Despre toți cei trei antrenori care au fost instalați în această pauză de echipă națională, se poate spune că au avut debuturi OK. Emil Săndoi (CSMP Iași) și Vali Suciu (Sepsi) foarte bune, Eugen Neagoe (FC Buzău) bun. Acestea ar argumenta că asemenea schimbări produc mult așteptatul șoc la echipă. Însă Marius Șumudică, investit și el de curând la Rapid, debutase la rându-i cu victorie, considerându-se astfel că adusese același șoc la echipă. Acesta însă, iată, s-a fâsâit repede, Rapid suferind o înfrângere însoțită de o prestație asemănătoare cu cele din epocile Lobonț și Lennon.
Sepsi – FC Botoșani 3-0 (Debeljuh 10, Alimi 63pen, Oberlin 87)
Acest meci a intersectat două echipe care de-a lungul timpului au avut multe în comun, jucători, antrenori și conducători care au activat la ambele. Acum, faptul lor comun a fost acela că amândouă au dezamăgit în această primă parte de sezon. De aceea, au și efectuat schimbări pe băncile lor tehnice. FC Botoșani a făcut-o prematur, după etapa a 2-a, Sepsi de curând, după etapa a 8-a. Așadar, acesta a fost meciul de redebut al lui Vali Suciu, cel cu care Sepsu promovase de foarte jos până pe prima scenă, unde el nu a stat prea mult, considerându-se atunci că nu avea prea multă experiență la un asemenea nivel. Acum, după șase ani, l-a înlocuit pe experimentatul german Bernd Storck, cel care se instalase glorios pe banca covăsneană în urmă cu un an. Golul lui Debeljuh venit repede a ajutat în ceea ce avea să fie finalmente un succes la scor de forfait, marcând primul său gol pe prima scenă și noua achiziție din atac, elvețianul de origine cameruneză, Oberlin. FC Botoșani, din nou modestă, primește parcă oprobriul sorții, după ce finanțatorul său s-a arătat încă o dată nedrept față de un tehnician care l-a scos din necaz (Bogdan Andone care i-a salvat echipa de la retrogradare, în sezonul trecut, după ce o făcuse mai înainte cu Flavius Stoican).
Dinamo – Unirea Slobozia 1-0 (C. Cîrjan 32)
Cu o echipă improvizată, din cauza multor absențe, Dinamo a reușit în cele din urmă să se impună cu Unirea Slobozia, antrenată de fostul important jucător dinamovist, Adrian Mihalcea. Meciul însă a fost greu pentru gazde, care au transpirat și tremurat serios pentru cele trei puncte. Faptul că portarul Golubovič a fost printre cei mai buni oameni de pe teren spune totul în acest sens. O raritate pe prima noastră scenă, un jucător danez, Patrick Olsen, a debutat, dând un asist inventiv la unicul gol al partidei, semnat de refuzatul Rapidului, C. Cîrjan. Cei de la Unirea totuși, chiar dacă nu s-au făcut de râs, au ce-și reproșa, pentru că ar fi fost un moment prielnic pentru ca ei să plece cu punct, având în vedere că, așa cum afirmam mai înainte, i-au lipsit adversarei numeroși jucători importanți, inclusiv perechea togoleză de fundași centrali.
FC Buzău – Oțelul 0-0
Din nou un meci al Oțelului a fost printre cele mai urâte, dacă nu chiar cel mai urât din etapă. A fost singurul fără goluri. În mod normal, având în vedere situația din clasament, Oțelul ar fi trebuit să se impună, chiar dacă juca în deplasare. Buzăul, cu un nou antrenor și mulți alți jucători noi, având o adevărată brambureală la venirile și plecările de jucători după numai 9 etape, o izbutit să frâneze superioritatea individuală a adversarilor, obținând un punct. La această oră, FC Buzău arată ca o echipă care nu avea ce căuta pe prima scenă, abordând aceleași modalități primitive de a supraviețui ca și alte echipe de teapa ei, cu schimbări haotice de antrenori și jucători aduși la kilogram, situație care de cele mai multe ori are același epilog, reîntoarcerea de unde a venit, însă într-o postură economică mult diferită, cu o mulțime de datorii și cu jucători probabil neplătiți care vor depune în timp tot felul de memorii care vor secătui în cele din urmă gruparea. Reîntorcându-mă la acest meci, la declarațiile de după, ambii antrenori au considerat că echipele lor meritau victoria. Din cele văzute însă, niciunuia nu-i putem da dreptate, căci a fost zero peste tot, nu doar pe tabelă.
