.O. sau au fost recunoscute deja de CIO.
3. Jignesti zeci de mii de sportivi romani, zeci de mii de tineri, doar pt ca nu practica sporturi agreate de tine. Cum dracu’ sa spui bai Mariusica ca „nu au impact social si cultural” niste federatii care implica mii de tineri ROMANI in activitatea lor??? Adica au impact social federatiile cu 50 de sportivi iar cele cu 5000 de spprtivi, nu??? Noaptea mintii, vorba ta..
4. Dupa cum se vede din articol, marea majoritate a federatiilor au bugetele marite fata de anii anteriori. Asta este ceva rau in mintea ta, Mariusica??? Noi credem ca, din contra, este foarte bine. Asa si trebuia sa fie mai de demult, mai de-atunci cand si tu puteai face ceva in sensul asta dar n-ai facut nimic. Prin afirmatiile tale nu arati decat frustrarea ca nu ai mai fost bagat si tu la cascaval. Atat. In rest, este clar ca in ultimii 2-3 ani s-au redresat in bine foarte multe lucruri si tocmai de aceea voi, cateva cozi de topor ramase pe acolo, sunteti suparati. Ca nu mai puteti sa calcati pe cap sportul romanesc, asa cum o faceati inainte, doar doar va mai pica si voua de-o bere. Sa manance si gura voastra ceva.
5. Mariusica tata, nu ai cum.sa ne prostesti pe toti pentru ca stim foarte bine cine esti si ce poti. Adevarul este ca este pentru prima data de la Crin incoace, cand bugetele au fost acordate corect, pe munca, pe valoare, pe impact social si nu pe cutume. Mai mult decat atat, este pentru prima oara in ultimii 25 de ani cand premierile sportivilor sunt achitate la zi. Dar, in mintea ta, bugetele marite si premierile sportivilor achitate la zi, inseamna ceva rau, nu-i asa?. Oare de ce?!
Din cele 77 federatii sportive ingregistrate , Ministerul Tineretului si Sportului a repartizat , in anul 2019, buget unui numar de 63 de federatii sportive….
Federatiile sportive cu cele mai mari bugete in 2019 :
1.Federatia Romana de Rugby are 10 900 000 Ron cu 102 sectii sportive afiliate si 3272 sportivi legitimati ;
2..Federatia Romana de Canotaj are 10 300 000 Ron cu 134 sectii sportive afiliate si 614 sportivi legitimati ;
3..Federatia Romana de Handbal are 10 000 000 Ron cu 233 sectii sportive afiliate si 8290 sportivi legitimati ;
4..Federatia Romana de Atletism are 8 500 000 Ron cu 216 sectii sportive afiliate si 8 532 sportivi legitimati ;
5..Federatia Romana de Gimnastica are 7 500 000 Ron cu 50 sectii sportive afiliate si 1 008 sportivi legitimati .
*
*
Cate medalii internationale au obtinut ( in 2017 ) federatiile sportive cu cele mai mari bugete – conform Anuarului Statistic al Romaniei 2018 :
1.Federatia Romana de Rugby = 0 ;
2..Federatia Romana de Canotaj = 49 ;
3..Federatia Romana de Handbal = 1 ;
4..Federatia Romana de Atletism = 126 ;
5..Federatia Romana de Gimnastica = 19.
*
*
Federatiile sportive care au obtinut cele mai multe medalii internationale in anul 2017 – conform Anuarului Statistic al Romaniei 2018 :
1. Federatia Romana de Karate = 309 ;
2..Federatia Romana de Arte Martiale = 245 ;
3..Federatia Romana de Atletism = 126 ;
4..Federatia Romana de Kempo = 124 ;
5..Federatia Romana de Haltere = 99.
Mihai Laurentiu ..
cu tot respectul PREMIERILE NU SUNT achitate la zi.
Imi asum aceasta afirmatie
Stiu din mai multe SURSE SIGURE acest lucru
Cred că înaintea lui Crin a fost, totuși, Alexandru Mironov. Primul care a descentralizată bugetele.