Baza Sportivă Ciric din Iași va găzdui și în acest an, în perioada 10-23 iulie, două turnee internaționale de tenis de top. Mai întâi ediția a 4-a a Challengerului ATP 100 ”Concord Iași Open”, pentru ca în a doua săptămână a intervalului de mai sus să aibă loc ediția a doua a turneului WTA 125 ”BCR Iași Open”.
Cele două turnee au fost lansate oficial miercuri, la Primăria Municipiului Iași, în prezența organizatorilor și a partenerilor.
Turneul masculin ATP Challenger 100 ”Concord Iași Open” – ediția a 4-a – este prevăzut cu 100 de puncte ATP, are premii totale de 130.000 de dolari și vom avea un tablou principal de simplu de 32 de jucători și un tablou de dublu de 16 echipe. Turneul feminin WTA 125 ”BCR Iași Open” – ediția a 2-a – este de 160 de puncte WTA, are premii totale de 115.000 de dolari și are un tablou de simplu de 32 de jucătoare și unul de dublu de 16 perechi.
Andrei Pavel, directorul turneului masculin Concord Iași Open, a declarat că la Iași ar putea veni chiar și jucători din top 50 ATP, în cazul în care cei care ies prematur la Wimbledon aleg să joace pe zgură, la Iași.
”Sunt onorat să fiu pentru al treilea an director de concurs și vă mulțumesc! Vă așteptăm cu drag la aceste două evenimente superbe. La băieți va fi un concurs foarte puternic, pentru că este a doua săptămână de la Wimbledon. Sper să avem unii jucători care pierd acolo în primul tur, poate chiar din primii 50. Și îmi doresc ca băieții noștri, cum a reușit Ana Bogdan anul trecut să cucerească trofeului, să ajungă acum în fazele finale, o semifinale sau chiar o finală. Ar fi superb. Și ne dorim mulți spectatori”, a spus Andrei Pavel.
Daniel Dobre: ”Evenimentele de la Iași sunt de un nivel foarte ridicat”
La rândul său, Daniel Dobre, directorul turneului feminin BCR Iași Open, a declarat: ”Gabriel Iftimoaie și Andrei Oriță sunt printre puținii din România care investesc în tenis și apreciez foarte mult ceea ce fac. Mă onorează să fiu la Iași și vin întotdeauna cu plăcere. Turneul feminin este în prima săptămână după Wimbledon, este foarte greu să precizăm de pe acum ce jucătoare vom avea. Sunt jucătoare care dacă vor pierde în prima săptămână de Wimbledon vor veni probabil să mai joace pe zgură, sunt unele care dacă pierd în a doua săptămână de Wimbledon nu vor mai juca pe zgură înainte de hard. Să facem anumite presupuneri acum este greu. Dar noi încercăm să aducem toate jucătoarele de top din România la turneu. Wild-card-urile vor fi acordate jucătoarelor locale, sperăm ca ele să fie în formă. Vorbim de Andreea Prisăcariu, de Ilinca Amariei, iar Oana Simion probabil în calificări.
Din punct de vedere organizatoric va fi din nou o calitate în plus și acest lucru se datorează muncii celor implicați și a sponsorilor. Vor fi două evenimente plăcute, care sper să atragă mai mulți spectatori ca anul trecut, două evenimente care sunt deja pe un nivel foarte înalt în privința recunoașterii în țară. Anul trecut, ajungând la București după turnee am primit doar reacții pozitive”.
Surpriză pentru 100 de copii
Andrei Oriță, deținătorul licențelor celor două turnee, a declarat că evenimentele de la Iași au și o latură filantropică. Acesta a oferit și detalii despre bugetul pentru cele două turnee.
”Bugetul de organizare al ambelor turnee, validat prin ediția din 2022 și prin cel estimat din 2023 este de aproximativ 870.000 de euro. Încercările noastre de a face un buget mai economic și de a păstra același nivel de calitate le-am avut, dar avem în continuare de investit și de a adăuga servicii suplimentare. Și nu putem menține nivelul și ritmul fără acest buget de 870.000 de euro. Din punctul de vedere al bugetului, el este asemănător cu organizarea unui turneu WTA 250 în foarte bune condiții.
Având în vedere că noi organizăm două turnee, unul masculin și unul feminin, aș dori să menționez că un cost pentru organizarea unui turneu ATP 250 este de minimum 1,2 milioane de euro, datorită faptului că premiile în bani sunt semnificativ mai mari. Și nu iau în calcul valoarea licenței, care pentru turneele 250 este de minimun 3 milioane de euro.
O componentă a responsabilității sociale este filantropia, dar noi practic avem o componentă interpretată. În sensul că în loc să finanțăm o asociație sau o fundație, ne-am decis să fim noi acea asociație care să aibă o componentă socială clară. Și e un proiect pe care îl vom dezvolta cu ajutorul Primăriei Municipiului Iași. Ne dorim să putem ajunge cu acest proiect în execuție în august 2023. Vrem să găsim 100 de copii care în mod normal nu ar face tenis. Nu vom intra în concurență cu celelalte cluburi care fac inițiere, ci vrem să finanțăm integral costul acestei pregătiri. Și vrem să începem cu generația 2017-2018”, a menționat Andrei Oriță, reprezentantul Concord Service Center.