Adesea se întâmplă incidente imediat după startul de la Suzuka, de vreme ce vorbim despre un circuit îngust, unde piloții trebuie să aplice ”regula fermoarului” pentru a intra în șir indian începând cu virajul al treilea. Nu s-au înțeles în acel punct Daniel Ricciardo (RB) și Alexander Albon (Williams), ambii sfârșind în zidul de anvelope. Un steag roșu a permis unora să schimbe anvelope fără pierdere de timp, elementul crucial fiind să scapi de compoziția care nu-ți avantajează monopostul. În avanposturi, ambele starturi au fost deosebit de curate.
Dintr-o perspectivă strategică, uzura pronunțată a determinat o cursă cu multe treceri pe la boxe și, implicit, o paletă de opțiuni dictate de ingineri. Ambii piloți Mercedes au încercat să țină de anvelopele dure, însă cea mai bună gestiune a arătat-o Charles Leclerc (Ferrari), care a rămas pe circuit chiar mai mult decât Hamilton și Russell pe un set de compoziție medie. Practic, monegascul a compensat calificările modeste și a devansat toate monoposturile non-Red Bull în lupta pentru podium.
Ferrari părea să aibă un handicap de viteză în raport cu McLaren, însă Formula 1 în această epocă este atât de mult constrânsă de poziția pe circuit. Când Leclerc a ajuns în fața lui Norris, britanicul a început să acuze uzura și să comită mici erori. Carlos Sainz, cu mai multe treceri pe la boxe, dar cu anvelope mai proaspete pe final, a trecut și de Norris, și de Leclerc, completând podiumul. Esențial pentru Ferrari au fost două lecții: în sfârșit o strategie inspirată (pentru Leclerc) și confirmarea că este a doua mașină în orice condiții – chiar și ”pe răcoare”, unde părea la început de weekend că situația e mai dificilă.
Dat fiind că Perez nu s-a putut desprinde la zeci de secunde de pluton și că echipa avea mereu încredere să-l oprească fără a se teme că va fi apoi blocat în urma vreunui adversar mai lent, mexicanul a putut scoate din joben o serie de depășiri frumoase. Și nu doar banalități cu DRS pe linia dreaptă de start-sosire, ci și atacuri reușite în temutul viraj 130R.
Echipa care a subperformat în Japonia este categoric McLaren. Norris a fost învins de ambii piloți Ferrari, iar pentru Piastri nu doar că nu s-a găsit soluția strategică de a fi scos în fața lui Alonso, ci a fost aruncat în ghearele perechii Mercedes aflate, ca de obicei, în damage limitation. Russell a trecut de australian în penultimul tur al întrecerii, Fernando zâmbind probabil după ce a văzut în oglinzi manevra pe care, în mod sportiv, a provocat-o. Căci să te aperi și să muți presiunea pe urmăritori până greșesc este esența bătăliilor din curse.
Max Verstappen și Sergio Perez au semnat cea de-a 31-a dublă din istoria Red Bull și a treia din primele patru Mari Premii din 2024. Cei doi au dat impresia că și dacă și le-ar fi fost tras la sorți anvelopele pentru fiecare secvență, același rezultat facil ar fi fost bifat. Simplu, mult prea simplu, dar niciodată fără merite pentru cei doi piloți care exprimă potențialul monopostului RB20 și disipă tensiunile interne pe care alții tot încearcă să le instige. Dublă și pentru Honda în cursa de casă (a 113-a victorie a motoristului), bonus fiind ultimul punct acontat de Yuki Tsunoda. Din cele cinci echipe, n-a fost la final în Top 10 Lance Stroll, care a plătit prețul eliminării din Q1, dar a impresionat cu depășirile din zona virajelor 6-7.
Rezultat final – MP al Japoniei
1 Verstappen Red Bull (3 opriri la standuri) 53 de tururi în 1h 54:23.566
2 Perez Red Bull (3) +12.535s
3 Sainz Ferrari (3) +20.866s
4 Leclerc Ferrari (2) +26.522s
5 Norris McLaren (3) +29.700s
6 Alonso Aston Martin (3) +44.272s
7 Russell Mercedes (3) +45.951s
8 Piastri McLaren (3) +47.525s
9 Hamilton Mercedes (3) +48.626s
10 Tsunoda RB (3) + 1 tur
11 Hulkenberg Haas (3) + 1 tur
12 Stroll Aston Martin (4) + 1 tur
13 Magnussen Haas (2) + 1 tur
14 Bottas Stake (3) + 1 tur
15 Ocon Alpine (3) + 1 tur
16 Gasly Alpine (3) + 1 tur
17 Sargeant Williams (4) + 1 tur
Zhou Stake – abandon tehnic (turul 12)
Ricciardo RB – accident (turul 1)
Albon Williams – accident (turul 1)
Emiterio Kukes
Dancy Gumprich
4co3s1
Rilea Kapitula
Jevion Pressgrove
Mattye Gervasi
Kaolin Berezosky
Alphonsine Arcineda
Averly Fenby
Lakaiya Bronston
Onawa Teodorini
Micajah Suliman
Ryon Hionojosa mella
Yuris Finarolli
Ineze Northfield
Zenja Besendahl
Guerdon Allcott
Ameesha Sirotkin
Shamkia Devicente
Carisa Saptie
Ludmilla Jacykow
Yaminah Paez rubia
Markian Niebelschutz
Coti Rappa
Jante Zugrav
Lorrianne Rodriguezvarga
Triona Grimaud
Saddiya Skule
Kiotti Mattje
Dannielle Zeppa
Cintya Kalaoja
Yerin Ivers
Majic Haysbert
Edmilson Buttkus
Chrystene Skellerup
Rostislav Pridham
Johnmichael Jaular
Thaddaeus 1000
Ayram Peclet
Pujan Valkenpert
Carville Schump
Haja Peplowski
Tiffani Moskowitz
Zackary Fuchtel
Darynne Bauab
Allexandria Cioaca
Lakeisha Ndagijimana
Hyon Vaccarello
Chelcia Petrosyan
Erionna Van tongel