Petrolul – FCV Farul 1-1 (Grozav 83 / Alibec 61)
Meci important pentru ambele, atât din punctul de vedere al clasamentului, dar și al moralului pentru ceea ce urmează. Căci în ambele tabere există tensiuni provenite din motive diferite. FCV Farul trece prin momente destul de delicate, fiind nevoită să-și vândă cele mai bune elemente pe bani nu prea mulți, aducându-și înapoi o mulțime de foști jucători care mai mult au eșuat de când au plecat din locul lor de leagăn fotbalistic. De aceea, mașinăria din teren nu prea mai are cum să meargă ca unsă și mai dă rateuri. Tensiunea echipei dobrogene a ieșit la suprafață chiar în timpul partidei, când doi echipieri ai săi, Alibec și Grigorian, au început să se certe după o fază eșuată, fiind la un pas să se ia de gât. Totuși, la Ploiești, FCV Farul a fost aproape să plece cu toate cele trei puncte. Același Alibec a izbutit să deschidă scorul cu o execuție dificilă, materializând prestația superioară a echipei sale din a doua parte. Petrolul însă și-a arătat din nou chipul de echipă speculantă și spre finalul meciului, Grozav izbutind să materializeze o lovitură liberă prelungită decisiv de Tudorie. Un egal care este departe de a calma ceva din durerile și temerile celor două.
CSMP Iași – CSU Craiova 2-0 (Kamberi 30, Tailson 90+10)
Și echipa ieșeană a început această etapă cu un nou antrenor, Emil Săndoi. Ca o ironie a sorții, prima sa apariție ieșeană a fost în fața unei echipe a orașului său natal, la care a activat ca antrenor și de care îl legau multe. Cu toate acestea însă, el îi mai făcuse zile grele, ultima oară în perioada în care era antrenor la Chindia. Noua sa echipă sa a început curajos partida, surprinzându-și astfel adversara, având mai multe acțiuni de poartă. La una dintre ele, Kamberi a ratat incredibil, șutând mult peste poartă dintr-o poziție foarte favorabilă. Tocmai când îl bombăneam pe ratangiu și puneam la îndoială priceperea în achiziționarea de jucători a ieșenilor, același masiv atacant elvețian, peste trei minute, a izbutit să deschidă scorul, dintr-o poziție dificilă chiar. În partea a doua, oaspeții au controlat jocul, având multe ratări, culminând cu penalty-ul pe care Mitriță l-a șutat peste poartă. Într-o săptămână, viața fotbalistului craiovean a trecut brusc de la extaz la agonie. După satisfacția revenirii cu gol la echipa națională, acum, ratarea lui a privat echipa sa de obținerea măcar a unui punct, atrăgându-și totodată și reproșurile propriilor fani care până nu demult îl adulau. Ăștia care se comportă astfel de fapt nu sunt fani. Tu Mitriță, cel mai bun jucător al echipei din ultima vreme, să ajungi nevoit să-i rogi să nu îți mai înjure familia! Sunt niște derbedei fără educație care acționează după puținele instincte primare pe care le au. Cei pe care o mulțime dintre confrați îi numesc în mod servil „acești minunați suporteri”. Din păcate pentru Mitriță, acea ratare a fost intriga meciului (chiar dacă și Baiaram a mai avut o ratare mare), căci după acea ratare, echipa sa a început încet-încet să se taie, asta în timp ce vremea devenea tot mai supărată, norii negri care vegheaseră de-atât timp prin preajma stadionului din Dealul Copoului și-au dat drumul, „inundând” terenul, apărând astfel o mulțime de bălți în care se oprea adesea mingea. De aceea, ultima parte a partidei a avut aspectul unei lupte în noroi cu accente eroice. Mult mai bine pregătiți pentru ea, cei de la Iași au izbutit să mai marcheze încă o dată, prin Tailson (jucător foarte tehnic, dar care se întâlnește foarte rar cu golul), obținând astfel o victorie poate nesperată la start. Intrare triumfală așadar pentru Emi Săndoi, aflat la a 7-a sa echipă de prim eșalon.
CFR Cluj – FCSB 2-2 (Louis Munteanu (36, 49 / Al. Băluță 59, Dawa 87)
Având în vedere că cele două au câștigat cele mai multe trofee în ultimii ani, iar dacă n-au făcut-o au fost principalele pretendente la ele, acesta a fost derby-ul etapei. Partida a avut desfășurări diametral opuse. Dacă în prima parte FCSB nu a existat, ceea ce a permis CFR-ului să se desprindă la două goluri pe tabelă, lucrurile au stat cu totul altfel în partea secundă. Pervers așa cum s-a arătat a fi de multe ori fotbalul, a mai oferit o asemenea mostră noului fundaș stânga al clujenilor, Simão Rocha. După ce a pasat decisiv la ambele goluri ale echipei sale, el avea să gafeze nepermis, la primul gol al celor de la FCSB, scăpând prostește mingea în propriul careu la Băluță, care a concretizat cadoul primit. Greșeala portughezului a anulat practic tot ceea ce anterior făcuse bun. Căci acest meci a dat veridicitate mult folositei vorbe cu 2-0, scor periculos. Pentru că cei de la CFR au resimțit acest pumn în plină figură, nefiind capabili să-l evite și pe al doilea, cauzat de o altă gafă, de această dată a portarului M.M. Popa, care a scăpat balonul în față după un șut. Este umilitor să-ți dea un asemenea gol tocmai fundașul central advers. Păcat de reușitele de excepție, de atacant cu mare potențial, ale lui Louis Munteanu, care aduseseră avantaj pe tabelă CFR-ului. Avându-se în vedere însă faptul că Varga a vândut în aceste luni o întreagă echipă, ceea ce a realizat echipa clujeană în meciul cu campioana en titre este o mare reușită. Așa că pretențiile clujenilor ar trebui să fie ponderate conform prețurilor intrate în propriul cont.
