Stejarii au câștigat (25-15) testul cu Tonga, revanșându-se pentru eșecul (24-45) de la Cupa Mondială de anul trecut. Naționala de rugby și-a consolidat astfel poziția a 20-a în clasamentul mondial.
MARIAN BURLACU scrie despre victoria Stejarilor cu Tonga: De un secol, naționala de rugby este între primele 10-20 din lume
Firește că acest succes înregistrat în fața unei formații care se afla pe locul 16 în World Rugby Ranking întărește moralul Stejarilor, care pregătesc participarea la Rugby Europe Championship 2025, competiție care contează și pentru preliminariile Cupei Mondiale ce își va desfășura turneul final în Australia, în 2027. Iar victoria obținută sâmbăta trecută, cu Tonga, s-a produs după o spectaculoasă revenire: condusă la pauză, cu 8-15, naționala pregătită de francezul David Gerard a câștigat al doilea mitan cu 17-0!
Stejarii au început să conteze și în jocul pe treisferturi
În privința jocului, am remarcat o mai mare mobilitate a naționalei noastre, precum și încercarea ei de a folosi mai multe „arme” decât în trecut. Altfel spus, dacă odinioară ne bazam mai mult pe înaintare, astăzi mizăm și pe treisferturi. E adevărat, și în condițiile în care în liniile de dinapoi avem câțiva jucători naturalizați. De asemenea, în meciul test cu Tonga, uvertura Gabriel Rupanu a încercat să înscrie din dropgol, un procedeu tehnic folosit de români în trecut. Și deși n-a reușit să marcheze merită să evidențiem tentativa lui.
Legat de locul 20 ocupat de România în World Rugby Ranking, cred că acesta este cel mai bun pe care se află o națională de-a noastră într-o ierarhie mondială în sporturile de echipă. Mai mult decât atât, în sportul cu balonul oval reprezentativa noastră n-a coborât niciodată mai jos de poziția a 20-a. Ba chiar a fost și între primele 10 din lume, în anii 60, 70 și 80. În plus, România a pătruns și în Top 5 european în aceeași perioadă din secolul trecut, câștigând în fața Franței, Scoției și Țării Galilor.
Aceste clasări sunt cu atât mai remarcabile cu cât rugbyul nostru nu a beneficiat niciodată de un număr foarte mare de practicanți. Prin anii 80, de pildă, s-a atins un maximum de 16.000 de jucători, însă această cifră este discutabilă… Se știe că tot atunci se cam „umflau” raportările la partid, și nu numai în sport, ci și în alte domenii de activitate.
Nu în ultimul rând, România ocupă locul 20 în lume, în sportul cu balonul oval, deși Federația Română de Rugby și-a pierdut singura bază de pregătire, cea de la „Arcul de Triumf”… De altfel, Stejarii au pregătit meciul test cu Tonga pe Stadionul BNR Cotroceni, în timp ce Tonga, Canada și Chile au fost nevoite să se antreneze în Complexul Sportiv Dinamo.
Acestea echipe n-au avut acces pe „Arc” nici măcar cu o zi înaintea partidelor test Canada – Chile 14-44 și România – Tonga 25-15. De ce? Fiindcă vineri, 8 noiembrie, acolo s-a jucat meciul de fotbal Dinamo – CFR…