În fiecare an, pe 10 aprilie, România sărbătorește „Ziua Sportului Curat” – o zi menită să atragă atenția asupra luptei globale împotriva dopajului, flagel ce afectează în mod direct sportul și indirect societatea.
În contextul geopolitic actual, Agenția Mondială Anti-Doping (WADA) a devansat data celebrării pentru ziua de vineri, 8 aprilie și a invitat comunitatea internațională anti-doping să se solidarizeze pentru a trimite un mesaj de pace în jurul lumii.
Ziua Sportului Curat este o zi dedicată nu doar sportivilor, antrenorilor și în general oamenilor implicați în sport. Este o zi în care organizații sportive (cluburi, federații, ligi profesioniste) alături de colectivități întregi, practicanți ai sportului sau simpli iubitori ai fenomenului, sărbătoresc principiile ce ghidează sportul curat, performanța nealterată de mijloace și metode interzise. În 2022, acestor valori și deziderate li se adaugă și speranța într-o lume fără războaie.
ANAD decernează titlul onorific de „Ambasador al Sportului Curat”
Cu ocazia Zilei Sportului Curat 2022, Agenția Națională Anti-Doping (ANAD) organizează mai multe activități și manifestări. În primul rând, continuă tradiția începută în urmă cu trei ani și decernează titlul onorific de „Ambasador al Sportului Curat” unora dintre cei mai merituoși sportivi români, din mai multe ramuri sportive. Astfel, în acest an vor primi titlul: Elisabeta Lipă (canotaj), Alina Dumitru (judo), Ana Maria Popescu (spadă), Corneliu Ion (tir), Ion Grigoraș (lupte), Nicoleta Grasu și Marian Oprea (atletism).
De asemenea, vineri 8 aprilie, pista de atletism a Complexului Sportiv Național „Lia Manoliu” va găzdui un concurs de atletism cu trei probe (ștafetă 4 x 100 m, sprint 60 m și săritură în lungime), în care se vor întrece 80 de atleți juniori, fete și băieți, iar câștigătorii vor fi premiați de către ANAD.
Play True Day
Ziua Sportului Curat (în denumirea originală internațională „Play True Day”) a fost stabilită prin Declarația de la Montevideo, semnată în 2013 de 17 state, în cooperare cu Agenția Mondială Anti-Doping. În România, inițiativa marcării datei de 10 aprilie drept Ziua Sportului Curat a aparținut ANAD, care pe lângă activitățile curente de prevenire și combatere a dopajului, testare a sportivilor și un larg spectru de activități educaționale și-a asumat obligația de aliniere a României la politicile internaționale în materie și din acest punct de vedere.
În anii trecuți, Ziua Sportului Curat a fost sărbătorită în contextul unor manifestări sportive majore desfășurate în țara noastră, cum ar fi turneul Final Four al Cupei României la baschet masculin, finala Cupei României la volei, Campionatul Mondial de Hochei pe Gheață (Divizia A), la Campionatele Europene de Lupte pentru seniori, dar și la derbiul dintre FCSB și Dinamo la fotbal.
#PlayTrueForPeace