UTA – Hermannstadt 1-1 (João Pedro 74pen / A. Chițu 64)
În 4 meciuri disputate acasă, UTA nu reușise să câștige, doar remizând. De partea cealaltă, Hermannstadt, chiar dacă stătea mult mai bine în clasament, nu adusese niciun punct în cele trei deplasări din acest sezon. Îi întăreau moralul cele două victorii importante de-acasă din ultimele runde, 2-0 cu FCSB și 6-2 cu Iași. UTA a început cu o bară dar apoi s-a stins și totul s-a transformat într-un melanj de fotbal bramburit. În partea a doua, fotbalul a căpătat mai multă viață, iar Hermannstadt s-a arătat mai ofensivă, ceea ce avea să se vadă și pe tabelă, după ce A. Chițu a izbutit să deschidă scorul. Cu noroc, cei de la UTA au obținut un penalty, după ce Găman a vrut să se apere de un șut, folosindu-și cotul. João Pedro a egalat și așa UTA a evitat o înfrângere, adăugându-și un punct chinuit în săraca sa zestre, astfel încât nu a fost de mirare că a terminat partida în huiduielile propriului public.
Rapid – „U” Cluj 0-2 (Berto 30, D. Nistor 60pen)
Mult așteptata revenire printr-un meci în Giulești a lui Șumudică avea să se transforme într-o amintire urâtă pentru rapidiști. Pentru că a doua confruntare clujeano-bucureșteană a etapei nu a mai scăpat victoria ardelenilor. Surpriză în primul 11 al Rapidului, fiind aliniat unui mijloc complet nou, Hromada, Christensen, Grameni, cu toții la primele lor meciuri în acest sezon în tricou vișiniu. Conduși ca de obicei de entuziasta lor galerie, jucătorii gazdă au pornit spre asaltul porții clujene. Nu prea convingător însă, defensiva oaspeților în frunte cu Gertmonas respingând cu succes toată această ofensivă. Încet-încet, clujenii au început să împingă jocul spre jumătatea adversă, anunțând că vor urma momente dificile pentru poarta rapidistă. Ceea ce n-a întârziat, la capătul unei faze de mare efect, cu o apărare facută KO, Berto a deschis scorul, la primul său gol în România. „Șepcile roșii” aveau să zburde la un moment dat, arătând că se simt foarte bine pe verdele Giuleștiului, de aveai impresia că marea majoritate a încurajărilor din tribune le era adresată lor. Aveam să vedem la un moment dat faze de fotbal adevărat, cu acțiuni pornite din prorpriul teren, mingea plimbându-se armonios spre careul advers, în urma unor țesături de pase care încântau privirea. O asemenea fază a dus la acordarea penalty-ului din care D. Nistor a realizat desprinderea pe tabelă, iar mai apoi s-a lăsat cu o bară a lui Thiam. Așadar, Universitatea este un lider cât se poate de meritat și dacă va continua așa, trebuie să începem să ținem serios cont de ea. Dar să mai așteptăm, căci cunoaștem boemia echipelor studențești. Revenind la Rapid, Șumudică a plecat capul la final în fața propriilor suporteri, cerându-și scuze. Deocamdată au fost acceptate.
Cifrele etapei
Jucători
Meciul 250 în Liga I: Bărbuț (Unirea Slobozia), A. Ivan (CSU Craiova)
Meciul 100: Dican (FCV Farul)
Meciul 50: Blănuță („U” Cluj)
Debut: Olsen (Dinamo), Christensen (Rapid), Yusov (Unirea Slobozia)
Golul 1: Kamberi, Tailson (ambii CSMP Iași), Oberlin (Sepsi), Berto („U” Cluj)
Echipe
Primul egal dintre Petrolul și FCV Farul (într-a 13-a partidă directă)
Rapid a primit golul 2.400 în Liga I (de la D. Nistor)
Sepsi a urcat pe locul 38 în clasamentul all-time al Ligii I, depășind pe CFR Timișoara, iar FC Buzău pe locul 109, depășind pe Brașovia